Annons

Dyster sommar för gårdsmejeriet som växte till turistmål – ”första året vi behövt ställa in”

VÄDDÖ. Ett besök på Väddö Gårdsmejeri brukar varje säsong locka många semesterfirare, så även denna sommar.

Men den populära kosafarin har behövt ställas in i spåren av coronaviruset.

Hasse Edlund tar med Väddö Gårdsmejeris besökare på kosafari.
Hasse Edlund tar med Väddö Gårdsmejeris besökare på kosafari.Foto:Privat

Gården, belägen på Väddö i Roslagens famn, har funnits i familjen Edlund i över hundra år. Systrarna Elin, Cecilia och Ulrika är sjätte genrationen. 

Efter att deras föräldrar, Hasse och Yvonne, valde att starta upp sitt eget gårdsmejeri 2005 – i stället för att fortsätta sälja mjölken till Arla – har verksamheten varit i konstant tillväxt och alla i familjen arbetar operativt i företaget.

”Det blir en högre förädlingsgrad när vi förädlar vår egen mjölk jämfört med kilopriset man får när man levererar till en större aktör. Innan drev de gården som en traditionell kravekologisk mjölkgård. Men man behöver en ganska stor djurbesättning för att få lönsamhet och här ute i skärgården så är det inte så stora marker att man får ihop tillräckligt med foder”, säger Elin Edlund.

Tanken om ett eget gårdsmejeri hade funnits hos Hasse och Yvonne Edlund länge. 

”Mina föräldrar hade haft den drömmen i flera år. Det var tidigt klart för dem vad det skulle vara för verksamhet. Nu har vi gått från att tillverka lite ostar till var vi är i dag.”

Den klassiska osten tillverkas fortfarande men Väddö gårdsmejeri har i dag växt till att även inkludera ett glasscafé, en hamburgerrestaurang, och fler produkter. 

Men också – till att vara ett sommarnöje för turister och fritidsboende i området. 

”Vi märkte snabbt att det var väldigt spännande att besöka oss. När vi byggde mejeriet blev det automatiskt att det kom många besökare hit, så då byggde vi ut kaféet och butiken. I samband med det började vi med kosafarin. Det har varit en fantastisk utveckling i det”, säger Elin Edlund.

Under safarin tar en traktor med vagn besökarna runt genom hagar och förbi betande kor. Samtidigt berättar familjen om livet på en bondgård, var maten kommer i från, hur man skördar och mjölkar. Vanligtvis lockar safarin tusentals besökare varje säsong. Transparensen som kosafarin innebär är viktig för familjen, att fler ska förstå processen och mathantverket.  

”I år är det tyvärr första året någonsin som vi har behövt ställa in det. Det går inte att lösa på något sätt när det bygger på att man sitter trångt på en kärra. Men vi får ta nya tag nästa år.” 

Vad vårens kris däremot fört med sig tycker Elin Edlund är en större medvetenhet kring hållbar mat. 

”När det är kristider börjar folk att titta på självförsörjandegraden på mat i Sverige och tänka på var maten kommer ifrån och hur den framställs. Där ser vi ljust på framtiden för själva produktionsdelen i vårt företag.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?