ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Dyrare malt ger bryggerierna huvudvärk

  • Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den varma sommaren är inte bara av godo för ölbryggerierna. Maltpriserna riskerar skjuta i höjden. 

Bryggerierna har haft en strålande sommar när hettan över Europa gjort konsumenterna törstiga. Men samtidigt har kornet som används för den för ölen nödvändiga malten torkat på åkrarna. 

Skörden av korn i Skandinavien, Baltikum och norra Tyskland väntas bli 30 till 40 procent lägre än normalt. 

Priserna på korn har också redan börjat stiga, skriver nyhetsbyrån Bloombergs News som hänvisar till Evergrain Germany som handlar i jordbruksprodukter.

”Vi har ett stort tilllgångsproblem. Malt är inte en stor del av priset på ett glas öl, men sammantaget blir det betydande kostnader”, säger Jonathan Arnold, ansvarig för korn på brittiska handelsföretaget Robin Appel.

I hela EU väntas underskottet på malt uppgå till 490.000 ton, det första underskottet på åtta år, enligt rådgivningsföretag RMI Analytics.

Frankrike har däremot haft en bra skörd vilket delvis kompenserar för nedgången i norra Europa. Priserna på korn i Frankrike har också rusat 35 procent.

”Det är en betydande prisstegring, Bryggerierna behöver i slutändan kompensera för det, om de inte prissäkrat sina inköp”, säger Andries de Groen på Evergrain till Bloomberg News 

Nederländska Heineken, världens näst största bryggeri, lyfte också fram stigande råvarukostnader i den senaste delårsrapporten.

Vädret påverkar också kvaliteten på kornet, vilket gör att det kan bli ett överskott på korn som bara kan användas till djurfoder medan tillverkarna av mältat korn kommer behöva betala mer för sitt mer högkvalitativa korn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer