1515
Annons

Dyrare för kommunerna att låna pengar

Kommunernas upplåningskostnader stiger. Det visar Kommuninvests rapport ”Kommunsektorns skuldförvaltning” som har uppdaterats med data för fjärde kvartalet 2021.

Efter uppdateringen består underlaget av 6.444 lån, certifikat och obligationer till ett totalt värde av 510 miljarder kronor och 1.495 derivat med underliggande lånebelopp på 171 miljarder kronor. 

Rapporten visar att genomsnittsräntan, inklusive derivat, för nya affärer ökade från 0,25 procent för tredje kvartalet till 0,36 procent för fjärde kvartalet. Räntebindningen, inklusive derivat, förlängdes från 2,35 år till 2,79 år under samma period. Samtidigt förkortades kapitalbindningen för nya affärer från 3,03 år under tredje kvartalet till 2,97 år under fjärde kvartalet. 

”De stigande räntorna i marknaden har fått ett tydligt genomslag för kommunsektorn i den nya upplåningen. Men det handlar om en ökning från mycket låga nivåer. Räntan på nya lån under fjärde kvartalet 2021 var i själva verket så låg att genomsnittsräntan för den totala låneskulden minskade”, säger Emelie Värja, forsknings- och utbildningschef på Kommuninvest, i en kommentar.

Genomsnittsräntan, inklusive derivat, för den totala låneskulden minskade från 0,9 procent i tredje kvartalet till 0,85 procent i fjärde kvartalet. Det är den lägsta noteringen sedan tidsserien påbörjades 2015.

Sett till hela låneskulden minskade den genomsnittliga kapitalbindningen från 2,86 år i tredje kvartalet till 2,82 år i fjärde kvartalet. Räntebindningen, inklusive derivat, minskade från 2,86 år till 2,83 år under samma period. 

”För kommuner och regioner är det nu viktigt att förbereda sig för den successiva ränteuppgång som sannolikt är att vänta. Eftersom både kapital- och räntebindningen i kommunsektorns upplåning är kort kommer en höjning av marknadsräntorna relativt snabbt få påtagliga effekter.”


Innehåll från Float LendingAnnons

Så enkelt kan SaaS-bolag finansiera sin tillväxtresa – utan att spä ut ägarskapet

Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.
Jannis Koehn, CFO, Shraddha Chouhan, CMO, och Cedric Notz, CEO, på Float.

Unga tech-företag kan ha svårt att finansiera sin tillväxt då banker kräver garantier och riskkapitalister vill ha en del av företaget.

Float erbjuder istället CaaS – Capital-as-a-Service – för enkel och snabb finansiering till prenumerationsbaserade företag som behöver kapital för att växa.

– Vi kan ge SaaS-företag snabb och enkel tillgång till icke-utspädande tillväxtkapital med total flexibilitet, där grundarna kan ta ut det kapital de behöver, när de behöver det, säger Cedric Notz, grundare och vd för Float.

Många tech-företag har det ofta svårt i början, inte minst att få tillgång till kapital. Inkomsterna är osäkra, det finns sällan några tillgångar i företaget att använda som säkerhet för lån och grundarna sliter ofta dygnet runt med att utveckla sin affärsidé och kan inte lägga tid på att jaga kapital. 

Riskkapital är fantastiskt för att finansiera nya idéer och verksamheter. Men befintliga aktieägare måste ge ut nya aktier – och därmed ge upp en del av kontrollen och den ekonomiska uppsidan. Om ett företag har hittat en produktmarknad som passar och vill accelerera är också lån fantastiska. Alla tidiga aktieägare – grundare, ängelinvesterare, anställda och riskkapitalister – gynnas.

Float erbjuder Capital-as-a-Service till bolag inom den prenumerationsbaserade ekonomin, alltså SaaS-företag. 

Kreditgränsen är kopplad till ARR, Annual Recurring Revenue, ett begrepp inom prenumerationsekonomin som visar hur stora de årligen återkommande intäkterna är under prenumerationernas livslängd.

Float ger krediter utan säkerhet

Float tar en ränta på lånet, men kräver ingen säkerhet. För att minimera kreditrisken görs istället en noggrann riskanalys baserad på stora mängder data. 

– Vår process är helt digital och automatiserad. Kunden registrerar sig enkelt på vår plattform. Genom Bank-ID får vi sedan tillgång till information om företagets bankkonton, bokföringsuppgifter och mjukvaran för prenumerationshanteringen. Våra algoritmer analyserar denna data och får fram de KPI:er som vi behöver för att göra en riskbedömning. Beroende på risken så kan vi erbjuda en kredit på mellan 30 och 70 procent av ARR, förklarar Cedric Notz.

I takt med att företagets ARR ökar, ökar också kreditgränsen.

– Det är ett väldigt flexibel lösning, där företaget kan använda så mycket de vill av de krediter vi erbjuder till vad de själva vill, när de så önskar, säger han.

Float Ledning vill maximerar kundupplevelsen

Processen går väldigt snabbt. Inom några dagar kan SaaS-företaget få tillgång till krediten.

– Kundupplevelsen ska vara så snabb, enkel och effektiv som möjligt för de som söker kapital av oss, säger Cedric Notz.

Floats affärsidé bygger på grundarnas egna erfarenheter av att skapa och driva växande SaaS-företag. Jannis Koehn är CFO och medgrundare av Float. 

– Som tidigare VD och CFO på ett B2B-prenumerationsföretag har jag personligen upplevt hur svårt det är för nya företag som vill växa att få kredit från bankerna. Det tog oändligt med tid. Marknaden fungerar inte, och det vill vi göra något åt, säger han, och avslutar:

– Finansiering för entreprenörer har sett likadant ut i årtionden. Låt oss ändra på det. Float kommer att revolutionera finansieringen för prenumerationsbaserade företag.

Läs mer på www.gofloat.io/sv/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Float Lending och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?