1515

Dyrare att bygga bostäder i Sverige än i Norge

Kostnaden för att bygga bostäder i Sverige är nu högre än kostnaden för att bygga bostäder i Norge.

Det rapporterar Göteborgsposten.

Bild:TT

Sverige har sedan tidigare högst byggkostnader i EU enligt Eurostat-data som omfattar alltifrån anläggningsarbete, till bostäder, kontorslokaler, industrier och offentliga lokaler.

Sverige ligger 66 procentenheter över EU-snittet medan Norge ligger 53,8 procent över snittet, sett på den breda datan.

När det gäller enbart kostnaden för byggnation av bostäder är gapet inte lika stort - bara drygt en procentenhet högre i Sverige än i Norge.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Från 2006 till 2016 minskade byggkostnaderna i 17 av EU:s 28 medlemsländer. Sverige har samtidigt haft högst byggkostnader inom EU under alla dessa år.

"Vi anser att konkurrensen inom byggbranschen är betydligt lägre i Sverige än i andra länder och ser också mycket stora skillnader i vad byggmaterial kostar i Sverige jämfört med till exempel Tyskland och Frankrike", säger Petter Jurdell som är chef för fastighetsutveckling på Sabo som är branschorganisation för landets 300 allmännyttiga bostadsföretag.

Höga byggnadsarbetarlöner brukar framföras av branschföreträdare som en bidragande orsak till de höga kostnaderna just i Sverige, men det avvisas av Johan Lindholm som är förbundsordförande för Svenska byggnadsarbetareförbundet.

"De höga byggkostnaderna är ett jätteproblem men det beror inte på byggnadsarbetarnas löner. De ligger på 12-13 procent av den totala kostnaden. Det kan då jämföras med det guldregn som faller över de stora byggbolagens ägare i form av enorma aktieutdelningar", säger han till Göteborgsposten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?