Dyra veckan: 230 miljarder upp i rök – Musk petad från tronen

Elon Musk är inte världens rikaste man längre. Veckans techfrossa på Nasdaq slog stenhårt mot högtflygande Tesla. Sedan i måndags har vd:n fått se värdet på sina aktier rasa med 27 miljarder dollar, över 230 miljarder kronor. 

Det rapporterar Bloomberg. 

Elon Musk, vd för Tesla.
Elon Musk, vd för Tesla.Foto:AP

Stigande marknadsräntor satte i veckan hård press på högt värderade techaktier, en kategori som närmast personifieras av Tesla. Den hajpade elbilstillverkaren har fallit tungt 4 dagar i rad, och är ned 11 procent på en vecka. Aktien hängde inte heller med Nasdaq i fredags när index vände tvärt uppåt efter en svängig handelssession. 

För Elon Musk innebär det att värdet på hans aktier minskat med 27 miljarder dollar sedan i måndags. Det drabbar dock ingen fattig. Efter raset har Elon Musk en nettoförmögenhet på 156,9 miljarder dollar, över 1.300 miljarder kronor. Det placerar honom på en andraplats på Bloombergs miljardärindex, som rankar världens 500 rikaste. Listan toppas nu återigen av Amazons grundare Jeff Bezos.  

Tesla aktien rusade 743 procent 2020 och fortsatte sedan accelerera i början av 2021. För Elon Musk, som äger runt 18 procent av Tesla, innebar det ett av de snabbaste förmögenhetslyften i historien, enligt Bloomberg. 

I januari passerade Elon Musk Jeff Bezos i förmögenhet, en position han nu alltså tappat. Men det återstår att se om tronskiftet håller i sig, Teslas aktie tenderar att svänga snabbt.     

Trots Teslas kursfall den senaste veckan värderas aktien fortfarande till ett p/e-tal på 940 (12 månader tillbakablickande). För framåtblickande 12 månader sjunker p/e-talet markant, men ligger fortfarande nära 140, enligt Factsets sammanställning av analytikernas vinstprognoser.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?