1515

Dyr skattesmäll för strandade svenska Portugalpensionärer

Befintliga reserestriktioner hindrar många svenskar skrivna i utlandet från att resa tillbaka – något som kan bli en dyr affär när det blir dags att deklarera.

”Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här. De vanliga reglerna gäller”, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Foto:© homydesign, @imageAuthorName

”Många har hört av sig till oss och varit oroliga då de nu inte kan ta sig hem till de länder där de är bosatta”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Reserestriktionerna kan för de besökande svenskarna leda till att vistelsen blir så pass lång att de behöver skatta i Sverige.

”De som flyttat ut kan så klart vistas i Sverige, men det finns en begränsning för hur länge en kan vara här innan en räknas som boende här”, fortsätter Johan Schauman.

Det finns inget lagstadgat antal dagar en maximalt kan vistas i Sverige innan detta sker men färska rättsfall brukar dra gränsen vid strax under fyra månader under ett års tid.

Blir vistelsen längre kan man åka på en skattesmäll.

”Kom du hit i mars så är det nån gång i juni du behöver ta sig tillbaka.”

Vad säger ni till dem som hör av sig?

”Vi kan inte göra mer än att förklara reglerna och hur de fungerar. När det gäller reserestriktioner är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller – säkerheten går först och då kan det här bli en konsekvens”, säger Johan Schauman.

”Men ja, klockan tickar. Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här, de vanliga reglerna gäller.”

Exakt hur många som berörs av detta går inte att säga i dagsläget, men gruppen utflyttade svenskar är stor.

”Det är inte bara några tusen utan betydligt fler. Alla tillhör inte den gruppen som lite slarvigt kan beskrivas som ”Portugalsvenskar” – folk flyttar ut för att studera, jobba eller annat.”

”Den största gruppen invandrare i Sverige är trots allt de som återinvandrar, det vill säga de som flyttar tillbaka hit efter att ha varit folkbokförda utomlands.”


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Alla vägar leder till Piteå Port & Hub

Piteå Port & Hub är ett växande transportnav och erbjuder logistiktjänster relaterat till sjöfart, järn- och landsväg. Genom ett nära samarbete med operatörer och näringsliv bidrar de till hållbara och kostnadseffektiva logistiklösningar som leder till nytta för det regionala näringslivet. 

Piteå har en lång historia som sjöfartsstad. Förmodligen har sjöfart bedrivits i Piteå sedan 1300-talet och mycket har onekligen hänt sedan dess. Hamnen har fått en betydande roll i Norra Sveriges industrikluster. 

– Piteå har tagit stora steg mot omställningen till förnybar energi. De senaste åren har vi haft expansion kopplade till projektlaster och biobränslen och vi ser en hel del gods passera som ska till den gigantiska vindparkssatsningen Markbygd. Vi befinner oss i en expansiv tid med flera omfattande hållbara investeringar som görs i norr och då spelar Piteå hamn, som en del av hamn- och sjöfartsklustret, en avgörande roll, säger Ulrika Nilsson, vd på Piteå hamn.

Läs mer om Piteå Port & Hub.

Samverkan för en grön omställning

Skogsindustrin är ryggraden i den norrländska hamnen och energihamnens tillväxt drivs av en ökad produktion av biobränslen. I hamnen går bland annat linjetrafik med förpackningstillverkaren Smurfit Kappas kraftliner till England, Holland och Tyskland. 

Ulrika Nilsson understryker vikten av att arbeta med hållbara transporter och kostnadseffektiva logistiklösningar. 

– En transportkedja består av flera aktörer som ska samarbeta, vilket innebär att vi tillsammans måste samverka för att ställa om till gröna transporter. Det gäller allt från miljövänliga fartyg, lastbilar och ellok till en alltmer digitaliserad verksamhet. Den resan har vi i Piteå påbörjat, säger hon. 

Attraktivt läge

Med ett stenkast till de vackra fjällen och med skärgården som granne har Piteå utan tvivel ett utomordentligt geografiskt läge – både för att leva och verka. Med ett fördelaktigt geografiskt läge frodas nämligen nya etableringar i kommunen. På Haraholmen i Piteå växer sig industriområdet allt större.

Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun, menar att Piteå är mitt i händelsernas centrum. 

– Det sker mycket spännande i Piteå, men också i våra grannkommuner och i hela norra Sverige. Det finns en närhet till många stora investeringar som drar nytta av varandra. Fördelen med Piteå Port & Hub är att den ligger mitt i denna region som driver den gröna omställningen, säger han. 

Läs mer om Haraholmens industriområde här.

Samarbete – nyckeln till framgång

Kommunen skapar bra synergier genom Piteå Port & Hubs tillväxt. Genom ett tätt samarbete arbetar de tillsammans för att få företag att vilja etablera sig i kommunen. 

– Betydelsen av hamnen kan inte nog understrykas och sjöfarten blir alltmer viktig i framtiden. Hamnen är något som vi är stolta över, värnar om och kommer att fortsätta utveckla. Samarbetet oss emellan är nyckeln till framgång, säger Andreas Lind. 

Om Piteå:

Piteå har en stor arbetsmarknad och ingår i en region med fem kommuner som samverkar inom olika områden. Inom en 8 mils radie finns 220 000 personer och tusentals företag. Inom 45 minuter nås Luleå tekniska universitet, LTU, med cirka 19 000 studenter och 1 500 anställda. 

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?