1515
Annons

Dyr skattesmäll för strandade svenska Portugalpensionärer

Befintliga reserestriktioner hindrar många svenskar skrivna i utlandet från att resa tillbaka – något som kan bli en dyr affär när det blir dags att deklarera.

”Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här. De vanliga reglerna gäller”, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Foto:© homydesign, @imageAuthorName

”Många har hört av sig till oss och varit oroliga då de nu inte kan ta sig hem till de länder där de är bosatta”, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Reserestriktionerna kan för de besökande svenskarna leda till att vistelsen blir så pass lång att de behöver skatta i Sverige.

”De som flyttat ut kan så klart vistas i Sverige, men det finns en begränsning för hur länge en kan vara här innan en räknas som boende här”, fortsätter Johan Schauman.

Det finns inget lagstadgat antal dagar en maximalt kan vistas i Sverige innan detta sker men färska rättsfall brukar dra gränsen vid strax under fyra månader under ett års tid.

Blir vistelsen längre kan man åka på en skattesmäll.

”Kom du hit i mars så är det nån gång i juni du behöver ta sig tillbaka.”

Vad säger ni till dem som hör av sig?

”Vi kan inte göra mer än att förklara reglerna och hur de fungerar. När det gäller reserestriktioner är det Folkhälsomyndighetens rekommendationer som gäller – säkerheten går först och då kan det här bli en konsekvens”, säger Johan Schauman.

”Men ja, klockan tickar. Det finns ingen säkerhetsventil i lagen för sådana situationer som den här, de vanliga reglerna gäller.”

Exakt hur många som berörs av detta går inte att säga i dagsläget, men gruppen utflyttade svenskar är stor.

”Det är inte bara några tusen utan betydligt fler. Alla tillhör inte den gruppen som lite slarvigt kan beskrivas som ”Portugalsvenskar” – folk flyttar ut för att studera, jobba eller annat.”

”Den största gruppen invandrare i Sverige är trots allt de som återinvandrar, det vill säga de som flyttar tillbaka hit efter att ha varit folkbokförda utomlands.”

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera