1515
Annons

Dykerifirman flyter igen efter pandemistopp: "Nu måste vi vara försiktiga"

Nu flyter jobben på bra igen för Dykeriet efter en coronainbromsning – detta trots att det är två berg och en sten, som de själva kallar sig, som är grundare. I snart 20 år har Per Berg, Lars Berg och Tony Steen drivit dykfirman i värmländska Kil som trivs bäst under ytan.  

Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk
Foto:Jesper Frisk

Johan Björnstad har precis dykt ner i Klarälven för att påbörja arbetet med att renovera luckorna på en vattenkraftstation utanför värmländska Deje. Ovanför honom, på en ponton som flyter vid dammen, sitter Tony Steen i en kranmaskin. Tillsammans ska de röja dammbotten från stenar och dy – en uppgift som inte är helt ofarlig. 

”Kommunikationen är helt central. Men Tony och Johan känner varandra väl”, säger Stefan Hammerlind, som är dykarskötare för dagen. 

Dykaren är nämligen kranförarens ögon under vattnet, det är han som säger till var kranen ska gå ned. Men det gäller att vara uppmärksam – vattnet är grumligt och det är omöjligt att se var dykaren befinner sig, bortsett från de luftbubblor som färdas upp till ytan från syrgastuben. 

”Vanligtvis går våra dykare ned 20-30 meter under ytan. Vid kraftstationer är det ofta fyra-fem meter djupt. De har ljussättning men ser inte särkilt långt framför sig. I mitt tycke så är de riktigt tuffa, det är ett svårt arbete men någon behöver göra det”, säger Per Berg, medgrundare och delägare i dykerifirman Dykeriet i Kil.

Tillsammans med de andra delägarna, brodern Lars Berg och Tony Steen, fick han nyligen ta emot utmärkelsen Årets företagare i Kil. Priset delades ut av Föreningen Kilsam och snart väntar en länstävling mot andra företag i Värmland. 

”Det är roligt att man får lite uppskattning, även om det är svårt att ta till sig. Men visst, det har blivit en himla massa gratulationer. Det känns väl också lite lustigt att åka till landshövdingen och få medalj”, säger Per Berg. 

Men allt har inte varit frid och fröjd under det senaste året. Efter att coronapandemin slog till i fjol växte osäkerheten i branschen, men konsekvenserna blev inte kännbara med en gång.  

 ”Vi fick känning först i höstas. Det blev liksom bomstopp. Projektet i Deje skulle vi ha börjat med efter semestern i fjol, men det är först nu som vi dragit igång. När pandemin kom blev det en lång väntan på olika beslut, det blev ett slags dödläge.”

Nu har firman åter fullt upp. Utöver luckbytena i Deje arbetar företaget med ett liknande projekt vid Göta älv och i Mora finns ett dyklag på plats för att konstruera fisktrappor vid en damm.

”Nu måste vi nästan vara försiktiga. Det har börjat komma en hel del förfrågningar, så det är väl tur. Vi är glada för varje dag som går.”

Per Berg och hans bror Lars har båda en bakgrund inom verkstadsbranschen, fadern var smed och sönerna följde i hans fotspår. Strax efter millennieskiftet kom de i kontakt med Tony Steen, som var anställd på ett konkurshotat dykeriföretag i Karlstad. Då föddes idén att ta över verksamheten och flytta den till Kil.  

”Vi tog över bolaget den 26 mars 2005. Det kommer jag ihåg väl, det kändes stort för oss att göra det förvärvet”, minns Per Berg. 

”Jag och min bror smidde på somrarna och byggde motorcyklar på vintrarna. Det livnärde vi oss på tills vi blev bekanta med Tony. Han jobbade på Dykaren, som det hette, i Karlstad. Firman skulle avyttras och det var så vi kom i prat med varandra. Det var mycket som gick hand i hand helt enkelt.”

I dag har företaget 10 anställda och en omsättning på drygt 14 miljoner kronor. Kontoret ligger inhyst i en gammal byggnad där Scan tidigare bedrev slakteriverksamhet. På bottenvåningen driver de en butik och i huset ryms även en mopedverkstad. 

På området finns också en rad andra verksamheter, stora som små. Företagen här hjälper varandra och Per Berg liknar det vid en slags Gnosjöanda. 

”Det finns cirka 1 500 företag här på orten och vi är runt 13 000 invånare i kommunen. Vi försöker ta hjälp lokalt så gott det går. Ibland behöver vi tillverka speciella stålkonstruktioner i arbetet och då går vi bara tvärs över här till en stor verkstad, där jag själv jobbade förut. Det är viktigt att vi samarbetar, för det pågår ett krig om priserna hela tiden.”

Att verka inom dykarbranschen innebär att man måste vara lösningsorienterad. Svårighetsgraden i de olika projekten varierar, men det är nästan alltid så att oväntade hinder uppstår under arbetets gång, säger Per Berg. 

”Det är ett kostsamt arbete så pengarna trillar iväg ganska fort. Vi får hitta på nya saker hela tiden. Men där vinner man mark, genom att visa att ingenting är omöjligt och genom att visa att man kan lösa det mesta.” 

Verksamheten är i huvudsak koncentrerad till Värmland, men firman har deltagit i projekt utomlands vid två tillfällen – i Norge och i Singapore. Resan till Asien var på uppdrag av Rolls-Royce och gick ut på att byta bogpropeller på större fartyg som låg till sjöss. 

Men framöver finns inga fler utlandsplaner – i stället hägrar Värmlands sjöar och forsar. Det finns över 150 kraftstationer i länet som är i behov av renoveringar, enligt Per Berg, och han hoppas att firman ska kunna knyta till sig fler projekt. Inte ens pensionen, som ligger tio år bort, verka kunna stoppa honom från att fortsätta bedriva dykeriverksamhet. 

”Jag har kanske inte tid att vara pensionär. Och om jag orkar så kommer jag att fortsätta längre”, säger han.  

 

Inflationen tynger – rekordlåga förtroendesiffror för Biden

Stödet för USA:s president Joe Biden nådde under juli månad bottennivåer. Mätningar tyder på att många av Demokraternas väljare vill se en annan presidentkandidat i valet 2024.

Frågan är om Bidens framgång med att baxa ett stort lagstiftningspaket genom senaten nu kan vända opinionen.

Foto:Evan Vucci

I slutet av juli sade sig endast 36,8 procent av amerikanerna vara nöjda med hur Joe Biden sköter sin roll som president, enligt Real Clear Politics sammanställning av elva opinionsmätningar. Inte sedan andra världskriget har en amerikansk president haft så låga förtroendesiffror vid den här tidpunkten i mandatperioden.

Att inflationen är högre än på 40 år är en viktig anledning till missnöjet, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

”Inflation är farligt för sittande presidenter”, säger han.

”Det är något som folk lever med varje dag när de handlar mat och bensin. Det gör väljarna griniga, och griniga väljare tenderar att skylla allt på presidenten.”

Dessutom har Joe Bidens första tid som president präglats av svårigheter med att få igenom det massiva reformpaketet Build Back Better, med satsningar på bland annat klimatåtgärder och sjukvård, i kongressen. 

Den senaste tiden har Biden dock haft vissa framgångar. En nedbantad version av reformpaketet klubbades i söndags efter en maratondebatt i senaten, sedan den demokratiske West Virginia-senatorn Joe Manchin – som först vägrade godkänna Build Back Better – och hans partikamrat från Arizona Kyrsten Sinema kommit överens med partiet.

Presidenten har även kunnat plocka poäng på att al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom 11 september-attackerna, dödades i Afghanistan i en amerikansk drönarattack i början av augusti. Och arbetslösheten har sjunkit under året, även om det finns tecken på en kommande lågkonjunktur.

Frågan är om detta räcker för att vända opinionen. I två olika mätningar från New York Times/Siena College och CNN vill 64 respektive 75 procent av demokraternas väljare och sympatisörer att partiet ska nominera någon annan än Joe Biden i nästa presidentval.

Två av Demokraternas kongressledamöter från Minnesota gick nyligen ut med att de också vill att Biden lämnar över till en ny förmåga. Missnöjet är särskilt stort bland unga väljare.

Men än har ingen utmanare klivit fram och Chris Galdieri tror inte att det är sannolikt.

”Den diskussionen dyker ofta upp när en president har en skakig första mandatperiod, men det brukar inte hända. Den enda brasklappen är Joe Bidens ålder”, säger Chris Galdieri. 

Med sina 79 år är han den äldsta valda presidenten i USA:s historia. Väljs Biden om kommer han vara 86 år gammal när hans andra presidentperiod avslutas.

De av Demokraternas väljare som vill se en annan kandidat i nästa presidentval uppger Bidens ålder som främsta skälet, enligt New York Times/Siena Colleges mätning. På andra plats kommer missnöje med hur han agerat som president.

”Han verkar vara vid god hälsa, men det är ett faktum att han nått en ålder då de flesta människor börjar sakta ner på tempot”, säger Chris Galdieri.

New York Times har rapporterat att personal i Vita huset tvekar kring att planera långa utlandsresor för Biden, av oro för att de ska vara för ansträngande för honom. Vita huset nekar bestämt till att presidentens ålder skulle påverka hans arbete negativt.

”Jag gissar att han vill ställa upp igen, men vid hans ålder är det inte omöjligt att han tvingas avstå om hans hälsa förändras”, säger Chris Galdieri. 

Republikanernas kandidater fokuserar gärna på Joe Biden i kampanjtalen inför mellanårsvalen till kongressen den 8 november. Där väntas Republikanerna ta tillbaka kontrollen över representanthuset, medan det är jämnt i valen till senaten.

”Republikanerna vill verkligen att mellanårsvalen ska bli en folkomröstning om Biden, just på grund av hans låga förtroendesiffror”, säger Chris Galdieri.

Samtidigt hoppas Demokraterna att Högsta domstolens beslut i juni att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort kan mobilisera väljare. Joe Biden skrev nyligen under en presidentorder som är tänkt att skydda kvinnors resor inom landet för att kunna genomföra en abort.

”Många demokrater är upprörda över Högsta domstolens upphävande av aborträtten och det ser ut att öka entusiasmen för att rösta”, säger Chris Galdieri.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera