1515

ÖoB-ägarnas Dunkin' Donuts-konkurs ett bakslag för Danske Bank

Den främsta fordringsägaren i Dunkin' Donuts-konkursen är Danske Bank, kan Di avslöja. Bolaget bakom den svenska franchisekedjan ägs av samma personer som äger lågpriskedjan ÖoB.

Foto:Gene J. Puskar

Förra veckan avvecklade munkföretaget Dunkin' Donuts all sin verksamhet i Sverige, efter fyra år i Sverige. Butikerna bommade igen, rapporterar Aftonbladet, bara dagar efter att konkursansökan i onsdags inkom till Linköpings tingsrätt.

I Sverige fanns fem butiker och två "shop in shops" som alla försattes i konkurs. Globalt har Dunkin' Donuts 11.300 butiker och omsatte under 2017 närmare 7,7 miljarder kronor.

Konkursbeskedet kom som en chock för anställda som utan förvarning tilldelades uppsägningskontrakt, uppger de till Aftonbladet. 

Av konkursansökan framgår att Danske Bank, som i onsdags rasade på Köpenhamnsbörsen efter en svag halvårsrapport, är största fordringsägare i konkursen genom ett engagemang på cirka 10 miljoner kronor varav 6,9 har säkerhet i företagsinteckning.

Konkursansökan är undertecknad av Joakim Svensson, styrelseledamot i det bolag som drivit Dunkin' Donuts i Sverige, Coffee & Brands Sweden AB. Skälet till konkursen anges rätt och slätt med att bolaget "hamnat på obestånd", utan närmare krusiduller.

Samme Joakim Svensson är liksom bolagets ordförande Oskar Svensson en av de storägare i ÖoB som enligt vad Di kunde berätta i mitten av juni har sålt en femtedel av lågpriskedjan till norska Europris, som har option på att köpa även resten.

De två är huvudägare till det bolag, RunMar Holding, som är huvudägare i Coffee & Brands Sweden.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?