ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

ÖoB-ägarnas Dunkin' Donuts-konkurs ett bakslag för Danske Bank

  • Foto: Gene J. Puskar

Den främsta fordringsägaren i Dunkin' Donuts-konkursen är Danske Bank, kan Di avslöja. Bolaget bakom den svenska franchisekedjan ägs av samma personer som äger lågpriskedjan ÖoB.

Förra veckan avvecklade munkföretaget Dunkin' Donuts all sin verksamhet i Sverige, efter fyra år i Sverige. Butikerna bommade igen, rapporterar Aftonbladet, bara dagar efter att konkursansökan i onsdags inkom till Linköpings tingsrätt.

I Sverige fanns fem butiker och två "shop in shops" som alla försattes i konkurs. Globalt har Dunkin' Donuts 11.300 butiker och omsatte under 2017 närmare 7,7 miljarder kronor.

Konkursbeskedet kom som en chock för anställda som utan förvarning tilldelades uppsägningskontrakt, uppger de till Aftonbladet. 

Av konkursansökan framgår att Danske Bank, som i onsdags rasade på Köpenhamnsbörsen efter en svag halvårsrapport, är största fordringsägare i konkursen genom ett engagemang på cirka 10 miljoner kronor varav 6,9 har säkerhet i företagsinteckning.

Konkursansökan är undertecknad av Joakim Svensson, styrelseledamot i det bolag som drivit Dunkin' Donuts i Sverige, Coffee & Brands Sweden AB. Skälet till konkursen anges rätt och slätt med att bolaget "hamnat på obestånd", utan närmare krusiduller.

Samme Joakim Svensson är liksom bolagets ordförande Oskar Svensson en av de storägare i ÖoB som enligt vad Di kunde berätta i mitten av juni har sålt en femtedel av lågpriskedjan till norska Europris, som har option på att köpa även resten.

De två är huvudägare till det bolag, RunMar Holding, som är huvudägare i Coffee & Brands Sweden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer