1515
Annons

ÖoB-ägarnas Dunkin' Donuts-konkurs ett bakslag för Danske Bank

Den främsta fordringsägaren i Dunkin' Donuts-konkursen är Danske Bank, kan Di avslöja. Bolaget bakom den svenska franchisekedjan ägs av samma personer som äger lågpriskedjan ÖoB.

Foto:Gene J. Puskar

Förra veckan avvecklade munkföretaget Dunkin' Donuts all sin verksamhet i Sverige, efter fyra år i Sverige. Butikerna bommade igen, rapporterar Aftonbladet, bara dagar efter att konkursansökan i onsdags inkom till Linköpings tingsrätt.

I Sverige fanns fem butiker och två "shop in shops" som alla försattes i konkurs. Globalt har Dunkin' Donuts 11.300 butiker och omsatte under 2017 närmare 7,7 miljarder kronor.

Konkursbeskedet kom som en chock för anställda som utan förvarning tilldelades uppsägningskontrakt, uppger de till Aftonbladet. 

Av konkursansökan framgår att Danske Bank, som i onsdags rasade på Köpenhamnsbörsen efter en svag halvårsrapport, är största fordringsägare i konkursen genom ett engagemang på cirka 10 miljoner kronor varav 6,9 har säkerhet i företagsinteckning.

Konkursansökan är undertecknad av Joakim Svensson, styrelseledamot i det bolag som drivit Dunkin' Donuts i Sverige, Coffee & Brands Sweden AB. Skälet till konkursen anges rätt och slätt med att bolaget "hamnat på obestånd", utan närmare krusiduller.

Samme Joakim Svensson är liksom bolagets ordförande Oskar Svensson en av de storägare i ÖoB som enligt vad Di kunde berätta i mitten av juni har sålt en femtedel av lågpriskedjan till norska Europris, som har option på att köpa även resten.

De två är huvudägare till det bolag, RunMar Holding, som är huvudägare i Coffee & Brands Sweden.

Innehåll från EconovaAnnons

”För att lyckas med hållbarhet måste vi skapa det tillsammans”

Det blir allt viktigare att minska samhällets resursslöseri och ta bättre hand om de material som hanteras. Stora mängder material går fortfarande till spillo trots att det finns större möjligheter idag än tidigare att skapa återvinning av restströmmar. Med grunden i en vision att ta hand om jordens resurser på ett bättre sätt vill Econova vara en accelerator för att möjliggöra ökad hållbarhet tillsammans med andra aktörer. 

Econovas drivkraft att ta tillvara på naturens resurser och återvinna så mycket som möjligt har funnits med sedan starten 1959. Då såg företaget möjligheten att omvandla bark till jord istället för att låta barken gå till spillo. Genom åren har Econova skapat en tydlig avsättningspunkt för restflöden till trädgård och jord, men även till konstruktion, energi, bränsle och andra råvaror. 

– Vi omhändertar restprodukter där de uppstår, återvinner och omvandlar dem till nya produkter. Vi har genom åren byggt upp en unik kompetens kring återvinning och en bred materialkunskap, berättar Elsa Bertils, hållbarhetsintegratör på Econova

En stor fördel för Econova, menar Elsa Bertils, är att företaget är både återvinnare och en stor producent.

– Det gör att vi själva kan leta efter restprodukter att införliva i vår produktion, för att kunna erbjuda våra kunder produkter av återvunna material. Exempelvis har vi idag ett samarbete med Löfbergs där restprodukter från deras kaffetillverkning omvandlas till jordråvara. På så sätt slipper vi använda lika mycket jungfrulig jordråvara och Löfbergs kan cirkulera sitt svinn, en win-win!

Hållbarhet måste integreras i affären

Även om den affärsmässiga grunden hos Econova från start var att ta hand om jordens resurser på ett bättre sätt har hållbarhetsarbetet alltid funnits med längs vägen, och blivit en alltmer integrerad del längs resan.

– Vi har under flera år förtydligat vårt hållbarhetsarbete och integrerat det i hela organisationen. Både miljömässigt, ekonomiskt och socialt. Visioner och mål är förankrade hos ägare och ledning och skapar en drivkraft och ett engagemang som jag tycker är rätt unikt. Att jobba på Econova är verkligen en möjlighet att jobba med hållbarhetsutveckling, oavsett vilken yrkesroll man har. Vi ser att det leder till ringar på vattnet och gör att många som är intresserade av hållbarhetsfrågor söker sig till oss, vilket vi är glada för, säger Elsa Bertils.  

Några av företagets hållbarhetsmål är att innan 2030 har 50 procent kvinnor i chefsposition och innan 2035 säkerställa att företaget har 100 procent förnybara eller återvunna råvaror till jordtillverkningen och ett nollnettosläpp av koldioxid. 

– Senaste nytt är att vi tydligare har kopplat ihop ekonomin med hållbarhet. Nu bedöms alla investeringar utifrån hållbarhetsaspekter och vi ser över våra affärer för att hitta cirkulära modeller. Vi letar hela tiden efter nya samarbeten och sätt att hjälpa befintliga och nya kunder att möta sina utmaningar. Jag tror att det är tillsammans som vi kommer hitta framtiden hållbara lösningar, avslutar Elsa Bertils.

Om Econova
Econova är en innovativ aktör inom återvinning och biobränsle och en av Skandinaviens ledande aktörer inom trädgård. Vi strävar efter fler samarbeten för att med gemensam kraft förändra mer och snabbare. Econova grundades 1959 och familjeföretaget drivs idag av tredje generationen. Omsättning på 500 MSEK, 135 stycken anställda och huvudkontor i Norrköping. Varumärken: Weibulls, Hammenhögs.

Läs mer på www.econova.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Econova och ej en artikel av Dagens industri

Na-Kd fördjupar samarbete med logistikbolag

Logistikbolaget Logent meddelar på lördagen att de är i slutförhandlingarna med e-handlaren Na-Kd om att bli dess driftpartner i Nederländerna. Parterna avser att signera ett femårigt samarbetsavtal inom kort.

Foto:Jesper Frisk

Logent ska ansvara för att etablera, starta upp och drifta Na-Kd:s nya lager i Duiven, enligt ett pressmeddelande. 

”Detta är en strategisk etablering för Logent Group på en av Europas största logistikmarknader. Satsningen ger oss en solid plattform för ytterligare tillväxt i Europa och ger oss möjlighet att förstärka servicen till både befintliga och nya kunder”, säger Mats Steen, vd för Logent, i pressmeddelandet. 

”Logent har varit en viktig partner till oss sedan 2019. Att ha en logistikpartner som tar ansvar för båda våra lager ser vi som en stor fördel”, säger Hanna Hellander, operativ chef för Na-Kd, i samma pressmeddelande. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera