1515
Annons

Dubbla hot mot Skottland

Med en knapp vecka kvar till Storbritanniens val oroas Skottlands företag av dubbla hot från brexit och skotsk självständighet – i ett läge när ekonomin redan går knackigt.
”Osäkerheten är svår”, säger Garry Clark, policychef på Skotska handelskamrarna.

SER RISKER. Det svaga pundet drar upp inflationen. ”När den går över lönetillväxten pressas den privata konsumtionen som utgör 75 procent av Skottlands BNP”, säger Garry Clark, policychef på Skotska handelskamrarna.
SER RISKER. Det svaga pundet drar upp inflationen. ”När den går över lönetillväxten pressas den privata konsumtionen som utgör 75 procent av Skottlands BNP”, säger Garry Clark, policychef på Skotska handelskamrarna.Bild:Jack Mikrut

Inför valet på torsdag har Theresa Mays Tories ledning över Labour krympt. Det finns till och med analyser som visar att hon kan tappa majoriteten i parlamentet.

Men i Skottland är det främst brexit och en skotsk självständighet som gör företagen osäkra på framtiden.

Garry Clark drar paralleller till när handelskammaren i Glasgow bildades 1783, direkt efter USA:s självständighet.

”Då var man orolig för att förlora banden med Amerika. I dag handlar det om andra band”, säger Garry Clark i handelskammarens praktfulla byggnad vid stadens stora torg, George Square.

Statistik visar på beroendet av Storbritannien.

”Skottland har handel på 68 miljarder pund med omvärlden. Av det går 44 miljarder till övriga Storbritannien, 12 miljarder till EU och 4 miljarder till USA.”

Hur har EU-omröstningen påverkat Skottland?
”Det är fortfarande mycket svårt att säga. Det tydligaste är att pundet har fallit mot euron och dollarn. Nettoimportörer har fått ökade kostnader för sina leverantörskedjor, vilket gör det svårt för många företag.”

Det svaga pundet drar också upp inflationen.

”När den går över lönetillväxten begränsar det hushållens köpkraft och pressar den privata konsumtionen som utgör 75 procent av Skottlands BNP.”

Däremot går exporten och inrikeshandeln bra, också på grund av det svaga pundet.

”Företag lägger mer av försörjningskedjan inom Storbritannien, vilket kan vara bra för en mängd företag”, säger Garry Clark.

Hur påverkar brexit de skotska företagen?
”Det är enkelt och bekvämt att göra affärer med EU, och svårt utanför. Företagen skulle vara lyckligare med att stanna kvar, men de är pragmatiska och försöker vara optimister och se möjligheter.”

Hela 42 procent av Skottlands internationella export går till EU, men den ökade bara med 7 procent mellan 2002 och 2015. Samtidigt ökade exporten till andra länder med 83 procent.

Företagen hoppas på att Storbritanniens regler för handel med EU-länderna ska vara oförändrade från dag ett efter brexit.

”Minimala handelsbarriärer är mycket viktiga för företagen. De arbetar redan med tajta marginaler. Tariffer kan radera ut marginalerna”, säger Garry Clark.

Många skotska företag är också beroende av arbetskraft från EU.

”Tories vill begränsa invandringen till 10.000 per år. Vi anser att det är fel att sätta siffror utan att fråga företagen. Det borde vara behoven som avgör. Kanada och Australien har invandringssystem som ska möta de lokala ekonomiernas behov.”

Garry Clark säger att begränsad rörlighet påverkar direkt.

”EU-arbetare i Skottland måste ha långfristiga besked, för de kanske vill köpa ett hus och behöver låna pengar.”

Vilka sektorer är beroende av utländsk arbetskraft?
”Det gäller främst finansiell service, turism och hotell, hälsosektorn och livsmedelsindustrin som exporterar för 4 miljarder pund (knappt 45 miljarder kronor, Di:s anm), per år”, säger Garry Clark.

Hur påverkas whiskyindustrin?
”Mindre än livsmedelssidan. Det är få EU-invandrare i själva destilleringen, men fler i buteljering, ekonomi och distribution.”

Däremot blir det svårare att exportera whiskyn.

De skotska företagen tvingas enligt Garry Clark förbereda sig för flera möjliga utfall. Ska Skottland stanna i Storbritannien och lämna EU, eller kanske tvärtom, eller kanske komma tillbaka till EU, antingen som medlem eller med ett hängavtal liknande Norges?

”Frågan om skotsk självständighet lägger på ännu ett lager av osäkerhet för företagen. De senaste tre åren har vi haft två stora folkomröstningar, ett skotskt val och nu ett andra parlamentsval. Osäkerheten är svår”, säger Garry Clark.

Skottlands ekonomi följer inte längre Storbritanniens.

”Vår tillväxt har varit konsekvent lägre sedan det andra kvartalet 2015. Oljepriskraschen har förstärkt effekten.”

Under fjärde kvartalet krympte Skottlands ekonomi med 0,2 procent, medan Storbritanniens växte med 0,7 procent.

Oljeprisfallets stora påverkan på hela Skottlands ekonomi har överraskat många, enligt Gareth Williams, policychef på det oberoende ekonomiska nätverket Scottish Council för Development and Industry, SCDI, i Glasgow.

”De flesta trodde nog att nedgången skulle vara begränsad till nordöstra Skottland och oljesektorn, men effekten verkar ha varit mycket utbredd än så. Skottland står inte särskilt starkt jämfört med övriga Storbritannien”, säger han.

Hur är utsikterna för Skottlands ekonomi?
”De temporära fördelarna av det svagare pundet hjälper skotska exportörer. Däremot minskar konsumenternas förtroende, särskilt i förhållande mot Storbritannien”, säger Gareth Williams.

Han pekar även på osäkerheten efter EU-omröstningen.

”Brexit har skapat en nedgång för investerarna förtroende, som inte återhämtar sig förrän vi vet bättre vad det blir för avtal med EU. Brexit tar också fokus från andra nödvändiga åtgärder.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?