1515

Dubbelutmaningen: Team Ekan i mål – bättre tid än förväntat

Team Ekan, som Di har följt sedan starten, gick under fredagen i mål i Stafettvasan och avslutade därmed Di:s och Vasaloppets Dubbelutmaning. 

”Det bästa har varit att tävla som ett lag”, säger Jenny Eriksson, medlem i Team Ekan. 

Team Ekan.
Team Ekan.Foto:ULF PALM

Startskottet för stafetten gick klockan nio på fredagsmorgonen och efter 6 timmar, 40 minuter och 55 sekunder gick Emma Andersson i mål efter att ha avverkat den sista delsträckan av stafetten och där med avslutat Dubbelutmaningen för Team Ekan. 

Den 90 kilometer långa sträckan mellan Sälen och Mora med fem delsträckor delades av team-medlemmarna Emma Andersson, Pontus Aronsson, Jenny Eriksson, Johan Frisack och Petra Lundgren.

”Det känns helt fantastiskt. Det är väldigt kul att äntligen klarat utmaningen och det var en bra prestation från hela gänget”, säger Jenny Eriksson, som flera gånger delat med sig av erfarenheten till Di. 

De fem managementkonsulter från Ekan Management i Göteborg bildade laget under våren i fjol för att delta i Vasaloppets och Dagens industris hälsoinitiativ Dubbelutmaningen, vilket var utmaningens första lansering. 

Sedan dess har företagslaget deltagit i löpartävlingen Vasakvartetten i augusti och nu Stafettvasan. Initiativet Dubbelutmaningen ska uppmuntra företag i deras friskvårdsarbete med fokus på att det ska vara roligt att göra något tillsammans. 

I den första utmaningen när de sprang nästan ett halvt maraton var, var målet för teamet att alla skulle nå mållinjen. Det gjorde de med flygande fart och sluttiden blev bättre än förväntat. 

Även under fredagens utmaning slog de sin förväntade tid med bravur. Tillsammans siktade laget på att gå i mål efter 8 timmar och 30 minuter. 

Innan utmaningen antogs jobbade inte medlemmar i Team Ekan så mycket med varandra, men de har genom utmaningen lärt känna varandra bättre. 

”Man lär känna varandra på ett annat sätt, får en sammanhållning och en gemenskap. Man kan lita på varandra på ett annat sätt. Det är även bra i arbetslivet och inte bara i sportsammanhanget”, säger Jenny Eriksson.  

Inte nog med att Team Ekan gick ihop till ett lag och genom hård träning fått bättre sammanhållning, de har även inspirerat andra och det tog inte lång tid innan Team Ekan 2 skapades på jobbet, med fem kollegor till. 

”Vi har lyckats involvera flera av våra kollegor”, säger Jenny Eriksson. 

Foto:ULF PALM

 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?