Dubbelt upp på börsen

Med den stora mängd bolag som noteras är det tur att börsen numera har en extraklocka. När Mr Green och Volati noterades på Stockholmsbörsens huvudlista på onsdagen blev det dubbla klockringningar.
Och det för tionde gången i år.

Per Norman, vd för Mr Green, ringer i börsklockan.
Per Norman, vd för Mr Green, ringer i börsklockan.Bild:Jonatan Bylars

Börsens ordinarie klocka är en gammal pjäs som funnits med nästan ända sedan Stockholms första börshus byggdes i slutet på 1700-talet. 1798 tillverkades den.

För några år sedan, när en börsöppning skulle arrangeras i Almedalen, lät Stockholmsbörsen tillverka en replika av klockan, som skulle gå att ta med sig. Och tur var väl det, för i den noteringsyra som pågått på börsen i år har den blivit flitigt använd.

Är det ett bolag som noteras är det enligt traditionen nämligen en representant för det bolaget som ringer i klockan vid börsöppning, vanligtvis vd:n.

Än så länge har 77 bolag noterats under 2016 och enligt Nasdaqs pressavdelning ser det ut att bli en bra spurt i slutet av året. Hittills har Stockholmsbörsen fått plocka fram extraklockan tio gånger i år.

Första gången var i mars, när Addlife och Garo gjorde börsentré.

På onsdagen var det dags för Mr Green och Volati. Oftast handlar det om att ett bolag introduceras på First North, samtidigt som ett annat ska in på huvudlistan, men Mr Green och Volati noterades båda på huvudlistan.

Mr Greens vd Per Norman var visserligen med om att ta bolaget till Aktietorget 2013, men i går var det första gången han fick ringa i klockan.

”Det är mycket högtidligt. Det är ett väldigt härligt avslut på ett långt projekt, där det är mycket som ska på plats. Det känns oerhört bra”, säger Per Norman.

Bolaget har bjudit in 40 –50 personer att närvara vid börsöppningen. Det är till exempel rådgivare och personal som är på plats i Stockholm, samt större aktieägare.

”Man samlas här lite efter klockan åtta. Vi har haft fika och jag har hållit ett litet tal. Sedan räknar man ner till klockan 9 och så är det dags att ringa i klockan. Precis som på film”, berättar Per Norman.

Att det pågår en annan notering samtidigt märks enligt Per Norman inte.

”Det är på två helt olika ställen i lokalen, så man märker inte av det. Det är två olika miljöer och känns därför som ett exklusivt tillfälle för oss.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?