1515
Annons

Dubbelt upp på börsen

Med den stora mängd bolag som noteras är det tur att börsen numera har en extraklocka. När Mr Green och Volati noterades på Stockholmsbörsens huvudlista på onsdagen blev det dubbla klockringningar.
Och det för tionde gången i år.

Per Norman, vd för Mr Green, ringer i börsklockan.
Per Norman, vd för Mr Green, ringer i börsklockan.Bild:Jonatan Bylars

Börsens ordinarie klocka är en gammal pjäs som funnits med nästan ända sedan Stockholms första börshus byggdes i slutet på 1700-talet. 1798 tillverkades den.

För några år sedan, när en börsöppning skulle arrangeras i Almedalen, lät Stockholmsbörsen tillverka en replika av klockan, som skulle gå att ta med sig. Och tur var väl det, för i den noteringsyra som pågått på börsen i år har den blivit flitigt använd.

Är det ett bolag som noteras är det enligt traditionen nämligen en representant för det bolaget som ringer i klockan vid börsöppning, vanligtvis vd:n.

Än så länge har 77 bolag noterats under 2016 och enligt Nasdaqs pressavdelning ser det ut att bli en bra spurt i slutet av året. Hittills har Stockholmsbörsen fått plocka fram extraklockan tio gånger i år.

Första gången var i mars, när Addlife och Garo gjorde börsentré.

På onsdagen var det dags för Mr Green och Volati. Oftast handlar det om att ett bolag introduceras på First North, samtidigt som ett annat ska in på huvudlistan, men Mr Green och Volati noterades båda på huvudlistan.

Mr Greens vd Per Norman var visserligen med om att ta bolaget till Aktietorget 2013, men i går var det första gången han fick ringa i klockan.

”Det är mycket högtidligt. Det är ett väldigt härligt avslut på ett långt projekt, där det är mycket som ska på plats. Det känns oerhört bra”, säger Per Norman.

Bolaget har bjudit in 40 –50 personer att närvara vid börsöppningen. Det är till exempel rådgivare och personal som är på plats i Stockholm, samt större aktieägare.

”Man samlas här lite efter klockan åtta. Vi har haft fika och jag har hållit ett litet tal. Sedan räknar man ner till klockan 9 och så är det dags att ringa i klockan. Precis som på film”, berättar Per Norman.

Att det pågår en annan notering samtidigt märks enligt Per Norman inte.

”Det är på två helt olika ställen i lokalen, så man märker inte av det. Det är två olika miljöer och känns därför som ett exklusivt tillfälle för oss.”


Innehåll från EKNAnnons

Hjälpen som många banker missar: ”Med EKN kan de se bredare på exportbegreppet”

Många tror att företag måste exportera för att ta del av olika exportstöd. Men faktum är att till exempel EKN, Exportkreditnämnden, räknar in alla bolag som bidrar till svensk export – och det inkluderar även underleverantörer till exportföretag. Så här kan bankerna möjliggöra fler affärer.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

EKN hjälper varje år hundratals svenska exportföretag till säkrare och bättre exportaffärer. Myndigheten gör det till exempel genom att dela bankens risk när företag behöver låna pengar, men också genom att utfärda olika typer av motgarantier. Och företagsrådgivarna på bankerna är bra på att inkludera EKN i sina kundrelationer – utom på ett område.

– Det är många som har missat att vi på EKN även finns till för underleverantörerna. Den lilla mekaniska verkstaden som säljer till ett exportföretag kan alltså också få en EKN-garanti, förklarar Håkan Bäckström, regionansvarig på EKN.

Tänk bredare och gör fler och bättre affärer

För banken finns det en klar fördel att använda EKN:s garantier – de kan helt enkelt säga ja till fler kunders finansieringsbehov.

– Med EKN kan banken se bredare på exportbegreppet och på så sätt göra fler och bättre affärer. Och alternativet är ju kanske att din kund måste säga nej till en stor affär, eller att de rent ut av går till en annan bank.

Men vad räknas då egentligen som en underleverantör till exportindustrin? Håkan Bäckström säger att man inte ska stirra sig blind på siffror eller procent, utan i stället titta på verksamheten.

Bidrar affären till export?

– När ett företag vill ha en utökad kredit eller en bankgaranti för en specifik affär så är det ju lätt att ta reda på om den affären i nästa led är en exportaffär. Och gäller det en löpande rörelsekredit så får man titta på vilka företagets kunder är och hur de i sin tur exporterar. Den viktiga frågan att ställa sig är om affären eller företaget i stort bidrar till svensk export, förklarar Håkan Bäckström.

Om du är företagare – eller företagsrådgivare på en bank – och känner dig osäker på vad som krävs för att får ta del av EKN:s exporthjälp, så tipsar Håkan Bäckström om att kontakta EKN med sin fråga.

– Vi svarar på de här frågorna varje dag. Så ring oss och kolla läget, vi hjälper er hela vägen fram.

Läs mer om hur du som underleverantör till exportföretag kan få hjälp med finansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?