Annons

Dubbelsmällen mot Bidens hemstad – konkursvåg hotar

WILMINGTON, DELAWARE. Det har varit ett tufft halvår för många företagare i USA. I Wilmington, Joe Bidens hemstad, har näringsidkare drabbats dubbelt: både av pandemin och våldsamma protester. Nu bävar man för en kommande konkursvåg när stödlånen ska betalas tillbaka. 

Foto:Stefani Reynolds
Noah Merenda driver butiken Spaceboy Clothing i centrala Wilmington, Delaware.
Noah Merenda driver butiken Spaceboy Clothing i centrala Wilmington, Delaware.Foto:Agaton Ström

Det är fredag och klockan närmar sig lunchtid på North Market Street i Wilmington. Huvudgatan i Delawares största stad brukar normalt vara fylld av hungrigt kontorsfolk och tidiga helgfirare så här dags. Men trots att semestertiderna redan är förbi är gatan nästan öde. Restauranger och caféer är stängda – till och med Starbucks. 

Men det finns undantag.

”Intäkterna har minskat med 75 procent.”

Det säger Tim Pawliczek, som sedan 32 år driver restaurangen Cavanaugh’s. Till skillnad från många konkurrenter har han haft öppet sedan juni när restriktionerna delvis hävdes.

”Många har blivit arbetslösa eller jobbar hemifrån, så det är dåligt med lunchgäster nuförtiden”, säger han och blickar ut från den lilla uteserveringen vid trottoaren. 

”Jag är tacksam att jag äger fastigheten. Andra kämpar med hyror på upp till 14.000 dollar (123.000 kronor, Di:s anm) i månaden, så det är riktigt tufft.”

I slutet av maj drabbades stadskärnan dessutom av våldsamma Black Lives Matter-protester med plundring och sönderslagna skyltfönster som resultat. På flera håll har ägarna bara spikat igen fönstren med träplankor.

En av dem som drabbades av skadegörelsen är klädbutiken Spaceboy Clothing. 

”Jag förstår deras känslor och tycker det är bra att de fått igång debatten om sociala orättvisor”, säger Noah Merenda, som äger företaget tillsammans med en kompis. 

”Men jag önskar bara att inte vanliga människor ska behöva lida för det.”

Butiken har funnits sedan 2009 och fokuserar på vintage, lokala designers och specialtryckta T-shirts. I skyltfönstret stoltserar man med olika tryck på den lokala hjälten, presidentkandidaten Joe Biden, och den nya storsäljaren: masker.

”Vi har ju tvingats vara kreativa för att hålla oss flytande. Men det har verkligen varit en berg- och dalbana”, säger han, och visar runt i den hippa, luftiga butiken.

Spaceboy Clothing sa upp sina anställda i mars, i samband med att butiken tvingades stänga. Sedan dess har man fått ett ”PPP-lån” från staten, som ger bolag incitament att återanställa personal. Än har man dock inte vågat göra det. 

”Jag har haft tur som kunnat gå tillbaka till mitt jobb. Dessutom har vi som bolag en fördel av att ha trogna kunder eftersom vi varit med så pass länge, så vi överlever nog detta.”

Butiken har inte längre öppet för spontana besök, utan enbart tidsbokade kunder. 

Hur har responsen från myndigheterna varit?
”Inte så bra. Det var läskigt under en tid när vi inte visste vad som skulle hända, utan besked om vi skulle få ett nödlån. Jag vet fortfarande inte hur stor del som måste betalas tillbaka exempelvis”, säger han, och tillägger: 

”Känslan har varit att staten lämnat oss åt vårt öde.”

Jämfört med andra delstater har Delaware ändå gjort en hel del för näringslivet. Förutom statliga stöd har företagare även kunnat söka lån från två delstatsprogram: Dels ett allmänt som kan ge 10.000 dollar, 88.000 kronor, i månaden under tio månader. Dels ett som specifikt vänder sig till restauranger och barer. Båda lånen är räntefria över tio år, men måste börja avbetalas efter två år.

Frank Giovannozzi tillhör dem som haft att göra både med den statliga och delstatliga nivån under krisen, och säger sig vara betydligt mer nöjd med den sistnämnda.

”Delstatsledningen var snabbt ute med de här stora låneprogrammen, och har också varit generös med tillstånd för uteserveringar, vilket hjälpt en hel del”, säger han. 

Sedan 39 år driver Frank Giovannozzi en spelbutik i en förort till Wilmington. Han är även finansiell rådgivare till sin dotters krogbolag med fyra lokala restauranger och totalt över 100 anställda.

”Problemet är ju att du måste betala tillbaka pengarna någon gång. De första två åren kommer det nog att funka ok, men sen när avbetalningarna måste börja blir det en annan sak”, säger han, och förutspår en kommande konkursvåg. 

”I dag använder många lånen för att betala sina hyror. Men det hjälper ju egentligen inte bolagen på längre sikt. Vad vi hade behövt är snarare att slippa betala hyra”, säger han.

Frank Giovannozzi har också synpunkter på den statliga arbetslöshetsersättningen som infördes i mars och gav arbetslösa 600 dollar extra i veckan utöver delstaternas ordinarie ersättning. 

”När vi skulle öppna spelbutiken igen var det två av mina tre anställda som inte ville komma tillbaka eftersom de tjänade bättre som arbetslösa”, säger han, och berättar att dottern upplevt samma sak på sina restauranger.

”Det extra stödet stod i konflikt med PPP-reglerna, som ju byggde på att återanställa personal. Men varför skulle personalen vilja komma tillbaka till ett jobb där de både tjänade sämre och knappt skulle ha något att göra?”

När det gäller återhämtningen är Frank Giovannozzi hoppfull, men samtidigt orolig. 

”Det går framåt, även om läget känns skört. Skulle det bli en tendens till andravåg skulle ju allt kunna stängas ned igen”, säger han, och tillägger:

”Vi håller alla andan.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?