1515

Dubai har beställt 4.000 självkörande fordon

Dubai blir den första staden i världen att skriva kontrakt med en tillverkare av autonoma fordon. Staden har i dagarna lagt en beställning på upp till 4.000 fordon från GM-ägda Cruise. Målet är att de ska rulla på Dubais gator redan 2023, skriver Financial Times. 

Cruise Origin.
Cruise Origin.Foto:Kamran Jebreili

I dagsläget är Googles systerbolag Waymo det enda företaget i världen som har en verkligt förarlös körningstjänst i kommersiell drift för vanliga kunder – i staden Scottsdale i Arizona. Men Waymo kommer snart få sällskap av General Motors autonoma avdelning Cruise som nu har tecknat ett avtal på att leverera upp till 4.000 helt självkörande fordon till Dubai i Förenade Arabemiraten. 

Avtalet presenterade i en tweet från emiratets kronprins shejk Hamdan Bin Mohammed och följer på ett löfte om att en fjärdedel av stadens transporter ska vara autonoma 2030. I dag trafikeras stadens gator av cirka 11.000 taxibilar, skriver FT.

För Cruise innebär avtalet också att det är bolagets första affär gällande fordonet Origin, som som är ett helelektriskt fordon som är specialframtaget för ride-sharing. Fordonet har exempelvis ingen förarplats och har plats för sex passagerare som sitter vända mot varandra. Bilen ser i princip likadan ut fram och bak. Cruise har tidigare uppgett att Origin ska gå i serieproduktion och byggas på en plattform från GM.

Att Dubais val föll på just Cruise förklaras med att dess nära samröre med GM gör att bolaget har tillräcklig kapacitet för att massproducera fordonet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?