Hoppa till innehållet

Annons

”Du är på mute” – chefernas nya favoritfraser 2020

”Det nya normala”, sades 500 procent fler gånger i samtal mellan chefer och investerare under 2020 jämfört med 2019. 

New York Times har tillsammans med analysföretaget Sentieo kartlagt företagsfraserna som blev det nya normala i USA det gångna året.  

Foto: Jessica Gow/TT

Undersökningen har tittat på fler än 20.000 olika presentationer och analyserat hur företagsspråket förändrades i USA under pandemiåret 2020. De fann ett par återkommande formuleringar som användes i möten mellan chefer och investerare för att beskriva den nya tillvaron.

”Unprecedented times”, vilket skulle kunna översättas till ”Tider utan motstycke”, ökade mest i användning. Det nämndes i 2.128 samtal det gångna året, en ökning med över 70.000 procent jämfört med 2019 då det bara yttrades tre gånger.

”Hade du frågat mig vad som verkligen boomat på engelska så är det just 'unprecedented times'. Jag får mycket mejl från USA och i dem nämns det nästan alltid. Samma sak med 'take care of yourself' eller 'stay safe'”, säger Stefan Öberg, vd på Tradera. 

Även ”arbeta hemifrån” ökade signifikant, med 26.820 procent. Den frasen kunde höras i lite under 5.000 samtal medan ”utmanande” landade på 14.655. Den senare ökade däremot endast med 70 procent jämfört med ifjol. Även ”tekniska svårigheter” fick ett stort uppsving. 

En fras som nästan blivit synonym med pandemin, när hemarbetandet ökat markant, är: ”du är på mute”. Den användes 1.000 procent oftare i amerikanska affärsmöten det gångna året. Även i Sverige har det redan blivit en klassiker på digitala möten.

”'Jag tror att du är på mute', den har verkligen boomat. Eller 'ser ni min presentation?'. Den frågar man varje gång man ska visa något. Det är nästan så att folk inte ens orkar svara längre. Sedan hör man ofta 'jag har problem med min kamera'”, säger Stefan Öberg.

Även ”hör ni mig?” och ”vem var det?” var två ständigt återkommande fraser på Traderas digitala möten i år.

För Patrick Svensk, styrelseordförande för Readly, är det andra begrepp som tagit sig in sig i vokabulären. 

”Det är klart att 'Zoommöten' har blivit ett eget begrepp som Tetra Pak. Ett bedrövligt år på det sättet, att vi pratar om 'Zoommöten' och inte vanliga möten. Redan i april hade jag använt nio olika mötestjänster. Så frasen 'hur fan delar jag den här presentationen i den här appen?' har också varit ofta använd”, säger han.

Enligt New York Times-undersökningen har användningen av svordomar varit oförändrad i år.

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera