Annons

Drottningens tal i dag ett startskott för brexit

Drottning Elizabeth håller under torsdagen sitt traditionsenliga tal för att Boris Johnsons regering ska kunna skrida till verket med nytt mandat.

När parlamentet nu öppnas är det brexit som ligger högst upp på agendan.

Senast den 31 januari ska premiärminister Johnsons brexitplan ha klubbats igenom i parlamentet. När han nu har majoritet i underhuset talar det allra mesta för att det kommer att ske, knappt ett år senare än hans föregångare Theresa May planerade.

Statsöppningen är den andra på kort tid. Drottningen talade även den 14 oktober för att starta ett nytt arbetsår, men det blev kort. Johnson stötte på patrull i parlamentet och tog initiativ till nyval.

Statsöppningen omges av mängder av traditioner och formaliteter, bland annat ett lekfullt gisslantagande av en parlamentsledamot – en historisk blinkning till 1600-talet då en sådan fånge togs som ett slags pant för att regenten skulle kunna komma till parlamentet utan att bli angripen.

Ceremonin kommer dock att bantas på många sätt denna gång, dels med anledning av brexitförfarandet och dels med anledning av den stundande julledigheten.

Utöver brexit väntas drottning Elizabeth främst läsa upp förslag som tillkännagavs redan inför hennes förra öppningstal. Hon ska enligt schemat börja tala klockan 12.30 svensk tid.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?