1515
Annons

Drottningens drogvarning

Drottning Silvia, som är grundare till organisationen Mentor, varnar för de krafter som vill legalisera droger.

”Även ’lättare’ droger som cannabis påverkar hjärnan, särskilt hos unga människor”, säger hon.

Bild:TT

Länder som exempelvis Australien och Tyskland har redan legaliserat medicinsk användning av cannabis för svårt sjuka människor.

I organisationen The global commission on drug policy, som samlar tidigare presidenter och andra toppolitiker, ingår FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan. Han har i flera år förespråkat avkriminalisering av bruket av droger med argumentet att förbudspolitiken har misslyckats och att det är bättre att lägga resurserna på beroendevård och utbildning.

Drottning Silvia tar bestämt avstånd från det resonemanget.

”Det finns de som tror att man lär sig umgås med droger om de är legala, men så är det ju verkligen inte.”

I höstas var hon inbjuden till Vatikanstaten för att representera Mentor vid ett seminarium om drogmissbruk bland barn och ungdomar.

”Under seminariet lyssnade vi på internationella experter som visade vilka spår cannabis sätter i unga människors hjärnor. Det är en drog som påverkar tanke- och inlärningsförmågan, minnet och personligheten”, säger drottningen.

”Vår svenska regering har en ganska strikt drogpolitik, som visar att den förstår hur stor faran är. Det tycker jag är väldigt fint, och det uppskattas i många länder.”

Tanken på att grunda Mentor uppstod under en resa i Brasilien då drottning Silvia mötte många gatubarn som var utsatta för sexuellt utnyttjande och droger.

”Då tänkte jag att om jag kan kasta ljus över de här frågorna så gör jag det gärna. Det var därför jag grundade både Childhood Foundation och Mentor.”

Mentor grundades 1994. Den bärande tanken är att trygga, personliga relationer med vuxna utgör ett skyddsnät mot droger och våld.

Drottning Silvia citerar en av mentorerna om varför mentorskapet är en win win-situation för båda parter.

”Han sa att han inte bara ville hjälpa till, utan det handlade också om hans två egna barn. De var i 13–14-årsåldern, och han förstod inte vad de sa, han förstod inte deras musiksmak, han visste inte var barnen var eller vilka vänner de hade. Men genom sin adept hade han lärt sig förstå allt det.”

Peabchefen imponeras av 14-åringarnas innovationer

MALMÖ. Hur ser framtidens hållbara innovationer ut? Ett antal 14-åriga elever får ge svaren i ett unikt samarbetsprojekt mellan Peab och Mentor.

Ungdomars idéer ska lyftas fram – och samtidigt minska avståndet till framtidens arbetskraft.

Pebaskolan, Malmö. VD för skolan, samt koncernchefen för Peab, lyssnar på 14-åringars innovativa förslag.
Pebaskolan, Malmö. VD för skolan, samt koncernchefen för Peab, lyssnar på 14-åringars innovativa förslag.Foto:Björn Solfors

Varje dag består av en massa olika beslut, som alla belastar miljön olika mycket. Hur ska man veta vad som är rätt? 

Fyra 14-åriga tjejer, alla i årskurs åtta på Östra skolan i Malmö, har ett eget svar på den frågan. 

Med appen Mega, Make earth great again, sammanställs hur mycket utsläpp den nyinköpta tröjan, dagens lunch och bussresan faktiskt belastar miljön med. 

Informationen gör det enklare för individen att ta smartare och mer hållbara köpbeslut, hävdar de, samtidigt som man kan dela information och erfarenheter med andra användare.

"Man kan också klicka på exempelvis en sjö och se hur försurad den är", förklarar kvartetten. 

Appen Mega var bara ett av flera förslag när högstadieeleverna nyligen presenterade vårens grupparbeten om hållbar utveckling och innovation inför en lite annorlunda publik. 

I det fullsatta klassrummet fanns nämligen också ett par tunga chefer från byggbolaget Peabs ledning, bland andra vd:n Jesper Göransson. 

"Jag är fruktansvärt imponerad. Med den här kraften i rummet, och de här kreativa idéerna, känner jag framtidstro. Det värmer i hjärtat", säger han. 

Även Kim Kulstad, regionchef för Peab Bostad, var på plats.

"Det finns så mycket diskussioner om att skolresultaten går ner. Men när man lyssnar på det här vet man att det kommer att gå bra för Sverige", säger hon. 

Projektet är ett samarbete mellan Mentor och Peab, och presentationerna genomfördes på Peabskolan i Malmö. 

"Peab har tillsammans med Mentor ett ypperligt tillfälle att stärka ungdomar på olika sätt, bland annat med individuella mentorsprogram och genom att på riktigt lyssna på ungdomar och deras idéer”, säger Alexandra Johansson, vd och rektor för Peabskolan. 

”Samtidigt är samarbetet precis lika utvecklande för oss vuxna. Detta är en fortbildning som går åt båda hållen."

Jesper Göransson är inne på samma spår. 

"Detta är den framtida arbetskraften och jag vill förstå hur de tänker och vad de vill. Ungdomar har fantastiska visioner, samtidigt som det i den krassa världen ska fungera. Kan man jämkas på vägen får vi in ny kreativitet, samtidigt som ungdomarna får lärdomar om arbetslivet ", säger han.

Är det här samtidigt ett sätt för Peab att locka fler ungdomar till byggbranschen? 

"Många ungdomar i dag har inte en chans att förverkliga det de kan och vill. Vi vill fånga upp unga människors idéer, locka fram ett entreprenörskap och hjälpa till att skapa bättre förutsättningar i samhället i stort”, säger Jesper Göransson.

”Det här är kärnvärden som sitter i vårt dna. Får vi ett ökat intresse för branschen på köpet är det jättebra."

Och Jesper Göransson kunde onekligen ta med sig många nya idéer hem från den här arbetsdagen – allt från robotladdningar av elbilar och skolor för hemlösa till en shoppingscanner som ger information om hälsoaspekter och miljöpåverkan kring maten direkt när man handlar. 

En grupp som presenterade framtidens bostäder, med solpaneler som justeras efter solens gång, vände sig direkt till Peabs ledning för ett samarbete. 

"Väldigt drivet av dem att ta den chansen, måste jag säga. De här ungdomarna är både mognare och modigare än vad jag var i samma ålder. Vi får väl se om det blir ett framtida samarbete", säger Jesper Göransson. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera