1515

Drottningens drogvarning

Drottning Silvia, som är grundare till organisationen Mentor, varnar för de krafter som vill legalisera droger.

”Även ’lättare’ droger som cannabis påverkar hjärnan, särskilt hos unga människor”, säger hon.

Bild:TT

Länder som exempelvis Australien och Tyskland har redan legaliserat medicinsk användning av cannabis för svårt sjuka människor.

I organisationen The global commission on drug policy, som samlar tidigare presidenter och andra toppolitiker, ingår FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan. Han har i flera år förespråkat avkriminalisering av bruket av droger med argumentet att förbudspolitiken har misslyckats och att det är bättre att lägga resurserna på beroendevård och utbildning.

Drottning Silvia tar bestämt avstånd från det resonemanget.

”Det finns de som tror att man lär sig umgås med droger om de är legala, men så är det ju verkligen inte.”

I höstas var hon inbjuden till Vatikanstaten för att representera Mentor vid ett seminarium om drogmissbruk bland barn och ungdomar.

”Under seminariet lyssnade vi på internationella experter som visade vilka spår cannabis sätter i unga människors hjärnor. Det är en drog som påverkar tanke- och inlärningsförmågan, minnet och personligheten”, säger drottningen.

”Vår svenska regering har en ganska strikt drogpolitik, som visar att den förstår hur stor faran är. Det tycker jag är väldigt fint, och det uppskattas i många länder.”

Tanken på att grunda Mentor uppstod under en resa i Brasilien då drottning Silvia mötte många gatubarn som var utsatta för sexuellt utnyttjande och droger.

”Då tänkte jag att om jag kan kasta ljus över de här frågorna så gör jag det gärna. Det var därför jag grundade både Childhood Foundation och Mentor.”

Mentor grundades 1994. Den bärande tanken är att trygga, personliga relationer med vuxna utgör ett skyddsnät mot droger och våld.

Drottning Silvia citerar en av mentorerna om varför mentorskapet är en win win-situation för båda parter.

”Han sa att han inte bara ville hjälpa till, utan det handlade också om hans två egna barn. De var i 13–14-årsåldern, och han förstod inte vad de sa, han förstod inte deras musiksmak, han visste inte var barnen var eller vilka vänner de hade. Men genom sin adept hade han lärt sig förstå allt det.”


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?