Annons

Drottning Silvia tackade näringslivet på Mentors stämma

Näringslivet spelar en nyckelroll i Mentors hårda arbete med att hålla ungdomar borta från droger och våld. Det konstaterade drottning Silvia på organisationens årsstämma 

"Jag vill att ni ska veta vilken stor skillnad ni har gjort för ungdomarna", sa hon. 

Drottning Silvia på Mentors årsstämma.
Drottning Silvia på Mentors årsstämma.Foto:Evelina Carborn

Mentor Sverige, som stöttas av flera storföretag, arbetar för att ge ungdomar framtidstro och självkänsla genom mentorprogram.

På torsdagen höll organisationen årsstämma på Kungliga slottet i Stockholm, där frågan om hur alla ungdomar ska inkluderas i samhället – och hur näringslivet kan bidra – stod högst upp på agendan.

Grundaren av Mentor Sverige, drottning Silvia, öppnade mötet genom att vända sig till de många ungdomarna i publiken.

”Här lyssnar alla kungar och drottningar på er", sa hon och syftade på de välfyllda bokhyllorna i Bernadottebiblioteket.

Mentors verksamhet finansieras helt av näringslivet och bland de mest betydande donatorerna märks storbolag som H&M, SEB, JM och Astra Zeneca.

Drottningen var heller inte sen med att betona företagens viktiga roll för organisationens arbete.

"Till alla er företag som gjort detta möjligt vill jag rikta ett stort och varmt tack. Jag vill att ni ska veta vilken stor skillnad ni har gjort för ungdomarna", sa hon.

Organisationens idé är att ge ungdomar vuxennärvaro genom olika mentorprogram, något som ska stänga vägen till en framtid med våld och droger.

Drottningen lyfte särskilt fram Mentors arbete i svenska skolor:

"När vuxna kommer till skolorna och berättar om sitt arbete så väcker det tro och framtidshopp."

Och mentorprogrammen verkar ge resultat. 86 procent av de ungdomar som deltar i organisationens aktiviteter uppger att de får bättre självförtroende, och 78 procent uppger att de blir mer motiverade i skolan.

Karin Jordås, Mentor Sveriges generalsekreterare, kommer själv från skolvärlden med en bakgrund som både lärare och rektor. Under årsstämman pekade hon på att såväl organisationen som det svenska samhället står inför stora utmaningar.  

"Den psykiska ohälsan är stor bland unga i Sverige och det finns en känsla av utanförskap – och så har vi integrationen", sa hon.

Samtidigt har organisationen hittat en kostnadseffektiv modell verkligen som fungerar, konstaterade generalsekreteraren.

"Vi har räknat ut att samhället får tillbaka 7–14 gånger pengarna. Det är en bra investering. Mentor spar Sverige 359 miljoner kronor årligen", sa hon.

Framåt hoppas Karin Jordås att ännu fler unga ska bli hjälpta av organisationens program.  

"Vi ska nå 100.000 ungdomar inom en snar framtid. För om vi gör det, kommer vi att ha nått alla Sveriges tonåringar."

Mentor startade 1994 och har funnits i Sverige sedan 1996. Organisationen har nått över 2,5 miljoner barn och ungdomar globalt sedan grundandet.

Förra året omsatte Mentor Sverige 28,5 miljoner kronor. 86 procent av intäkterna gick till ändamålskostnader.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?