1515
Annons

Drönarspanare kan få fet julklapp

Den eller de personer som fick flygplatsen Gatwick att stänga med hjälp av drönare har ännu inte hittats – och en stor belöning har utlovats till den som avslöjar dem.

En trasig drönare har upptäckts vid flygplatsområdet.

Foto:Kirsty Wigglesworth

Brittisk polis söker fortfarande med ljus och lykta efter de skyldiga till drönarkaoset som stängde Londonflygplatsen Gatwick mellan onsdag och fredag. Flygplatsen vädjar om allmänhetens hjälp – och utlovar 50 000 pund, över en halv miljon kronor, till den som kommer med information som leder till att de ansvariga tas fast och sedan fälls.

I ett uttalande från polisen framgår det också att den 47-årige man och 54-åriga kvinna som greps häromdagen har släppts.

”Båda två har samarbetat fullt ut med våra utredare”, säger utredningsledaren Jason Tingley enligt uttalandet.

Paret bor enligt brittiska medier i närheten av Gatwick och greps efter ett tips från allmänheten. De misstänks inte längre för något.

Polisen har dock ett annat troligt spår: En trasig drönare har hittats i anslutning till flygplatsområdet. Den undersöks nu grundligt av polisen i jakt på ledtrådar, till exempel från vilket avstånd den har kontrollerats.

Det var i onsdags som drönare första gången siktades i närheten av flygplatsens start- och landningsbanor, vilket tvingade fram ett totalstopp i trafiken. Både polis och militär kallades in för att försöka stoppa de fjärrstyrda små farkosterna. Det fortsatte dock att dyka upp drönare med jämna mellanrum, varje gång som man gjorde ett försök att återuppta trafiken.

På fredagen satte militären in någon form av teknisk åtgärd som säkerställde att trafiken kunde återupptas under säkra former.

Totalt har över 100 000 resenärer drabbats av försenade eller inställda flyg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?