Drönarräd mot saudiska oljeanläggningar

Drönare har attackerat en oljehamn i Saudiarabien, uppger landets energidepartement. Oljeanläggningen i östra delarna av landet drivs av energibolaget Aramco.

Salman bin Abdul Aziz, kungen av Saudiarabien
Salman bin Abdul Aziz, kungen av SaudiarabienFoto:Henrik Montgomery/TT

Huthirebeller i Jemen uppger att de ligger bakom söndagens attack. Den av Iran stödda rebellrörelsen säger sig också ha attackerat flera militära mål i städerna Dammam, Asir och Jazan.

Attacken mot oljeanläggningen bekräftades av saudiska källor.

”Ett av områdena med petroleumdepåer nära hamnen Ras Tanura, en av världens största oljehamnar, attackerades denna morgon av drönare. Drönarna kom över havet”, skriver den statliga nyhetsbyrån Saudi Press Agency.

Oljeanläggningarna ligger vid Persiska viken, med Iran som grannland på andra sidan havet.

Under söndagen ska rester från en långdistansrobot ha fallit ned i ett bostadsområde i staden Dhahran. Energidepartementet offentliggjorde inga uppgifter om offer eller om vem som avfyrat av roboten.

Saudiska försvarsdepartementet karakteriserar anfallet som en ”feg terrorattack”.

Aramco, officiellt Saudi Arabian Oil Company, är huvudsakligen statsägt. Det är världens största oljebolag både vad gäller produktion och reserver.

Anläggningen Abqaiq och Khurais attackerades med drönare i september 2019, en attack som orsakade omfattande skador på anläggningen. Saudiarabien höll Iran ansvarig för attacken.

Saudiskt stridsflyg genomförde bombräder i Jemen och dess huvudstad Sanaa på söndagen. Attackerna uppgavs vara riktade mot Huthirebellerna som håller huvudstaden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?