Det är Sven Eric Beckemans samlingar av Svensk klassisk filateli och Posthistoria mellan 1855-1936 som säljs ut efter hans bortgång i fjol.
Samlingarna omfattar tusentals frimärken och hundratals brev, och innebär ett unikt tillfälle för både nyfrälsta och etablerade samlare att komma över allt från enklare objekt i gott skick till sällsynta rariteter.
Utropspriserna varierar från 300 kronor till 600 000 kronor för samlingens kronjuvel: det inom filateli världsberömda brevet till Danska Västindien med ett så kallat 20/Trettio-märke i par med ett vanligt frimärke.
”Den är den enda i sitt slag, och slutpriset lär bli högre än så. Hela Beckeman-samlingen är den absolut största och kvalitetsmässigt bästa som någonsin bjudits ut på auktion, en megastor händelse i vår bransch. Det händer kanske inte ens en gång under en samlares livstid”, säger Johan Ericsson, vd och ägare till Frimärkshuset Skandinavisk Filantropi AB, ett av Sveriges fyra auktionshus för frimärken.
”Telefonen går varm. Många, som gjort karriär och familj och nu har råd att göra vad de vill, hör av sig och vill veta mer. Funderar man på att börja samla ska man börja nu när bra märken finns att tillgå.”
Utförsäljningen av de många frimärkena beräknas genomföras i en serie auktioner under tre, fyra år. Första auktionen drar igång nu på lördag kl 9.30 på hotell Scandic Anglais i Stockholm. Visning hålls endast för långväga gäster, och telefonbud accepteras i begränsad omfattning.
Allt enligt den framlidnes testamente.
Storsamlaren Sven Eric Beckeman var något av en legend inom branschen, men i övrigt en doldis.
Han arbetade bland annat som obligationsexpert på Royal Bank of Canada, bodde i London och Schweiz och började som de flesta: som ung, satte samlandet på paus och återkom i medelåldern med större plånbok och förfinad smak.
”Men man behöver inte vara miljonär för att bygga upp en jättehärlig samling”, säger Olle Pettersson, frimärksexpert och paret Sven Eric och Anna-Lisa Beckemans personliga kontaktperson
”Jag åkte runt och köpte för hans räkning.”
Även hustrun var länge en hängiven samlare. Paret har inga barn.
”Man kan samla på olika sätt: inom en viss genre eller tidsperiod, ett av varje sort, vissa serier och utgåvor, vissa länder eller motiv som en viss sportgren, eller poststämplade från en viss ort eller ett märke från olika orter”, fortsätter Olle Pettersson.
Till skillnad från många andra genrer tycks frimärksanhängare vara älskare av defekter. Det är defekter som ostämplade hörnpar, otandade par, feltryck ihop med lösa klichéer, provtryck med fel bakgrundsfärg, frimärken som spegelvänts, hamnat snett eller vikts i tryckningen, postats till sjömän i fjärran land eller helt sonika överstämplats med senare valörer, som gör objektet unikt.
Sveriges största och mest kända samlare är Gustaf Douglas, som via familjebolaget Wasatornet är största ägare i investmentbolaget Latour med stora innehav i Assa Abloy, Securitas och de helägda industribolagen Hultafors Group och Swegon. Sedan maj 2013 äger den svenske finansmannen ett av världens dyraste och mest berömda frimärken, det svenska gula tre skilling banco-frimärket. Frimärket värderas till över 10 miljoner kronor och har ställts ut i Storbritannien och USA, med ringlande köer som följd.
De flesta samlare gör sina förvärv via nätet eller personliga kontakter. Branschen har särskilda certifikat, liknande konstvärldens provinens, som garanterar äkthet och kvalitet. Nationella och internationella utställningar blir en arena för att träffa likasinnade runt om i världen, umgås och dinera. Alla märken är tunna, men alla är inte värdefulla.
”Svenska förstadagsbrev från 1970-talet är det bara Posten som tjänat på. Men vissa kinesiska märken med Mao-propaganda som trycktes i begränsad upplaga på 1960-talet kan vara värt flera tusen kronor”, tillägger Johan Ericsson.
Så beräknas antalet frimärkssamlare i Kina också uppgå till runt 7 miljoner.
”Det sägs att författaren Charles Dickens undanbad sig att få fler beundrarbrev. Han hade inte råd att lösa ut alla som skickades ofrankerade där mottagaren betalar portot”, avslutar Olle Pettersson.