Annons

Drömsamling auktioneras ut i helgen: ”Enda i sitt slag”

Vill du ta rygg på finansmannen och miljardären Gustaf Douglas stora fritidspassion?

I så fall har du chansen i helgen när en unik samling av svenska frimärken går under klubban hos Frimärkshuset i Stockholm. Försäljningen är den största hittills i Sverige.

Frimärkesexperten Olle Pettersson och Johan Ericsson, vd och ägare till Frimärkshuset Skandinavisk Filantropi AB.
Frimärkesexperten Olle Pettersson och Johan Ericsson, vd och ägare till Frimärkshuset Skandinavisk Filantropi AB.
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson
Foto:Emma-Sofia Olsson

Det är Sven Eric Beckemans samlingar av Svensk klassisk filateli och Posthistoria mellan 1855-1936 som säljs ut efter hans bortgång i fjol.

Samlingarna omfattar tusentals frimärken och hundratals brev, och innebär ett unikt tillfälle för både nyfrälsta och etablerade samlare att komma över allt från enklare objekt i gott skick till sällsynta rariteter.

Utropspriserna varierar från 300 kronor till 600 000 kronor för samlingens kronjuvel: det inom filateli världsberömda brevet till Danska Västindien med ett så kallat 20/Trettio-märke i par med ett vanligt frimärke.

”Den är den enda i sitt slag, och slutpriset lär bli högre än så. Hela Beckeman-samlingen är den absolut största och kvalitetsmässigt bästa som någonsin bjudits ut på auktion, en megastor händelse i vår bransch. Det händer kanske inte ens en gång under en samlares livstid”, säger Johan Ericsson, vd och ägare till Frimärkshuset Skandinavisk Filantropi AB, ett av Sveriges fyra auktionshus för frimärken.

”Telefonen går varm. Många, som gjort karriär och familj och nu har råd att göra vad de vill, hör av sig och vill veta mer. Funderar man på att börja samla ska man börja nu när bra märken finns att tillgå.”

Utförsäljningen av de många frimärkena beräknas genomföras i en serie auktioner under tre, fyra år. Första auktionen drar igång nu på lördag kl 9.30 på hotell Scandic Anglais i Stockholm. Visning hålls endast för långväga gäster, och telefonbud accepteras i begränsad omfattning.

Allt enligt den framlidnes testamente.

Storsamlaren Sven Eric Beckeman var något av en legend inom branschen, men i övrigt en doldis.

Han arbetade bland annat som obligationsexpert på Royal Bank of Canada, bodde i London och Schweiz och började som de flesta: som ung, satte samlandet på paus och återkom i medelåldern med större plånbok och förfinad smak.

”Men man behöver inte vara miljonär för att bygga upp en jättehärlig samling”, säger Olle Pettersson, frimärksexpert och paret Sven Eric och Anna-Lisa Beckemans personliga kontaktperson

”Jag åkte runt och köpte för hans räkning.”

Även hustrun var länge en hängiven samlare. Paret har inga barn.

”Man kan samla på olika sätt: inom en viss genre eller tidsperiod, ett av varje sort, vissa serier och utgåvor, vissa länder eller motiv som en viss sportgren, eller poststämplade från en viss ort eller ett märke från olika orter”, fortsätter Olle Pettersson.

Till skillnad från många andra genrer tycks frimärksanhängare vara älskare av defekter. Det är defekter som ostämplade hörnpar, otandade par, feltryck ihop med lösa klichéer, provtryck med fel bakgrundsfärg, frimärken som spegelvänts, hamnat snett eller vikts i tryckningen, postats till sjömän i fjärran land eller helt sonika överstämplats med senare valörer, som gör objektet unikt. 

Sveriges största och mest kända samlare är Gustaf Douglas, som via familjebolaget Wasatornet är största ägare i investmentbolaget Latour med stora innehav i Assa Abloy, Securitas och de helägda industribolagen Hultafors Group och Swegon. Sedan maj 2013 äger den svenske finansmannen ett av världens dyraste och mest berömda frimärken, det svenska gula tre skilling banco-frimärket. Frimärket värderas till över 10 miljoner kronor och har ställts ut i Storbritannien och USA, med ringlande köer som följd.

De flesta samlare gör sina förvärv via nätet eller personliga kontakter. Branschen har särskilda certifikat, liknande konstvärldens provinens, som garanterar äkthet och kvalitet. Nationella och internationella utställningar blir en arena för att träffa likasinnade runt om i världen, umgås och dinera. Alla märken är tunna, men alla är inte värdefulla.

”Svenska förstadagsbrev från 1970-talet är det bara Posten som tjänat på. Men vissa kinesiska märken med Mao-propaganda som trycktes i begränsad upplaga på 1960-talet kan vara värt flera tusen kronor”, tillägger Johan Ericsson.

Så beräknas antalet frimärkssamlare i Kina också uppgå till runt 7 miljoner.

”Det sägs att författaren Charles Dickens undanbad sig att få fler beundrarbrev. Han hade inte råd att lösa ut alla som skickades ofrankerade där mottagaren betalar portot”, avslutar Olle Pettersson.

Innehåll från HashiCorp SwedenAnnons

Identitetsbaserade säkerhetslösningar - vitalt på hybrida arbetsplatser

En ständigt föränderlig marknad innebär högre krav och fler utmaningar för företag. När hybrida arbetslösningar samtidigt blir vanligare riskerar många företag med traditionella arbetsplatslösningar att få både mindre effektiva anställda och mindre säkra datalösningar och infrastrukturer.

För många företag blev skiftet till distansarbete abrupt under pandemin, och en mer komplex arbetssituation följde utvecklingen. En stor del av denna komplexitet kom till följd av att varken teknologin eller infrastrukturen som används är skapad för att användas på distans. Inte bara är detta problematiskt ur ett integrationsperspektiv, utan även ur ett säkerhetsperspektiv. Att använda omoderna lösningar som inte längre är anpassade efter verkligheten resulterar i sämre användarupplevelser, lägre produktivitet och ökar risken för dataintrång. 

Sarah Polan, EMEA CTO på HashiCorp, känner väl till de problem som kommer till följd av hybrida arbetsplatser och kraven det medför på en ny modell för bakomliggande infrastruktur. 

–  HashiCorp började som en hybrid arbetsplats och har hanterat allt vad det innebär. Vi har själva gått igenom de svårigheter som kommer med denna typ av arbetsplats – och vet därför vad som krävs för att tackla dem. Vi vet hur man optimerar arbetsflödet och hur man ska tänka för att säkerställa både säkerhetsperspektivet, effektiviteten och flexibiliteten, säger hon och fortsätter:

– När företag började arbeta mer på distans handlade det mycket om att snabbt skala upp befintliga lösningar såsom interna plattformar och mjukvaror för att möjliggöra fortsatt produktion. Nu krävs dock mer raffinerade system som är anpassade efter de förändrade   behov som företagen har, samtidigt som vikten av att lägga grunden med en välfungerande, säker infrastruktur blivit vital på hybrida arbetsplatser.

Att säkra sin digitala infrastruktur 

I takt med att skiftet har även behovet av förändring och modernisering av IT-säkerhetslösningarna ökat. 

HashiCorps lösning Zero Trust fungerar både på traditionella arbetsplatser och i nya, molnbaserade miljöer. Konceptet är utvecklat för att passa en dynamisk och modern arbetsplats, och genom att implementera denna typ av infrastruktur med arbetsflöden och digitala tjänster kan företag säkerställa den säkerhet som krävs. Konceptet är baserat på unika identiteter, både gällande användare, applikationer, tjänster och teknologi, samt hur dessa interagerar med varandra. I stället för att länka en identitet till en IP-adress blir varje enhet tilldelad en egen, unik identitet. Detta gör det lättare att implementera ömsesidig autentisering och upptäcka om någon obehörig försöker ta sig in i någon del av systemet. 

Även om säkerheten är en stor aspekt i HashiCorps koncept är det sömlösa arbetsflödet av lika stor vikt. Att ha användarvänliga system som interagerar med varandra utan extra manuellt arbete har visat sig vitalt för att företag ska skala upp, särskilt på en hybrid arbetsplats. 

– Om man fortsätter hantera processer manuellt kan man omöjligen följa med i den komplexa och dynamiska värld som det nya sättet att arbeta på omfattar. Om man inte kan erbjuda användarvänliga, skalbara och digitala säkerhetslösningar begränsas medarbetarna av teknologin. Detta både motverkar effektiviteten och äventyrar säkerheten – vilket kan ha förödande konsekvenser för tillväxten av företaget, avslutar Sarah.

Läs mer om HashiCorp här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HashiCorp Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera