Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Drömmen föddes på flykt – ”Vi lever och andas apotek”

Ända sedan flykten från Iran för 33 år sedan har drömmen varit att någon gång driva ett helt eget apotek. Nu har Mona och Parviz Emam tre stycken, och har dessutom fått med sig sina två barn på företagarresan. 

Ända sedan flykten från Iran för 33 år sedan har drömmen varit att driva ett eget apotek.
Ända sedan flykten från Iran för 33 år sedan har drömmen varit att driva ett eget apotek.Foto:Emil Malmborg
Foto:Emil Malmborg

Den skånska orten Bara har strax över 3.000 invånare. Den växer visserligen men är ändå för liten för att något av de stora apoteksbolagen ska våga etablera sig där med en egen butik. 

”Det passade oss bra, vi vill gärna finnas på små orter där kedjorna inte finns”, förklarar Jennifer Emam vars familj invigde sitt apotek på torget, mitt i Bara, förra hösten. 

Hon har fått ett övergripande ansvar för verksamheten i familjebolaget som numera utgörs av tre apotek som hennes föräldrar en gång grundade. Vägen hit har varit lika fascinerande som krokig. 

Som aktiva kommunister tvingades Mona och Parviz fly från sitt hemland Iran, 1986. De sökte sig till dåvarande Sovjetunionen där Parviz började jobba på apotek, precis som hemma i Iran. 

”Vi insåg snabbt att Sovjet inte var det paradis som vi hade målat upp och förstod att vi måste härifrån”, berättar han. 

Familjen stannade ändå i tre år innan flyttlasset gick till Sverige. Här skaffade sig både Parviz och Mona en svensk, officiell, utbildning som farmaceuter. 

”Jag fick sedan jobb på ett vanligt svenskt apotek men upptäckte att det var precis som apoteken i Sovjet! Lika stelt och lika ineffektivt.”

Frustrationen ökade, drömmen om ett eget apotek växte sig starkare och tog Mona och Parviz till Norge där marknaden hade öppnats upp och vem som helst kunde starta ett apotek. 

”Vi var där i fem år men när sedan Sverige avreglerade marknaden 2010 flyttade vi tillbaka hit direkt. Det var här vi ville bo och återförenas med våra barn”, berättar Parviz Emam. 

Omregleringen i Sverige gick ut på att statliga Apoteksbolaget bjöd ut ungefär hälften av sina apotek till försäljning. De köptes upp i stora klumpar av kapitalstarka ägare

Men eftersom marknaden ändå blivit fri fanns det också entreprenörer som såg en affärsmöjlighet och drog igång egna apotek. Mona och Parviz Emam var en av de absolut första när de invigde sitt apotek mitt inne i Malmö, Fridhemapotek. 

De berättar om många tuffa år där de har hankat sig fram i stenhård konkurrens. Det fanns redan flera apotek i samma kvarter som slogs om kunderna. Vidare har de stora kedjorna skalfördelar i och med att de kan ta in mediciner och kosmetika till lägre inköpspriser. Kraven på de fristående apoteken är dessutom desamma som på de nationella kedjorna vad gäller avancerade system och programvaror.

”På senare år har vi även den nya konkurrensen från nätapoteken att väga in. Så visst är det tufft. Vi har krälat oss fram på jättetunna marginaler eller till och med förlustår, berättar Jennifer Emam och konstaterar att fjolåret slutade med förlust efter några vinstår. 

Hon är den enda i familjen som inte är utbildad farmaceut. Hon jobbade i tio år i Köpenhamn och senast på konsumentvarujätten Unilever innan hennes far frågade om hon ville hjälpa till med familjebolaget. 

”Det var ett stort steg förstås, att hoppa av en storbolagskarriär. Men att jobba tillsammans med sin familj var en chans jag inte ville missa”, säger Jennifer Emam som har det ekonomiska ansvaret och även lägger upp expansionsplaner. Förutom apoteken i Bara och Malmö äger familjen Emam ett apotek i Lund där Jennifers bror Siamak är ansvarig. Men det kan bli fler i framtiden. 

”Många menar att den fysiska butiken på sikt är död men vi tror inte det utan menar att det finns en marknad för apotek med personlig service. De stora kedjorna har blivit som vanliga detaljhandelskedjor som säljer kosmetika och annat. Vi är mer 'old school’ och vill driva riktiga apotek där vi sätter ett värde av kunskap och att ha mycket mediciner på lager”, säger Jennifer Emam, nickar mot sin pappa och berättar hur kunder över hela Malmö lärt sig att uppskatta hans erfarenhet och kunskaper. 

”De känner till hans schema och kommer in när de vet att han jobbar!”

Parviz Emam har fyllt 70 år och har alltså jobbat på apotek mer eller mindre i hela sitt vuxna liv. Han berättar hur yrket har förändrats, från att i Iran ha blandat mediciner på apotekets övervåning till dagens roll som mer handlar om försäljning och att dela ut mediciner enligt förskrivna recept. 

”Men kärleken till yrket finns ändå kvar och jag är så glad att hela min familj är apotekare i dag. Vi verkligen lever och andas apotek och jag tror att vår personal känner samma sak, att det också är deras apotek. Vi vill sätta människan i första hand i vårt företag, då tänker jag både på personal och kunder. Det handlar om allas rättigheter till mediciner. Det handlar om jämlikhet!”, säger Parviz Emam och skrattar till ett ögonblick. 

”Vi är inte kommunister längre. Men kanske har vi kvar något av det där tänket ändå!”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?