Annons

Drömklimat ger alla tiders rekord i företagsaffärer

Urstark börs, toklåga räntor, sprängfyllda kassor och stinna riskkapitalbolag. Det har bäddat för en aldrig tidigare skådad M&A-boom, rekord i antal företagsförvärv och fusioner hittills i år.

Qualcomm köper Veoneer och Sobi går till Advent när afärsklimatet glöder.
Qualcomm köper Veoneer och Sobi går till Advent när afärsklimatet glöder.

Det totala värdet av företagsaffärer globalt de tre första kvartalen i år nära nog fördubblades jämfört med samma period i fjol. Summan av alla M&A-affärer, förvärv och fusioner, ökade med 98 procent till 4.300 miljarder dollar, motsvarande 36.000 miljarder kronor. Det betyder också alla tiders rekord. Aldrig tidigare har så många affärer till ett så stort värde genomförts. 

Konsult- och revisionsfirman KMPG förutspådde nyligen att trenden kan fortsätta in i början av 2022 och att det totala värdet av företagsförvärv och fusioner kan nå 6.000 miljarder dollar, över 50.000 miljarder kronor för helåret 2021.

Fortsatt stark börsutveckling, företag med starka balansräkningar och gott om kapital tillsammans med billig finansiering tack vare fortsatt låga räntor bäddar för att affärsivern håller i sig, konstaterar finansinformationsföretaget Pitchbook i en färsk genomgång. Till det kommer också en strid ström av IPO:s, börsintroduktioner, som skapar fler tänkbara köpare laddade med aktiekapital som förvärvsvaluta samt riskkapitalbolag som dignar av fondkapital som måste sättas i arbete.

I dag sitter världens företag, exklusive bank och finans, på kassor på totalt hela 7.000 miljarder dollar, och världens riskkapitalbolag på ytterligare 1.500 miljarder dollar oinvesterade, enligt en sammanställning från S&P Global.

För alla M&A-rådgivare betyder det här mumma. De fem finansiella rådgivarna som rattat flest affärer hittills i år har sett ökningar på 200-400 procent i antal affärer de medverkat i, enligt data från Mergermarket.

Listan på mesta rådgivarna i svenska affärer domineras helt av ”Big Four” med Deloitte etta tätt följt av PwC och EY. 

Som vanligt är det de mindre och medelstora affärerna som dessa ansvarar för, de svenska storaffärerna sys ihop av de amerikanska investmentbankerna med Goldman Sachs som fortsatt ohotad etta följd av Morgan Stanley och JP Morgan.

Goldman Sachs globalt drog in hela 3,7 miljarder dollar i M&A-intäkter under bara det tredje kvartalet, en ökning med 88 procent jämfört med ifjol.

Fordon och fastigheter är sektorerna där årets största svenska företagsaffärer har aviserats. Störst hittills är Polestars SPAC-notering via Gores Guggenheim för omkring 170 miljarder kronor. På fordonsspåret hittar vi också Qualcomms bud på Veoneer för nära 40 miljarder. 

I den heta fastighetssektorn är årets största affärer Corems CORE B +2,91% Dagens utveckling och Castellums CAST +1,55% Dagens utveckling uppköpbud på Klövern respektive Kungsleden.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera