Annons

Drömhus-renoveringen var en mardröm första året

Visionen som de hade burit på i 22 år visade sig plötsligt kunna bli verklighet när Anders och Marie Truedsson hittade den gamla skånegården på Kullahalvön.

 

Men första vintern blev en prövning – både för paret och det 300-åriga huset.

PRÖVANDE TID. Marie och Anders Truedsson fick sitt drömhus till slut, men vägen dit var minst sagt krokig. ”Huset testade oss, känns det som”, säger Marie Truedsson.
PRÖVANDE TID. Marie och Anders Truedsson fick sitt drömhus till slut, men vägen dit var minst sagt krokig. ”Huset testade oss, känns det som”, säger Marie Truedsson.Bild:Lars Jansson
DRÖMGÅRD. Skånegården har nära 300-åriga kullerstenar, en klassisk rund stenbrunn med vev, stockrosor och drivande blomblad. ”Gården var allt vi hade drömt om – och den erbjöd till och med möjlighet att driva våra verksamheter hemifrån”, säger Anders Truedsson.
DRÖMGÅRD. Skånegården har nära 300-åriga kullerstenar, en klassisk rund stenbrunn med vev, stockrosor och drivande blomblad. ”Gården var allt vi hade drömt om – och den erbjöd till och med möjlighet att driva våra verksamheter hemifrån”, säger Anders Truedsson.Bild:Lars Jansson
BLANDAT. Inredningen består av fynd från resor, loppisar, arvegods och ny design.Bild:Lars Jansson
LETAR SAKER. ”Jag är en sakletare. Det har jag varit sedan jag ropade in min första möbel som tolvåring”, säger Marie Truedsson.
LETAR SAKER. ”Jag är en sakletare. Det har jag varit sedan jag ropade in min första möbel som tolvåring”, säger Marie Truedsson.Bild:Lars Jansson

Den är välvd, prunkande grön och tät och precis som en port in till sagornas värld ska vara. Och det var när Marie Truedsson steg in genom den som hon blev kär.

”En sådan port trodde jag inte fanns i verkligheten. Den var underbar.”

Och gården innanför med sina nära 300-åriga kullerstenar, en klassisk rund stenbrunn med vev, stockrosor och drivande blomblad gjorde henne inte heller besviken.

”Gården var allt vi hade drömt om – och den erbjöd till och med möjlighet att driva våra verksamheter hemifrån”, säger Anders Truedsson, som delade sin frus önskan om att bo och verka på samma plats.

Paret, som båda är företagare, hade letat hus på landet i 22 år när de såg annonsen för skånegården från 1737. Huset låg i Mjöhult, mitt ute bland åkrarna på Kullahalvön. De flyttade från villan i Domsten utanför Helsingborg till vita korsvirkesväggar, vackra takbjälkar och stora ytor. Tre av de fyra längorna runt innergården är förbundna med varandra även inifrån. På baksidan finns en liten damm, komplett med både fisk och ål.

”Fast vi vet inte hur mycket ål som finns där i dag. De kan åla i väg över fälten regniga dagar och förflytta sig långa sträckor”, berättar Anders Truedsson, som äger och driver Titel Books, ett förlag som bland annat gör böcker för ett av Sveriges största internationella möbelföretag och tillsammans med Läsfrämjandet producerar böcker till McDonald’s Happy Meal.

Hans kontor finns numera på övervåningen till en av längorna – ljust, högt ända upp i nocken och med utsikt över fälten åt båda håll.

När paret hittade gården var den nyrenoverad – fast renoveringen hade avstannat mitt i den första längan efter boningshuset.

”De tidigare ägarna hade rivit upp en gammal ekparkett. Kvar fanns ett naket betonggolv”, konstaterar Anders Truedsson.

Men de lät golvet vara. I dag, 15 år senare, bildar betonggolvet en oväntad, men harmonisk och industriell grund till vardagsrummet.

”Vi tyckte golvet kunde få vara ruffigt”, säger Marie Truedsson. ”Men alla förstår inte valet”, tillägger hon och ler.

I vardagsrummet ryms bibliotek, arbetsplats, matsal och lounge med öppen spis. Inredningen är en blandning av fynd från resor, loppis, arvegods och ny design. Ögongodis som Arne Jacobsen-möbler i miniatyr och en äkta kristallkrona från Murano varvas med humordetaljer som en uppstoppad ekorre som Maries morfars hund en gång fångade och tyska spritflaskor i form av djur iklädda hattar.

”Jag tycker om när saker har skavanker. Precis som vi människor, vi bär på erfarenhet och händelser från våra liv – det är inte fult. Det är själ och historia”, säger Marie Truedsson.

Och det är på den grunden hon har startat och driver sin verksamhet Slottstallet. Inredningsbutikens stil är vintage, med fokus på äldre franska skåp. Men också smycken, kläder, tyger, lampor, glas och porslin.

”Jag är en sakletare”, säger Marie Truedsson.

”Det har jag varit sedan jag ropade in min första möbel som tolvåring. Det var en utdragssoffa som jag lutade av och sedan använde som säng.”

I januari i år firade paret 40 år tillsammans. Och strax därefter inleddes ett nytt projekt – denna gång gemensamt. Anders och Marie köpte hotellet Köpmansgården i Höganäs med tillhörande restaurang.

Och på vad som numera heter Hotellet & Co får parets känsla för stil och passion för smaker fullt utrymme. Den italienska restaurangen Il Gusto på bottenplan är inredd som ett hemtrevligt italienskt vardagsrum med fokus på kulinariska upptäcktsfärder.

De har aldrig drivit hotell, men Anders sitter med i flera bolagsstyrelser, bland annat inom hotellbranschen.

”Jag drivs av nyfikenhet och den har drivit mig ut på de tunnaste grenarna. Och ibland har jag fallit ned. Allt handlar om livsinställning. Att förstå vilken nytta man kan göra och hur mycket det finns att uppleva. Vi brukar säga att man inte ska dö nyfiken.”

Entrén till skånelängan finns i huvudbyggnaden på vänster sida av innergården och leder in i köket. Köksinredningen är ny, men annars är det mesta här runt 300 år gammalt: takbjälkarna, det handhuggna stengolvet och den enorma skorstenen med tillhörande vedspis.

Huset har bjudit på många överraskningar genom åren. En av dem stod just skorstenen för.

Marie hade börjat undra om det spökade; det kom märkliga ljud från köket. Ljud hon inte hade hört förut. Skrapande läten, fast inte riktigt – kanske mera krafsande, som av naglar mot sten.

”Jag sa till Anders att vi måste ta reda på vad det är. Jag stod inte ut.”

Men ingen hade sett möss eller spillning efter möss. Kanske fanns det något i skorstenspiporna? Marie tog en ficklampa, klättrade upp på en stege, öppnade spjället och lyste in.

Och möttes av två enorma gula ögon som stirrade tillbaka på henne.

”Total chock. Jag höll på att falla baklänges.”

Marie ropade till Anders att öppna den stora luckan längst ned i skorstenspipan, nära golvet.

Ljuset från öppningen strömmande in i pipan och ut tumlade en uggla, som bredde ut sina vingar och flög ut genom den öppna ytterdörren.

”Den var så stor att vingarna snuddade vid dörrfodrets båda sidor. Vi tittade på varandra och sa ”Herregud”. Men vilken tur att vi hittade och räddade den.”

Men den största överraskningen stod den första vintern för. För vad som hade varit ett varmt och ombonat hus vid köpet i juni prövades några månader senare hårt.

”Vinden fick fart över åkrarna och drog rakt genom huset. Fönstren var inte tätade och det blev svinkallt inomhus”, berättar Marie Truedsson.

Den gamla oljepannan förmådde inte heller värma upp huset och stengolvens konstruktion med värmeslingor var dessutom felmonterad så värmen blev kvar under golvet.

”Och utomhus fanns bara belysning med rörelsedetektorer. Så fönstren var bara becksvarta hål”, fortsätter Marie Truedsson.

Värre blev det. När kylan sjönk under minusstrecket tog vindarna med sig snö in. Anders och Marie fick skotta snö inomhus i det som skulle komma att bli Maries inredningsbutik.

”Till slut undrade vi: Vad ska hända nästa gång?”

En dag när Marie var ensam hemma hördes en fruktansvärd smäll från badrummet.

”Jag rusade dit och hela duschkabinen hade rasat i golvet med glasskärvorna utspridda överallt.”

Spänningar i det härdade glaset hade orsakat självsprängning.

Ovanpå det var husets rörledningar felkopplade så det saknades dricksvatten i kranarna.

”Sedan plötsligt hade vi inget vatten alls och fick duscha på badhuset. Huset testade oss, känns det som”, säger Marie Truedsson.

Men paret gav inte upp.

”Vi hade ju åtagit oss detta och då skulle vi ju göra det klart”, konstaterar hon. ”Men jobbigt var det.”

Dricksvattnet blev det sista stora problemet som åtgärdades. I elva år hade paret med sig petflaskor vart de än gick för att fylla på hos grannar och vänner.

”Det blev en vanesak och inget märkligt. Människor som kom hit och hälsade på hade alltid med sig vattenflaskor till oss”, säger Anders Truedsson, vars stora passion är smaker och dofter. Han har inrett en egen vinkällare med flaskor från Europas mest kända vinhus.

I dag är huset anslutet till det kommunala vatten- och avloppssystemet, fönstren är tätade och golvvärmen fungerar – genom jordvärme.

”Vi har 1 200 meter slinga som ligger runt huset och knycker några grader värme från marken hela tiden och det räcker för att ge oss 60-gradigt vatten i ledningarna. Men det var lite oroligt när bönderna skulle plöja åkrarna runt huset första gången – tänk om de skulle köra av slingan?”, berättar Anders Truedsson.

När allt var som jobbigast med det nyköpta huset gick Anders Truedsson igenom en konkurs. Några år tidigare hade han köpt tillbaka den byrå han tidigare varit ägare och vd för, men i följderna av it-bubblan gick företaget inte att rädda utan lades ned.

”Det var en jättetuff tid, inte minst ekonomiskt med alla kostnader kring huset. Vi visste att det var mycket som behövde göras med huset men inte hur mycket det faktiskt skulle bli”, säger Marie Truedsson.

Samtidigt som vinden ven genom huset, Anders försökte rädda sin verksamhet och kranvattnet inte ville rinna, installerade Marie sin verksamhet Slottstallet i huset. Butiken som dittills legat i stallet till slottet Kulla Gunnarstorp skulle nu till längan som tidigare varit kostall.

”Jag hade ångest kring nyöppningen. Skulle det alls komma några kunder? Skulle de hitta hit?”, berättar hon.

Men kunderna kom. I dag njuter hon av att kunna bo och verka på samma plats, att hennes magkänsla och kunnande om äldre möbler bär frukt och att kunna dela glädjen med familjen. Deras två barn, Malin och Sophie, arbetar båda i föräldrarnas verksamheter.

Anders gick efter konkursen vidare till att bli vd och delägare för Globograf, ett Höganäsföretag i kommunikationsbranschen. Ur den verksamheten föddes sedermera Titel Books. Jobbet tar Anders titt som tätt till Italien, men det är här i skånegården hjärtat finns.

”Jag har arbetat med marknadsföring hela mitt liv och vill hjälpa företag att lyckas. Jag älskar också att ta hand om min familj och laga god mat till dem. Den här platsen är perfekt för båda sakerna. En gång drömde jag om ha jobbet så nära att jag kunde cykla dit. Nu bor jag där.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?