ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Offentliga affärer

Var tionde av AF:s leverantörer i konkurs: ”Successiv nedmontering”

  • Foto: Janerik Henriksson/TT
  • Fredrik Tamm, expert på den offentliga marknaden och grundare av Double Check.

Rekonstruktioner, konkurser och likvidationer. I spåren av krisen inom Arbetsförmedlingen har nästan var tionde av myndighetens storleverantörer på kort tid hamnat i ekonomisk knipa.

Di har i flera artiklar under året uppmärksammat de många konkurserna bland Arbetsförmedlingens leverantörer. En färsk kartläggning från konsultbolaget Double Check visar på omfattningen av krisen. 

Av de 244 företag som myndigheten ifjol köpte varor och tjänster av för över 2 miljoner kronor har 23 stycken likviderats, ansökt om konkurs eller inlett rekonstruktion, enligt en analys av statistik från analysföretaget DS Insikt och kreditupplysningsföretaget Credit Safe som Double Check utfört. Av dessa är en majoritet utbildnings- eller matchningsföretag.

”Det man ser är en successiv nedmontering av de leverantörer som har utgjort en stor andel av myndighetens kärnverksamhet”, säger Fredrik Tamm, expert på den offentliga marknaden och grundare av Double Check.

På Arbetsförmedlingen är man väl medvetna om bekymren bland leverantörerna.

”Nedgången började under 2018 och har fortsatt i år”, säger Martin Kruse, upphandlingschef för Arbetsförmedlingen.

Under 2018 berodde nedgången hos leverantörerna delvis på en tio månader lång överprövning som hindrade myndigheten från att köpa vissa tjänster från externa leverantörer men även på budgetneddragningar på anslagen för externa tjänster, enligt Martin Kruse. Under 2019 handlar det i stället om statsbudgeten som kraftigt minskade anslagen till Arbetsförmedlingen.

”Vi har fått mindre pengar att köpa externa tjänster för och vi har haft stora utmaningar på våra kontor med personalneddragningar till följd av budgeten som gör att vi kan skicka färre personer på utbildningar”, säger han.

Statistik från DS Insikt visar dock att den drastiska minskningen som flera av leverantörer har upplevt skedde redan före 2018. 2013 betalade myndigheten ut 2,4 miljarder kronor till tio av de största leverantörerna av utbildnings- och matchningstjänster, enligt DS Insikt. 2016 fakturerade samma bolag 99 Mkr, en minskning på 96 procent.

Samtidigt som ett stort antal leverantörer går på knä beräknar Arbetsförmedlingen att kostnaderna för arbetsmarknadspolitiska program och insatser ger ett överskott på 105 miljoner kronor för 2019.

”Som upphandlande myndighet har man även ett ansvar för att marknaden fungerar i ett längre perspektiv och man måste måna om att vara en attraktiv kund. I stället drar Arbetsförmedlingen undan mattan för seriösa företag och sätter dem i en situation där de antingen går i konkurs eller tvingas att helt ställa om sin verksamhet trots att myndigheten har avsatta budgetmedel kvar när året är slut. Risken är att man då får aktörer med kortsiktigt vinstsyfte med effekten att arbetssökande får lida”, säger Fredrik Tamm.

Enligt Martin Kruse är dock variationer över tid för enskilda bolag en naturlig konsekvens av lagen om offentlig upphandling.

”Så funkar mekanismen. Upphandlar vi större ramavtal gäller de ofta över fyra år och kan generera mycket pengar under den perioden”, säger han.

Fredric Skälstad, branschansvarig på arbetsgivarorganisationen Almega Utbildningsföretagen ser mycket allvarligt på utvecklingen bland Arbetsförmedlingens leverantörer.

”Det är oroväckande att så många av leverantörerna går på knäna och om inte utvecklingen vänder kommer vi att få se fler aktörer gå i konkurs”, säger han.

Extra oroande, enligt Fredric Skälstad, är att utvecklingen har skett samtidigt som privata leverantörer spelar en nyckelroll inför AF-reformen som ska vara fullt genomförd 2021, enligt januariavtalet. 

”Det här är företag som vet hur man jobbar med stöd och matchning och det är klart att det blir ett hot mot reformen om de gedigna och seriösa företagen slås ut”, säger Fredric Skälstad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer