I år blir det sammanlagt sex konserter, med premiär den 2 december på Dramatens stora scen. Kören kommer även att uppträda i Täby, Södertälje och Hässleholm.
”Vi gör inte bara de vanliga julsångerna, utan jag försöker hitta lite mer okänd musik. Vi har grunden i renässansen”, säger Benoît Malmberg, grundare och konstnärlig ledare för Romeo- och Juliakören samt producent på Dramaten.

Kören, som i dag består av 15 medlemmar, bildades 1991 för att fungera som ett musikaliskt inslag i en uppsättning av Shakespeares ”Romeo och Julia” med Torsten Flink och Lena Endre.
”Regissören Peter Langdal bad mig sjunga renässansmusik tillsammans med en lutspelare, Ulf Lundin, som jag jobbade mycket med på den tiden. Då frågade jag om vi kunde göra en kör tillsammans med pjäsens figuranter, som skulle sjunga madrigaler från Shakespeares tid”, säger Benoît Malmberg.
Ganska snart började kören leva sitt eget liv och ge egna konserter.
”Vi åkte ut i landet och deltog i de så kallade översvämningarna. Den dåvarande Dramatenchefen Lars Löfgren hade en idé om att hela Dramaten skulle komma till olika städer och översvämma dem med Dramatenkultur. Det kunde innebära att Jarl Kulle uppträdde på biblioteket, Börje Ahlstedt var på sjukhuset och Anita Wall var på Volvos mekaniska verkstad.”
Romeo- och Juliakören är främst en renässansensemble, men den har även framträtt med Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Jonas Love Almqvist, jazzstycken och en del nutida musik.

Kören gör ett 80-tal konserter per år, med alltifrån kvartettkonserter till hela ensemblen.
Medlemmarna blandar sång, dans och teater i sina framträdanden. De har tagit fasta på äldre tiders ideal där musik och sceniskt berättande ofta hörde ihop.
”Vi ska gestalta det vi sjunger. I kören finns dansare, skådespelare, sångpedagoger och musikalartister”, säger Benoît Malmberg.
Kören har besökt 30-40 länder, som exempelvis hela forna Jugoslavien, Bulgarien, Lettland, Litauen, Grekland, Mexiko, Chile, Kina och Japan. Kören har även turnerat mycket inom Sverige.
”För några veckor sedan testade vi ett nytt koncept tillsammans med Stockholms stad och hemtjänsten. Några sångare åkte runt med hemtjänsten och sjöng. Då kom tre sångare i sina renässanskläder och uppträdde hos varje klient. Vi fick väldigt fin respons och hoppas kunna fortsätta med det”, säger Benoît Malmberg.

Kören har medverkat vid flera Nobelbanketter, kungaparets silverbröllopsfirande på Gripsholms slott, millenniefesten på Stockholms slott och bröllopsfesten för kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Benoît Malmberg och kören är prisbelönta och har bland annat tilldelats Ingmar Bergmans stipendium, H.M. Konungens medalj av 8:e graden och det årliga priset från Stiftelsen sällskapet renässans för humaniora.
Kören har även gjort ett tiotal skivor, varav den senaste, ”In love with Tromboncino”, kom ut förra året.