1515

Dragkamp om tyska makten

Det ser ut som jämnt lopp mellan Tysklands två största partigrupperingar efter söndagens val.

Nu vill både socialdemokraten Olaf Scholz och kristdemokraten Armin Laschet bli kansler efter Angela Merkel. Det liberala småföretagarpartiet FDP får en nyckelroll.

Kristdemokraten Armin Laschet och socialdemokraten Olaf Scholz.
Kristdemokraten Armin Laschet och socialdemokraten Olaf Scholz.Foto:Press

Tyskland stannade upp ett slag kl 18 på söndagskvällen, när tv-bolaget ARD presenterade sin vallokalsundersökning. Socialdemokratiska SPD och ”unionen” mellan kristdemokratiska CDU och bayerska CSU låg jämsides på 25 procent.

För SPD är det i nivå med de senaste opinionsmätningarna och betydligt bättre än resultatet från 2017 på 20,6 procent.

För CDU/CSU är det bättre än befarade 20-22 procent, men sämre än 32,9 procent för fyra år sedan - och partiets sämsta resultat genom tiderna.

Båda partierna ligger kvar vid 25 procent enligt den uppdaterade ARD-prognosen kl 22, med SPD strax över och CDU/CSU strax under. Och båda partierna vill tillsätta nästa förbundskansler.

”Vi kommer att göra allt för att bilda en regering under unionens ledning”, sa Armin Laschet på söndagskvällen.

”Väljarna vill att kanslern heter Olaf Scholz”, sa Olaf Scholz själv i ARD-programmet Berlinrundan på valkvällen.

Han vill att förhandlingarna om den nya regeringen ska vara klar till jul - så att Angela Merkel slipper hålla ännu ett nyårstal.

Mycket makt läggs nu på Christian Lindner, partiledare för liberala FDP som ser ut att öka från 10,7 till 11,5 procent. Han kan välja att regera antingen med CDU/CSU - vilket har varit Tysklands genom tiderna mest vanliga koalition - eller med SPD.

Christian Lindner har gjort tydligt att partiet ställer höga krav i en koalitionsförhandling. Redan före valet sa han att partiet inte vill medverka till en ”vänstervridning” av Tyskland, en markering mot SPD.

I Berlinrundan gav han en tydlig signal till Armin Laschet att inte upprepa Angela Merkels misstag för fyra år sedan och ta partiets stöd för givet.

”Vi utgår från att CDU/CSU och De gröna behandlar oss bättre än under koalitionsförhandlingarna 2017”, sa Christian Lindner.

Liberalernas förhandlingsposition mot SPD har ytterligare stärkts av att Vänsterpartiet har backat rejält i valet och nu ligger farligt nära 5-procentsspärren för förbundsdagen.

Vänsterpartiet får troligen ändå enstaka direktmandat från personröster i östra Tyskland, men inte tillräckligt för att ge en röd-röd-grön koalition majoritet.

”Vänsterpartiets roll är att vara det trovärdiga hot som SPD behöver för att få ihop en koalition med De gröna och FDP”, sa Christian Odendahl, chefsekonom på Centre for European Reform, till Di i förra veckan.

Det hotet är alltså troligen borta.

Egentligen var De gröna valets stora segrare med en uppgång från 8,9 till preliminärt 14,3 procent. Men i våras var partiet störst i opinionen, med omkring 25 procent.

”Resultatet är inte grund för glädje”, medgav den tydligt dämpade kanslerkandidaten Annalena Baerbock i Berlinrundan.

De gröna styr i dag fem delstater i olika konstellationer tillsammans med SPD, tre med CDU - och tre med båda de stora partierna. 

Men partiet lutar åt vänster. 43 procent av väljarna anser att en koalition tillsammans med SPD och Liberalerna skulle vara ”bra”, enligt ARD:s mätning. Bara 20 procent anser att en koalition högerut med CDU/CSU och Liberalerna är bra.

Högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, har hamnat helt i skuggan under pandemin och väntas backa från 12,6 till 10,5 procent, enligt ARD-prognosen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?