ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Veckan som gick

Draghis sista stora show – en riktig smäll

  • Foto: FRANK RUMPENHORST

ECB skruvade upp förväntningarna rejält inför chefen Mario Draghi sista stora föreställning, och beskedet i sig skapade svallvågor över hela Europa. På Telia blev det nytt i toppen, och Swedbank misstänks ha mörkat en intern penningtvättsrapport. Det är några av veckans toppnyheter.

Draghi lämnar med en smäll

  • Mario Draghi gjorde sitt näst sista uppträdande i veckan. Foto: TT

ECB-chefen Mario Draghi har suttit på posten sedan 2011. På torsdagen kom han med sitt näst sista räntebesked – ett möte den 24 oktober kvarstår nämligen innan han lämnar över stafettpinnen till Christine Lagarde. Veckans möte var dock den sista riktigt stora föreställningen och ECB hade skruvat upp förväntningarna. Beskeden som kom var bland annat att depositräntan sänks till minus 0,5 procent och att ECB återigen ska börja köpa statspapper för 20 miljarder euro varje månad på obestämd tid. Bankerna ska dock delvis skyddas från de negativa effekterna av minusräntan med en egen nollränta. Dessutom skickade ”Super Mario” tydliga signaler till euroområdets finansministrar – framför allt den tyska – om att det är läge att börja spendera. Om tyskarna lyssnar? Vi får se. Några som definitivt lyssnar är Riksbankens direktion som nu får ännu svårare att leverera sin planerade höjning av reporäntan kring årsskiftet.

Telias nya boss

  • Christian Luiga tar över som tillförordnad vd. Foto: TT

Den 4 augusti meddelade Telia att Johan Dennelind lämnar vd-posten någon gång under 2020, en post som han då innehaft sedan 2013. ”Under 2020” blev dock i stället den 11 september 2019. Då berättade nämligen Telia att finanschefen Christian Luiga tar över omedelbart som tillförordnad vd. Telias köp av Bonniers tv-verksamhet är ännu inte klar men källor till Di uppgav i förra veckan att TV4-köpet snart får grönt ljus av EU och att inga ytterligare eftergifter krävs. 

Storägare tar hem vinsten

  • Foto: Pressbild.

Förra veckan var det Catenas storägare Sten Mörstedt som sålde 10,5 procent av aktierna i fastighetsbolaget Catena. I torsdags var dags för nästa stora placering, när de största ägarna i datorspelsbolaget Stillfront, bröderna Kai och Christian Wawrzinek, sålde tre miljoner aktier, motsvarande 11 procent av bolaget för 750 Mkr. Det fick aktien att falla med hela 14 procent samma dag. Bröderna blev Stillfronts största ägare i samband med att bolaget förvärvade deras Goodgame i december 2017. Förra hösten klev de dock av sina operativa uppdrag inom Stillfront. Efter försäljningen äger de nästan 16 procent av aktierna. Något som Stillfront-ägare kan glädja sig åt är att trots veckans ras har aktien rusat med över 85 procent i år

Stökigt kring Swedbank

  • Foto: TT

Di kunde under veckan avslöja att Thomas Langrot, åklagare på Ekobrottsmyndigheten hävdar att banken kan ha försökt mörka en intern penningtvättsrapport för Finansinspektionen. En tidigare okänd rapport saknas nämligen i den förteckning över handlingar som Swedbank har redovisat för FI, uppger EBM i ett brev till banken. Swedbank har dock tillbakavisat uppgiften. Thomas Langrot ansvarar för de pågående förundersökningarna gällande obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri som i Swedbank. Dessutom kunde Di berätta att nya ordföranden Göran Persson äger aktier värda flera miljoner kronor i Swedbanks konkurrent Ålandsbanken.
Uppgifterna tycks dock inte bekymra investerarna – Swedbanks aktie hör till veckans stora vinnare efter hopp om att bankens böter trots allt inte blir så stora som tidigare befarats.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer