1515
Annons

Draghis sista stora show – en riktig smäll

ECB skruvade upp förväntningarna rejält inför chefen Mario Draghi sista stora föreställning, och beskedet i sig skapade svallvågor över hela Europa. På Telia blev det nytt i toppen, och Swedbank misstänks ha mörkat en intern penningtvättsrapport. Det är några av veckans toppnyheter.

Foto:FRANK RUMPENHORST

Draghi lämnar med en smäll

Mario Draghi gjorde sitt näst sista uppträdande i veckan.
Mario Draghi gjorde sitt näst sista uppträdande i veckan.Foto:TT

ECB-chefen Mario Draghi har suttit på posten sedan 2011. På torsdagen kom han med sitt näst sista räntebesked – ett möte den 24 oktober kvarstår nämligen innan han lämnar över stafettpinnen till Christine Lagarde. Veckans möte var dock den sista riktigt stora föreställningen och ECB hade skruvat upp förväntningarna. Beskeden som kom var bland annat att depositräntan sänks till minus 0,5 procent och att ECB återigen ska börja köpa statspapper för 20 miljarder euro varje månad på obestämd tid. Bankerna ska dock delvis skyddas från de negativa effekterna av minusräntan med en egen nollränta. Dessutom skickade ”Super Mario” tydliga signaler till euroområdets finansministrar – framför allt den tyska – om att det är läge att börja spendera. Om tyskarna lyssnar? Vi får se. Några som definitivt lyssnar är Riksbankens direktion som nu får ännu svårare att leverera sin planerade höjning av reporäntan kring årsskiftet.

Telias nya boss

Christian Luiga tar över som tillförordnad vd.
Christian Luiga tar över som tillförordnad vd.Foto:TT

Den 4 augusti meddelade Telia att Johan Dennelind lämnar vd-posten någon gång under 2020, en post som han då innehaft sedan 2013. ”Under 2020” blev dock i stället den 11 september 2019. Då berättade nämligen Telia att finanschefen Christian Luiga tar över omedelbart som tillförordnad vd. Telias köp av Bonniers tv-verksamhet är ännu inte klar men källor till Di uppgav i förra veckan att TV4-köpet snart får grönt ljus av EU och att inga ytterligare eftergifter krävs. 

Storägare tar hem vinsten

Foto:Pressbild.

Förra veckan var det Catenas storägare Sten Mörstedt som sålde 10,5 procent av aktierna i fastighetsbolaget Catena. I torsdags var dags för nästa stora placering, när de största ägarna i datorspelsbolaget Stillfront, bröderna Kai och Christian Wawrzinek, sålde tre miljoner aktier, motsvarande 11 procent av bolaget för 750 Mkr. Det fick aktien att falla med hela 14 procent samma dag. Bröderna blev Stillfronts största ägare i samband med att bolaget förvärvade deras Goodgame i december 2017. Förra hösten klev de dock av sina operativa uppdrag inom Stillfront. Efter försäljningen äger de nästan 16 procent av aktierna. Något som Stillfront-ägare kan glädja sig åt är att trots veckans ras har aktien rusat med över 85 procent i år

Stökigt kring Swedbank

Foto:TT

Di kunde under veckan avslöja att Thomas Langrot, åklagare på Ekobrottsmyndigheten hävdar att banken kan ha försökt mörka en intern penningtvättsrapport för Finansinspektionen. En tidigare okänd rapport saknas nämligen i den förteckning över handlingar som Swedbank har redovisat för FI, uppger EBM i ett brev till banken. Swedbank har dock tillbakavisat uppgiften. Thomas Langrot ansvarar för de pågående förundersökningarna gällande obehörigt röjande av insiderinformation och grovt svindleri som i Swedbank. Dessutom kunde Di berätta att nya ordföranden Göran Persson äger aktier värda flera miljoner kronor i Swedbanks konkurrent Ålandsbanken.
Uppgifterna tycks dock inte bekymra investerarna – Swedbanks aktie hör till veckans stora vinnare efter hopp om att bankens böter trots allt inte blir så stora som tidigare befarats.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Centralbankerna slog till – här är veckans viktigaste nyheter

Centralbankerna världen över höjde räntorna, Stockholmsbörsen föll tungt med ett facit på åtta nedgångsdagar av nio, dollarn sprängde 11-kronorsvallen och fastighetssektorn nådde en ny årslägstanivå. Inte en särskilt munter vecka, alltså. 

Di guidar dig igenom veckans viktigaste händelser. 

Riksbankchef Stefan Ingves.
Riksbankchef Stefan Ingves.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Holmberg / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera