Annons

Draghi på tysk sida i bankunionstriden

Efter Nordeas flyttbesked har fler röster höjts för att Sverige bör ansluta till EU:s bankunion. Men projektet är långt ifrån fullbordat och hotas av tysk regeringskris.

Nu har ECB-chefen gett sig in i den infekterade debatten på tysk sida.

ECB-chefen Mario Draghi.
ECB-chefen Mario Draghi.Bild:AP Photo/Virginia Mayo

Finskt medlemskap i EU:s bankunion var avgörande för Nordea NDA SE +1,11% Dagens utveckling s beslut att flytta huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors, förklarade vd:n Casper von Koskull i september.

Både regeringen och oppositionen har sedan dess uttalat sig positivt om ett svenskt medlemskap.

Samtidigt har arbetet med bankunionen gått i stå i Bryssel och Frankfurt.

Skälet är att å ena sidan Tyskland och å andra sidan EU-kommissionen, Frankrike och Italien inte kan enas om villkoren för en gemensam insättningsgaranti. Experter varnar att en ofullständig bankunion blir verkningslös.

Insättningsgarantin är en av bankunionens tre hörnstenar vid sidan av den gemensamma tillsynsmyndigheten SSM och resolutionsfonden SRF, och den enda som ännu inte har införts. Den finansieras än så länge nationellt.

Den tyska regeringen har gjort klart att en gemensam insättningsgaranti kan bli aktuell först efter att sydeuropeiska banker säljer av eller skriver ned stora mängder dåliga lån.

Italienska banker beräknas sitta på dåliga lån värda över 300 miljarder euro, nära 3 000 miljarder kronor. För EU som helhet är siffran drygt tre gånger större.

Tyskland befarar att en gemensam insättningsgaranti skulle minska incitamenten att ta itu med de osäkra tillgångarna, vilket riskerar att drabba tyska skattebetalare. I Italien anser man att den hårdföra tyska äventyrar landets ekonomi.

I veckan fick den tyska linjen tungt stöd från ECB-chefen Mario Draghi.

”De dåliga lånen är ett problem som måste lösas”, konstaterade han under ett besök i Europaparlamentet i veckan, där han uppmanade medlemsländer att lösa frågan nationellt.

ECB-chefen tar därmed parti mot EU-kommissionen, som lade fram ett förslag på en gemensam insättningsgaranti i oktober, och Europaparlamentets italienske president Antonio Tajani.

Det är inte bara på mellanstatlig nivå som man har svårt att enas om bankunionens slutgiltiga utformning. Frågan var en stötesten även under de tyska regeringsförhandlingarna som kollapsade i söndags.

”Oförmågan att komma överens i avgörande frågor gör det svårt att fullborda bankunionen”, säger Lorenzo Bini Smaghi, tidigare ECB-ledamot och numera verksam vid Harvarduniversitetet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?