1515
Annons

Draghi: Ingen nedtrappning i sikte

Att Europeiska centralbanken sänker tillgångsköpen nästa år ska inte tolkas som att stödprogrammet är på väg att försvinna. Det säger centralbankschefen Mario Dragi under en presskonferens på torsdagen.

ECB-chefen Mario Draghi.
ECB-chefen Mario Draghi.Bild:AP

Europeiska centralbanken valde att lämna räntorna orörda på torsdagen och förlängde som väntat stödköpsprogrammet, nu till åtminstone december 2017.

Men marknaden hade räknat med att tillgångsköpen skulle ligga kvar på nuvarande nivå, enligt en sammanställning från nyhetsbyrån Bloomberg. Istället valde ECB att sänka de månatliga stödköpen från dagens drygt 780 miljarder kronor till knappt 584 miljarder kronor från med april nästa år.

Centralbankschefen Mario Draghi insisterar dock på att ECB inte håller på att trappa ner programmet. Han hävdar att det istället handlar om en återgång till den nivå som gällde innan mars i år då tillgångsköpen utökades.

”En nedtrappning finns inte i sikte”, säger Mario Draghi under en presskonferens på torsdagen. ”Det har inte diskuterats i dag.”

Euron försvagades mot en rad valutor samtidigt som den tyska tioåriga räntan klättrade till sin högsta nivå sedan januari.

Även de europeiska börserna hickade till men återhämtade sig snabbare än euron. Strax innan klockan 16 var storbolagsindexet Stoxx Europe 600 upp 0,9 procent medan delindexet för bankerna klättrat 1,8 procent.

Beslutet att sänka till köpen motiveras med att ECB såg en betydande risk för deflation tidigare i år men att läget förbättrats. Mario Draghi påpekar dock att det inte saknas risker och att ECB därför håller öppet för att höja volymerna igen.

”Osäkerhet består överallt”, säger han.

Det gäller inte minst politiska risker, där centralbankschefen pekar ut de långsiktiga effekterna av det amerikanska presidentvalet och det brittiska utträdet ur EU samt nästa års intensiva valkalender i Europa. Men Mario Draghi manar samtidigt till lugn.

”Vi vet en sak – marknaderna har varit mer motståndskraftiga än förväntat. Det har många orsaker och en av dem är absolut det goda arbete som regulators har gjort de senaste sju, åtta åren.”

Vad gäller den italienska banksektorn, där krisande Monte dei Paschi di Siena handelsstoppades så sent som på onsdagen, är Mario Draghi kortfattad:

”Jag är övertygad om att regeringen vet vad de behöver göra och att det kommer att hanteras”, säger han.

Samtidigt justerar ECB också spelreglerna. Den tidigare tröskeln för löptider på minst två år sänks till ett år från och med januari. Centralbanken öppnar också för att tillåta köp av obligationer med avkastningsräntor under den egna depositräntan på minus 0,4 procent.

Det senare skulle kunna leda till negativa realräntor om inflationstakten håller sig kvar över nollan. ECB justerade inflationsprognoserna marginellt jämfört med september. Centralbanken spår nu en inflationstakt på 1,3 procent nästa år och 1,5 procent 2018.

”Det skulle definitivt ha en stimulerande effekt på ekonomin men å andra sidan ha en negativ effekt på det reella nettosparandet. Vi kommer att utvärdera detta under kommande månader”, lovar Mario Draghi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?