Annons

Draghi: Inga tydliga tecken på uthålligt stigande inflation

Inflationen har ännu inte visat några övertygande tecken på en uthållig uppåtgående trend, och den underliggande inflationen är fortsatt dämpad. 

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid den kvartalsvisa utfrågningen i Europaparlamentets ekonomiska utskott på måndagen enligt.

Mario Draghi.
Mario Draghi.Bild:Michael Probst

Ogynnsamma cykliska faktorer har spelat en avgörande roll för att förklara den låga underliggande inflationen. Dessa faktorer är en dämpad ekonomisk aktivitet och hög arbetslöshet i efterspelet till statsskuldskrisen, liksom låg utländsk efterfrågan och låga oljepriser. 

"Dessa faktorer är tillfälliga och bör inte påverka inflationen på medellång sikt, även om det kan påverka hur snabbt inflationen anpassas", sade han. 

Han tillade att löneökningarna är låga trots starka sysselsättningsökningar men att löneökningarna bör ta fart när arbetslösheten sjunker ytterligare. Det har redan setts en uppgång i löneökningstakten på senare tid. 

"Tillväxten är samtidigt starkare än tidigare väntat och jämnare över sektorer och länder än vid någon tidpunkt sedan finanskrisen", sade han. 

"Framöver, räknar vi med att inflationen kommer att återuppta sin gradvisa justering uppåt, med stöd från våra penningpolitiska åtgärder", sade han och påpekade att osäkerheter kvarstår.

Den senaste tidens volatilitet på finansmarknaderna, vilket även synts i växelkurser, kräver "noggrann övervakning", vad gäller möjliga implikationer för de medelfristiga utsikterna för prisstabilitet.

Även om starkt momentum i euroområdets ekonomi stärkt förtroendet för inflationsutsikterna krävs fortsatt tålamod uthållighet vad gäller penningpolitiken för att inflationen uthålligt ska nå målet.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?