Draghi: "Eurons volatilitet skapar osäkerhet"

Data bekräftar att den ekonomiska återhämtningen i euroområdet är robust och brett baserad, men eurons volatilitet skapar osäkerhet.

Det sade ECB-chefen Mario Draghi vid en presskonferens efter ECB:s räntebesked på torsdagen.

Han sade att ett starkt momentum lyfter förtroendet för att inflationen kommer att ta fart, men det inhemska pristrycket är fortfarande dämpat.

Det behövs övertygande tecken på en uthållig uppgång i inflationen, enligt ECB-chefen, som tillade att en riklig grad av stimulans behövs för att lyfta inflationen.

Huvud-KPI kommer sannolikt att ligga kvar kring nuvarande nivåer, medan kärn-inflationen väntas stiga gradvis på medellång sikt.

Mario Draghi sade att policyåtgärder stöttar den inhemska efterfrågan, att stigande sysselsättning lyfter privatkonsumtionen, gynnsamma finansieringsförhållanden hjälper investeringar och den brett baserade globala återhämtningen get stöd åt exporten.

Riskerna mot ECB:s tillväxtutsikter är i stort sett balanserade och det starka momentumet skulle kunna leda till positiva tillväxtöverraskningar.

Nedåtrisker är förknippade med globala faktorer och utvecklingen på valutamarknaden, enligt ECB-chefen.

Han uppmanade andra policyaktörer att bidra mer beslutsamt och sade att arbetet med strukturreformer måste ökas väsentligt.

Mario Draghi ser utrymme för att bygga upp finanspolitiska buffertar eftersom ekonomin är stark och sade att ECB inte gynnar något land i sitt QE-program.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?