Annons

”Dr Doom”: Svenska modellen kan rädda ekonomin efter viruskrisen

Ekonomen Nouriel Roubini med smeknamnet ”Dr Doom” spår att det svenska välfärdssystemet kommer att göra landet till en vinnare när världen digitaliseras snabbare på grund av coronapandemin. 

”Där kan du skaffa dig de färdigheter som behövs, eftersom att utbildningen är gratis”, säger han i en intervju med Al-Jazira.

Nouriel Roubini tror att den svenska modellen är den bästa för att hantera den ekonomiska nedgången som coronapandemin har orsakat.
Nouriel Roubini tror att den svenska modellen är den bästa för att hantera den ekonomiska nedgången som coronapandemin har orsakat.Foto:Mostphotos, Joey Abrait

Enligt Nouriel Roubini, som förutspådde finanskrisen 2008, behöver världen genomföra stora investeringar för att stärka humankapitalet – det vill säga människors utbildning, färdigheter och kompetenser – om vi ska klara av digitaliseringen.

”Vi behöver ge människor verktygen för att hantera globaliseringen och den teknologiska utvecklingen som kommer förändra industrin i grunden”, säger han. 

Ekonomen anser att alla barn ska introduceras till datorer, kodning och naturvetenskap redan i tidig ålder.

”Kod är framtidens språk. Barnen ska lära sig hur man kodar i samma ålder som de lär sig engelska”, fortsätter Nouriel Roubini.

Om mänskligheten misslyckas med att adressera den digitala omställningen spår Roubini att det kan leda till massarbetslöshet med skenade ekonomiska klyftor till följd.

”Skulle allt för många människor känna sig kvarlämnande kommer det också att ge upphov till en stor frustration som kan mynna ut i våldsamheter och depressioner”, säger han.

Det är framför allt länderna i Skandinavien som tar digitaliseringen på allvar och enligt ekonomen gör ”rätt saker”.

”De antar ny teknologi och digitaliserar samhället. I Sverige har i princip hela betalningssystemet digitaliserats, kontanter används knappt längre”, säger han och tillägger:

”Sedan har de ett utbrett välfärdssystem. Om du blir av med jobbet har du möjligheten att skaffa dig färdigheter genom att utbilda dig, eftersom att det är gratis”. 

När det gäller återhämtningen för den globala ekonomin i spåren av coronapandemin tror Nouriel Roubini att den blir långdragen.

”Jag oroar mig för att vi är inne i en svår recession. Det kommer att se ut som vi återhämtar oss snabbt i det här kvartalet eftersom jämförelsetalen är så pass låga – mycket likt en v-formation. Men nästa år kommer det snarare vara en u-formation eftersom att både länder och hushåll bär en tung skuldbörda som kommer göra att man inte vågar spendera i lika stor utsträckning som tidigare”, säger han. 

Han är också orolig för konsekvenserna av de stora bolagens besparingsåtgärder i världens största ekonomi.

”Firmorna på Wall Street kommer att överleva och nå sina vinstmål genom att kapa kostnader, vilket i grund och botten betyder uppsägningar. Det som är bra för Wall Street – är dåligt för Main Street”, säger ekonomen och syftar på hushållen, de mindre företagen och medelklassen i stort.

Nouriel Roubini anser att USA:s ekonomiska politik måste bli mer progressiv och inkluderande. 

”Annars kommer framgångarna på Wall Street att fortsatt komma på bekostnad av Main Street. I dagsläget lider hushållen och de mindre företagen medan de allra största bolagen blir ännu mäktigare, ännu mer koncentrerade och får ännu mer inflytande i den politiska sfären”, säger han.

Läs Di:s intervju med Nouriel Roubini från januari 2020: ”Dr Doom” varnar för ny finanskris – här är de säkra hamnarna 

 


Innehåll från ScriveAnnons

Elektroniska signaturer får företagen att spara pengar

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.
Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering.

Nu finns ett nytt sätt för företagen att spara in kronor och ören. Driver utvecklingen gör ett svenskt tillväxtbolag med kunder i över 30 länder.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här

Vägen till lönsamhet går ofta genom en snårig väg av tidskrävande förhandlingar, effektiviseringar och eviga försök att strypa utgiftsposter.

Det är den krassa verkligheten för nästan alla företag i Sverige som till varje pris vill undvika blödande bokslut.

Men det finns många sätt att spara pengar – och ett av de enklaste sätten är att minska på administrationen genom att digitalisera avtalsprocessen.

– Genom elektroniska underskrifter sparar du pengar i antalet vunna affärer samtidigt som du undviker dolda kostnader i hantering. Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument. Hade avtalen istället skrivits ut på papper hade det slukat mycket resurser i alla led, säger Viktor Wrede, vd för Scrive.

Digitaliserad process sparade pengar

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när man egentligen kan spara pengar.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter. 

Scrive var en av pionjärerna i Europa med elektronisk signering, en metod som blivit allt vanligare i många branscher de senaste åren.

– Med digitala underskriftsprocesser kan våra kunder reducera kostnader, tid och resurser på allt från skrivare, papper och postgång till lagring och generell administration. I stort sett alla våra kunder räknar hem sin investering i Scrive bara på detta, säger Viktor Wrede.

Marknaden allt mer konkurrensutsatt

E-signering har också visat sig kunna snabba upp anställnings- och kontraktsprocesser. En elektronisk signatur verkar ligga rätt i tiden under den digitala omställningsresan. Mycket handlar, enligt Viktor Wrede, om att ge en modern upplevelse för personen du ska anställa.

– I dag är det inte längre så många personer som har skrivare hemma. Vill du rekrytera någon på en konkurrensutsatt marknad kan det ibland hända att du behöver agera fort. 

Scrive, som grundades 2010 och numera har kunder i mer än 30 länder, är en av aktörerna som leder utvecklingen på en konkurrensutsatt e-signeringsmarknad. En förkortad signeringsprocess gör att allt fler företag får upp ögonen för deras digitala lösning.

– Man ska inte underskatta vinningen man får av minskad administration efter ett påskrivet avtal. Att efter ett avtal behöva scanna det eller stoppa in det i en pärm kostar tid, pengar och administration. Där finns det för alla bolag, oavsett storlek, kronor och ören att hämta – och det är pengar man sällan tänker på i första hand, avslutar Viktor Wrede.

Testa Scrive gratis i 30 dagar – läs mer här 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?