1515
Annons

Dow Jones spräckte drömgränsen 25.000

USA-börserna bjöd på stigande kurser på torsdagen och Dow Jones industriindex klev för första gången över 25.000-strecket när det starka börsmarknadssentimentet höll i sig. 

Det innebar att ett nytt tusental passerats rekordsnabbt i indexet. När Dow Jones nådde 25.000 på torsdagen hade bara 23 handelsdagar gått från att 24.000 nåddes, vilket är en rekordsnabb klättring enligt Marketwatch.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit med 0,6 procent till 25.075. S&P 500 steg 0,4 procent till 2.724 och Nasdaqs kompositindex klättrade 0,2 procent till 7.078.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg under vecka 52 med 3.000 till 250.000 personer, jämfört med närmast föregående vecka. Analytiker hade räknat med 240.000 nya sökande, enligt Reuters snittprognos.

UBS strateg Keith Parker kan numera titulera sig Wall Streets största optimist, efter att ha höjts bankens förutsägelse för indexet S&P 500 för 2018 till 3.150 - en höjning med 250 punkter från tidigare prognos. Keith Parker höjde vidare prognosen för S&P 500:s samlade resultat per aktie till 157 dollar, från tidigare 141 dollar, med hänvisning till kommande skattesänkningar och möjliga aktieåterköp och förvärvsaktiviteter.

En svår snöstorm svepte under torsdagen över USA:s Atlantkust. Bloomberg News påpekade att det kan påverka verksamheten för detaljhandels- och verkstadsbolag, samt även påverka sådant som energi- och försäkringsbolag. Det har även påverkan för transatlantiska flyg, med tusentals inställda amerikanska avgångar. Flera av de stora flygbolagen handlades också något lägre.

Vinnare bland storbolagen i Dow Jones var bland andra GE, IBM och Dow Dupont, som samtliga steg med i trakterna av 2 procent vardera.

Varuhuskedjan Macy's handlades ned med drygt 3 procent efter besked om bland annat försäljningen under julhandeln, samt att ytterligare några butiker ska stängas. Även rivalen Sears stänger fler butiker än tidigare aviserat - här tillkommer stängningar av cirka 100 ytterligare butiker.

Inom klädsektorn föll ägaren av Victoria's Secret, L Brands, med drygt 12 procent sedan julhandelsförsäljningen svikit och bolaget tvingats justera ned sin kvartalsvinstprognos.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Strategens köptips: Hårdblankade aktien kan bli en flerstegsraket

En av börsens mest blankade aktier, men med höga ambitioner, rejäl direktavkastning och en ljus framtid. Ungefär så beskriver Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand sitt köptips – en aktie som han tror kommer att lyfta 40 procent i ett första skede, men som på längre sikt kan nå betydligt högre nivåer. 

”Det här kan bli en flerstegsraket, om man blickar framåt några år”, säger han.

Robert Oldstrand.
Robert Oldstrand.Foto:Jenny Hallengren/John Raoux

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera