Dorsey säljer världens första tweet

Fem korta ord den 21 mars 2006 blev det första av de otal miljoner inlägg på Twitter världen hittills har kunnat ta del av.

Nu kan den hågade köpa denna allra första tweet, skriven av Twitters grundare och chef Jack Dorsey.

Foto:David Paul Morris

”just setting up my twttr” (”ställer bara in mitt twttr”). Med de orden satte Dorsey fart på plattformen, och inlägget är än i dag ett av de allra mest kända.

Och för ett antal miljoner kronor kan inlägget bli ditt. I ett kort inlägg i fredags länkade Dorsey till en sida där Twitterinlägg säljs till högstbjudande, och vem som helst kan buda.

Men hur man kan sälja och köpa inlägg som alla kan se även efter köpet? Försäljningssidan liknar inläggen vid unika signerade idolkort och de säljs via den nya tekniken NFT, som står för ”non-fungible token” och liknar kryptovalutor som bitcoin i det avseendet att ägandet är helt digitalt. En NFT är helt unik och innehåller bland annat metadata från inlägget och en digital signatur från dess skapare.

Inlägget kommer dock även efter försäljningen att ligga kvar på plattformen och kunna ses via Dorseys konto så länge han inte tar bort det.

På söndagskvällen, svensk tid, låg högsta budet på 2,5 miljoner dollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?