1515

Doro förvärvar brittiskt bolag

Seniortelefontillverkaren Doro meddelade på torsdagskvällen att de förvärvar det brittiska telecarebolaget Welbeing. Köpeskillingen uppgår till omkring 130 miljoner kronor. 

Foto:Love Strandberg,

Under det senaste räkenskapsåret, som avslutades i september 2017, omsatte Welbeing omkring 90 Mkr. Förvärvet väntas ha en begränsad påverkan på Doro DORO +0,5% Dagens utveckling s vinst per aktie under 2018, inklusive transaktionskostnader, och Welbeing kommer vara en del av Doro från och med den 1 juni. 

”Att addera Welbeing till Doro är ett logiskt nästa steg för att utöka och stärka vår verksamhet inom telecare. Affären ligger helt i linje med vår långsiktiga ambition att bli en komplett tjänsteleverantör för seniorer, samt att expandera vår serviceaffär”, säger Robert Puskaric, vd för Doro, i ett pressmeddelande. 

Köpeskillingen på 130 Mkr motsvarar 8 gånger uppskattad ebitda för räkenskapsåret 2017/2018 och kommer till 85 procent finansieras med egen kassa och 15 procent via nyemission. Totalt kommer Doro emittera 449.313 aktier, vilket innebär en utspädning på 1,9 procent, till kursen 43,6 kronor per aktie. 

”För Doro är det ett naturligt steg att förvärva ett välpositionerat tjänsteföretag inom telecare på den största marknaden i Europa. Detta är helt i linje med vår strategi att bli ett ledande företag inom telecare produkter och tjänster”, säger Robert Puskaric.

Doro backade med 7,5 procent på torsdagen till kursen 41,45 kronor per aktie. Sedan årsskiftet har aktien backat med 5,2 procent. 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?