ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Dong utreder havsvindkraft i Sverige

Energijätten Dong Energy ska utreda förutsättningarna för totalt fem vindkraftsparker i havet utanför Skåne, Blekinge och Gotland, enligt Sydsvenskan. Om planerna förverkligas innebär det en total investering på drygt 70 miljarder kronor per park.

Tre av de tänkta vindkraftsparkerna ligger 14, 32 respektive 36 kilometer söder om de sydskånska orterna Abbekås, Svarte och Ystad, och de två andra tilltänkta vindkraftsparkerna ligger i Hanöbukten respektive söder om Gotland.

"Vi sonderar marknaden, men har absolut inte fattat några beslut", säger Ulrik Stridbæk, chef för energi och ekonomi på Dong Energy, till tidningen.

Om något vindkraftsprojekt blir verklighet blir det inte byggstart förrän tidigast i mitten av 2020-talet.

Den danska kraftkoncernen, som snart byter namn till Ørsted, ska lämna in en ansökan om bottenundersökningstillstånd till näringsdepartementet. Samtidigt betonar bolaget att planerna är i ett tidigt skede. Förutom att noga undersöka sandbottnar och vindförhållanden ska man höra vad försvaret samt sjöfarts- och fiskerinäringen tycker.

Investeringskostnaderna för havsbaserad vindkraft har sjunkit kraftigt sedan 2014, enligt bolaget.

"Men det som blir helt avgörande för hur vi agerar blir om Sverige kan hålla havsvinden fri från dryga anslutningsavgifter. Om vi ska engagera oss i Sverige måste det komma regler som påminner om de danska reglerna", säger Ulrik Stridbæk, chef för energi och ekonomi på Dong, till Sydsvenskan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies