Annons

Donald Trump: Vi bannlyser Tiktok från USA

Tiktok kommer att förbjudas i USA, säger president Donald Trump. Det innebär ett hårt slag för en av världens populäraste medieappar.

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Evan Vucci

”Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA”, säger Trump till medier ombord på presidentflygplanet Air Force One.

Under fredagen kom uppgifter om att Microsoft undersöker förutsättningarna för att köpa den kontroversiella kinesiska appens verksamhet i USA. 

Tiktok, ägt av kinesiska Bytedance, är en extremt populär videoapp, särskilt bland barn och unga över hela världen. Appen har tidigare i sommar även bannlysts i Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverktyg av den kinesiska diktaturen.

Premiärminister Narendra Modis regering motiverade i slutet av juni Indiens åtgärd med att Tiktok och flera andra kinesiska appar hotar ”Indiens suveränitet och integritet, Indiens försvar, landets säkerhet och den allmänna ordningen”.

Tiktok avvisar stormakternas farhågor. Appen har försökt distansera sig från moderbolaget, som startat Tiktok just för den internationella marknaden. Bolaget bedyrar exempelvis att all data från amerikanska användare lagras i USA och Singapore, inte i Kina.

Men även i Europa är myndigheter misstänksamma. Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB, har valt att inrätta en arbetsgrupp för att få en bild av appens utbredning i EU och för att ”samordna potentiella åtgärder”.

Det är väldigt svårt att avgöra hur säkra dylika appar är.

”Företagen hävdar att de inte lämnar över någon information alls. Men vi vet inte det, och vi kan aldrig vara helt säkra på att det är så”, sade Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till TT i juli.

Men det är ett faktum att alla organisationer och medborgare i Kina är skyldiga enligt lag att delge staten information, om staten skulle be om det.

”Lagen visar tydligt Kommunistpartiets intention. Skulle de vilja kräva in informationen så finns det inget som kan hindra dem”, sade Oscar Almén.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?