ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Donald Trump var starkast i de ekonomiska frågorna

  • Foto: Colourbox

Ingen av presidentkandidaterna gav några nya besked om finanspolitiken, men Donald Trump var starkast i handelsfrågorna. Det menar statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin. 

Efter nattens debatt bedöms Hillary Clinton vara solklar vinnare över Donald Trump, men ingen av kandidaterna gjorde något större misstag, enligt statsvetaren och pr-konsulten Elizabeth Walentin som är född och uppvuxen i USA. 

”Hillary Clinton gjorde ett starkare framträdande, men Donald Trump var ingen katastrof för dem som gillar honom”, säger hon och påpekar att Donald Trump var starkast under debattens första halvtimme. 

”Då handlade det om handel och inrikesfrågor och han fick tillfälle att ta upp Hillary Clintons historia, bland annat att hon ville godkänna TTP med de asiatiska länderna. Det kändes dock inte som att någon av kandidaterna kom med några nya besked eller argument i handelsfrågorna” fortsätter hon. 

Inte heller Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, tycker att debatten angav någon ny riktning för den ekonomiska politiken. 

”Jag kan inte säga att jag fått fram något mer konkret. Det är mer som en politisk skönhetstävling”, säger han och påpekar att Donald Trump var otydligast på området.

”Det verkar vara dagsform på Trumps ekonomiska politik. Han kan säga en sak om skatterna ena dagen och en annan sak som skatterna andra dagen”, säger han.

Hur debatten kommer att påverka opinionen är för tidigt att säga än, enligt Elizabeth Walentin.

”Vi får vänta en dag eller två för att se vilken effekt debatten får. Historiskt kan det variera”, säger hon.

Närmast väntar vicepresident-debatten som lockar ovanligt stort intresse eftersom många väljare som stödjer Donald Trump gör det för att de tycker om hans vicepresident Mike Pence.

”Vi har aldrig sett honom i en debatt och han har höga förväntningar på sig. Debatten hålls i nästa vecka och det är mycket spännande”, säger Elizabeth Walentin.

Därefter är det dags för nästa debatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Formatet för den debatten bygger på frågor från publiken och det blir en utmaning för de båda, enligt Elizabeth Walentin. 

”Då kommer frågan från en person som är direkt berörd, exempelvis har en sjukdom, och det ställer höga krav på att visa empati och att vara äkta”, säger hon.

Robert Bergqvist har inga förhoppningar om att varken Hillary Clinton och eller Donald Trump kommer att ge några tydligare besked om den ekonomiska politiken i den debatten.

”Jag inväntar i så fall nästa finansminister, man kan få tydligare grepp där”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies