1515

Donald Trump står fast vid ståltullarna

USA kommer att införa importtullar på stål och aluminium. Det sa president Donald Trump under en pressträff tillsammans med Stefan Löfven på tisdagen, där han också kritiserade EU:s handelspolitik.

Bild:Pontus Höök

USA:s president Donald Trump är fast besluten om att införa de importtullar på stål och aluminium som han föreslagit.

"Det finns en teori om att om ett land inte har stål så har det inget land och det är sant. Det handlar om mer än ekonomi", sa Donald Trump vid en pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Donald Trump var särskilt hård i sin kritik mot EU. Under tisdagen har det rapporterats att EU överväger att införa strafftullar på bland annat amerikanska bilar om presidenten gör verklighet av sitt hot om ståltullar.

"De gör det nästan omöjligt för oss att göra affärer med dem och ändå skickar de sina bilar och allt annat till USA. De kan göra vad de vill men om de gör det sätter vi in en stor skatt på 25 procent på deras bilar och tro mig, de kommer inte göra det länge. EU har inte behandlat oss väl", sa Donald Trump.

Presidenten lovade dessutom att USA skulle föra ett eventuellt handelskrig på ett "älskvärt" sätt och att andra skulle respektera landet mer.

Stefan Löfven poängterade att det ligger på EU:s bord att hantera handelsfrågorna med omvärlden men att det framför allt är Kina som står för överproduktionen av stål i världen i dag.

"Jag är övertygad om att ökade tullar kommer att skada oss alla på lång sikt", sa Stefan Löfven, som var den förste europeiske regeringschef att träffa Donald Trump efter presidentens första utspel i frågan förra veckan.

Stefan Löfven poängterade att Sverige har långa och goda diplomatiska relationer.

"Även vänner är oense ibland", sa statsministern och nämnde förutom ståltullarna även Parisavtalet som en sådan fråga.

De två regeringscheferna fick också frågor om Nordkorea. Den lilla diktaturen ska enligt uppgifter i amerikanska medier har öppnat för att starta samtal om att avveckla sitt kärnvapenprogram i utbyte mot garantier för regimens överlevnad.

"Sanktionerna har varit mycket, mycket starka och mycket bitande", sa Donald Trump som vid flera tillfällen också nämnde Sveriges hjälp med att föra hem den amerikanske studenten Otto Warmbier från fångenskap i Nordkorea. Studenten avled kort efter att han återvänt till USA.

Stefan Löfven betonade att Sverige länge upprätthållit diplomatiska relationer i både Nord- och Sydkorea och kommer att hjälpa till om det efterfrågas.

Donald Trump passade också på att berömma Sverige som ett litet men "smart" land vid flera tillfällen. De näringslivsrepresentanter som följt med Stefan Löfven under besöket tycks ha gjort särskilt starkt intryck. Donald Trump adresserade dem vid flera tillfällen direkt, bland annat när han passade på att ta äran för börsens utveckling sedan han valdes till president.

"Jag har fått de här affärsgenierna att se ännu bättre ut", sa presidenten.


Innehåll från FrameryAnnons

Framery ger effektivare och gladare arbetsplatser

En väsentlig andel av stressrelaterade problem grundar sig i stressiga och högljudda kontorsmiljöer, där över 50 procent av alla personer har svårt att koncentrera sig i öppna kontorslandskap*.

– Stressiga miljöer kan få stora konsekvenser. När vi nu alltmer börjar återgå till kontorsarbete är det därför centralt att erbjuda sina medarbetare störningsfria lösningar, betonar Rasmus Nanhed, Head of Sales på Framery. 

Sedan 2010 har branschpionjären Framery utvecklat ljudisolerade telefon- och möteshytter. Enligt Jukka-Pekka Holopainen, Sales Director för Nordics, Middle East & Africa, handlar företagets affärsidé i slutändan om att göra folk gladare – och friskare. 

– Enligt BBC Capital minskar till exempel den individuella produktiviteten med runt 15 procent på ett kontor med öppen planlösning. Många störningsmoment leder helt enkelt till mental stress, vilket påverkar både hälsa och effektivitet negativt. Med våra mötes- och telefonpodar får medarbetarna möjlighet att arbeta fokuserat och utan buller och störningar.

En snabb och kostnadseffektiv lösning

Det är emellertid inte bara flexibilitet som är Framerys styrka. Podarna kan levereras inom fyra veckor över hela världen via Framerys återförsäljare och inkluderar allt som behövs för att komma igång direkt. El- och USB-uttag, såväl som belysning, ventilation och ljudisolering är redan på plats. 

De flyttbara podarna finns i ett flertal storlekar, vilka lämpar sig för allt från enskilt arbete till möten på 4-6 personer. Poddarna installeras snabbt och är redo att användas direkt. Det är en flexibel lösning, med överlägsen ljudisolering, ergonomi och akustik. Som användare kan du vara säker på att ditt samtal inte kan höras in eller ut ur podden.

– Därtill är hytterna långt bättre ur miljösynpunkt än fasta väggar. Att bygga till mötesrum eller slå upp nya väggar är ineffektivt i längden – förr eller senare kommer företagets behov att ändras och plötsligt behöver man bygga om igen. Det blir dyrt både ekonomiskt och klimatmässigt. En mötespodd från Framery kan enkelt flyttas eller tas med till nästa kontor, konstaterar Rasmus.

Större acceptans av hemarbete ger mer videomöten

Det talas mycket om framtidens kontor och hybrid arbetsmodell vilket innebär att fler människor ibland kommer att arbeta från sina hem eller andra platser än kontoret. 

– Folk har blivit vana vid att arbeta i lugn och ro därhemma och videomöten har kommit att bli norm för de flesta. Detta lär inte förändras även om allt fler återvänder till kontoren. Ett halvfullt kontor med personer som samtidigt sitter i videomöten kommer att lyfta ljudnivåerna till svindlande höjder. Att spontant kunna droppa in i en pod för enskilt arbete eller boka utrymme för viktiga videomöten kommer att vara avgörande för många, fortsätter Rasmus.

Kan både hyras och köpas

För att ytterligare öka sina kunders valmöjlighet erbjuder Framery podar både till uthyrning och försäljning. Det går lika bra att beställa sina podar direkt på Framerys hemsida, som att kontakta sin ordinarie återförsäljare; Framery samarbetar med de flesta stora kontorsmöbelaktörerna. 

– I nuläget vet vi inte hur framtiden kommer att se ut, men allt pekar på att snabbrörlighet och effektivitet kommer att vara än mer affärskritiskt under de kommande åren. Vill man då utveckla ett kontor efter morgondagens behov behöver man snabbt kunna anpassa både sig själv och sin verksamhet. Där kan vi hjälpa till, med kostnadseffektiva och smarta lösningar, avslutar Jukka-Pekka.

Läs mer om Framerys podlösningar

* Källa: University of Sydney

 

Mer från Framery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Framery och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?