Annons

Donald Trump ställer upp för omval

I ett relativt lågmält tal bekräftade den tidigare presidenten Donald Trump att han tänker ställa upp i 2024 års presidentval. 

Topprepublikanen Lindsey Graham spår att en ny stil kan ta fastighetsmagnaten tillbaka till Vita huset.

USA:s tidigare president Donald Trump.
USA:s tidigare president Donald Trump.Foto:Michael Conroy

”Detta kommer inte att vara min kampanj, det kommer vara vår kampanj tillsammans”, sa Donald Trump i ett tal på tisdagskvällen lokal tid.

Det är ingen skräll att han väljer att ställa upp för omval trots förlusten i 2020 års presidentval. Under de senaste två åren har han samlat ihop en krigskassa på över 1 miljard kronor. 

Men beskedet kommer vid en känslig tidpunkt. Donald Trump är fortfarande populär bland partiets gräsrötter men har fått en del kritik efter att Republikanerna ser ut att ha nått ett sämre resultat än de hoppats på i höstens mellanårsval.

Rösträkningen pågår fortfarande i flera delstater och senatsvalet i Georgia är ännu inte avgjort men partiet misslyckades med att få en majoritet i senaten och övertaget i representanthuset ser ut att bli klart mindre än förväntat. 

Donald Trump och de kandidater han valde att stödja utan bredare stöd i partiet, flera av dem personer som upprepat hans anklagelser om utbrett valfusk 2020, har pekats ut som en anledning till misslyckandet. Enligt uppgifter i amerikanska medier försökte rådgivare att övertyga Donald Trump om att skjuta på beskedet efter det överraskande svaga valresultatet.

Den tidigare presidenten är också föremål för flera rättsutredningar, bland annat kopplade tills hans upprepade anklagelser om valfusk.

Tidigare under tisdagen vittnade exempelvis Georgias guvernör, republikanen Brian Kemp, i en utredning som inleddes efter att ett samtal där Donald Trump uppmanade delstatsministern att hitta de röster som krävdes för att han skulle vinna delstaten i 2020 års presidentval.

Samtidigt har en tydlig rival dykt upp i form av Floridaguvernören Ron De Santis, som vann sitt omval med bekväm marginal förra veckan.

I en mätning som Yougov genomförde kort efter valet uppgav 42 procent av väljarna som identifierade sig som republikaner eller närstående att de hellre vill ha Ron de Santis som sin kandidat än Donald Trump, fler än de 35 procent som föredrar Trump.

Bland de väljare som beskriver sig själva som ”starka republikaner” är Donald Trump fortfarande mer populär än guvernören.

Reaktionerna på Trumps besked har hittills varit dämpade. Till skillnad från under hans första valkampanj sände ingen nationell tv-kanal hela talet.

”Donald Trump har svikit USA”, twittrade den sittande presidenten Joe Biden kort efter att talet inletts men lämnade i övrigt inga kommentarer.

Andra var mer hoppfulla om att en mer återhållsam Trump kan bli en valvinnare.

”Om president Trump fortsätter med det här tonläget och konsekvent levererar den här linjen kommer han vara svår att slå”, skrev senatorn Lindsey Graham, en av Trump allierade i kongressen, på Twitter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera