1515

Donald Trump: Mötet med Kim Jong-un blir av

USA:s president Donald Trump tog emot det nordkoreanska toppsändebudet och generalen Kim Yong-Chol i Vita huset.

Därefter berättade Trump att hans möte med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un verkligen blir av.

Foto:Evan Vucci Wong Maye-E

”Vi kommer att mötas den 12 juni i Singapore”, säger Trump om de planerade samtalen med Kim Jong-Un.

”Men det kommer att bli en process”, fortsätter han.

Ännu levde hoppet om ett möte i Singapore när Kim Yong-Chol kom till Vita huset i Washington. Trump tog emot Kim Yong-Chol och nordkoreanen överlämnade ett brev från Kim Jong-Un.

”Jag tror att vi begår ett stort misstag om vi inte håller det”, sade Trump och säger att han tror att samtalen kommer att bli framgångsrika.

”Jag tror verkligen att de vill åstadkomma någonting.”

Han sade att han fått Kim Jong-Uns brev.

”Det var ett väldigt intressant brev.”

Trump berättar att han pratade om en hel del saker med Kim Yong-Chol

”Vi pratade om sanktioner”, sade Trump och tillade att även om processen inleds den 12 juni kan det komma att ta lång tid innan något avtal är på plats.

”Vi pratade inte om mänskliga rättigheter”, svarar Trump på en direkt fråga utanför Vita huset efter mötet.

Kim Yong-Chol var den högst rankade nordkoreanen som besöker Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett liknande besök.

Den amerikanske presidenten sade före mötet att han vill att nedrustningsprocessen för de nordkoreanska kärnvapnen ska gå fort.

”Jag skulle vilja få det avklarat under ett möte. Men ofta är det inte så avtal fungerar. Det finns en stor chans att det inte blir gjort under ett möte eller två möten eller tre möten. Men det kommer att bli gjort vid något tillfälle”, sade Trump.

Under ett plötsligt möte på ministernivå i gränsbyn Panmunjom på fredagen avhandlades en rad frågor. Delegationerna enades om att samtal om olika militära frågor ska hållas den 14 juni i Panmunjom. Dessutom ska överläggningar om återförening av familjer som skildes åt under Koreakriget i början av 1950-talet hållas i Mount Kumgang i Nordkorea den 22 juni.

I vår har beskeden om Nordkoreas vilja att skrota sina kärnvapen varit tvetydiga. Landets ledare Kim Jong-Un berörde frågan när han träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt Nordkoreas officiella nyhetsbyrå.

”Nordkoreas vilja till kärnvapennedrustning på den koreanska halvön är fortsatt oförändrad och står fast”, sade Kim, rapporterar KCNA.

Han ska ha sagt att han hoppas att både kärnvapennedrustningen och relationen till USA ska lösas steg för steg.

Lavrov mötte Kim Jong-Un för första gången under sitt besök i landet i torsdags. De två kom även överens om ett ökat samarbete mellan Nordkorea och Ryssland.

Den ryske utrikesministern bjöd in den nordkoreanske diktatorn till Ryssland och på fredagen uppgav Kreml att ett toppmöte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Kim är möjligt senare i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?