1515
Annons

Donald Trump: Jag ser väldigt mycket fram emot 2024

Avstängd från sociala medier, men inte desto mindre starkt inflytelserik i Republikanerna återvände USA:s förre president Donald Trump under lördagskvällen till den politiska scenen.

”Vårt land förstörs mitt framför våra ögon”, sade han i ett tal i delstaten North Carolina och hintade om presidentvalet 2024, utan att ge några besked.

Donald Trump under sitt anförande i North Carolina.
Donald Trump under sitt anförande i North Carolina.Foto:Chris Seward

”Vår president!”

Så presenterades Donald Trump av ordföranden för det republikanska partiet i North Carolina, Michael Whatley, när han klev upp på scenen i Greenville, en timme efter utsatt tid natten mot söndag, svensk tid.

Det var Donald Trumps första politiska framträdande utanför sin nya hemdelstat Florida sedan han lämnade Vita huset i januari och de 1.250 gästerna på Republikanernas konvent välkomnade den förre presidenten med en flera minuter lång applåd. 

Det 90 minuter långa talet liknade hans kampanjtal under valrörelsen i fjol. Han hyllade genomgående sina politiska bedrifter – från bygget av muren mot Mexiko och skattesänkningar till utvecklandet av vaccin mot covid-19 – samtidigt som han angrep den sittande presidenten Joe Biden, vars politik han flera gånger kallade för socialism.

”När vi samlas här i kväll håller vårt land på att förstöras inför våra ögon”, sade han.

Han fortsatte också att upprepa sina påståenden om att valet i fjol var riggat, men utan att lägga fram några som helst bevis för det.

”Det var det mest korrupta valet som någonsin har skett i vårt land”, påstod han, och jämförde det med val som sker i mindre utvecklade demokratier.

”Valet kommer att bli ihågkommet som århundradets värsta illdåd. Vi kan aldrig låta det hända igen.”

Samtliga amerikanska domstolar och delstater som har granskat valresultatet har avfärdat påstående om röstfusk och fastslagit att Bidens valseger är korrekt. 

Trump lovade att partiet ska komma tillbaka till mellanårsvalet nästa år, då det ska väljas nya ledamöter till kongressens två kamrar: representanthuset och senaten.

Och han hintade återigen om presidentvalet 2024 – utan att egentligen säga någonting.

”Vi ska vinna North Carolinas viktiga senatsval, och vi ska lägga grunden till att Republikanerna ännu en gång bär upp den framstående delstaten North Carolina, under ett år som jag ser väldigt mycket fram emot – 2024”, sade Trump till publikens jubel.

Den 74-årige miljardären har öppet underhållit tanken på att kandidera till presidentposten vid nästa val och varje ord han säger vägs på guldvåg. 

Trump höll sitt tal dagen efter att Facebook meddelat att han kommer att vara avstängd från plattformen till minst januari 2023. Expresidenten var snabb med att kritisera Facebooks beslut, och vd:n Mark Zuckerberg fick sig en känga också i talet.

”De kanske tillåter mig att komma tillbaka om två år, men det är jag inte intresserad av”, sade Trump kryptiskt.

Nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och Youtube stängde av Trump från sina plattformar kort efter det att hans anhängare stormat kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i år.

Efter stormningen av kongressen har bara ett fåtal republikaner på hög nivå brutit med den förre presidenten, som trots att det har gått nästan fem månader sedan han lämnade Vita huset fortfarande inte officiellt har erkänt sig besegrad i presidentvalet 2020.


Veteranen lämnar efter 30 år – och 6.200 procents avkastning

Efter nästan 30 år på posten slutar Ulf Hedlundh som vd på investmentbolaget Svolder, där han har utklassat Stockholmsbörsen. Men trots alla framgångar är börsveteranen orolig för fastighetssektorn – och kritisk mot delar av finansbranschen.

”Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare”, säger han om aktiemarknadens baksmälla efter börsyran under pandemin.

Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.
Ulf Hedlundh slutar som vd på investmentbolaget Svolder efter nästan 30 år.Foto:Joey Abrait
Ulf Hedlundh.
Ulf Hedlundh.Foto:Joey Abrait

90-talskrisen, it-bubblan, finanskrisen 2008 och de dramatiska kursrörelserna i samband med pandemin. Under sina snart 30 år på vd-posten har Ulf Hedlundh styrt investmentbolaget Svolder genom kriserna och uppgångarna som formade västvärlden.

”Det gäller att hålla en stabil kurs oavsett hur det blåser. Det tycker jag att vi har gjort.”

Våren 1993 insåg ett antal medarbetare på Alfred Berg Kapitalförvaltning att aktier i små och medelstora företag i Sverige och Finland hade stor potential. Kort därpå grundades investmentbolaget Svolder, som noterades på Stockholmsbörsen samma sommar. När Ulf Hedlundh nu aviserar sin avgång – som äger rum 2023 – är det troligt att många aktieägare är nöjda med hans insatser. Sedan starten har Svolders totalavkastning landat på hela 6.200 procent, vilket kan jämföras med 2.660 procent för totalavkastningsindexet SIXRX.

”Vi tror att börsen över tid är bättre än obligationer och ränteplaceringar, att småbolag är bättre än börsen och att vi är bättre än småbolag. Vi har lyckats bra under längre tidsperioder, särskilt under de senaste 6-7 åren när vi har gått in lite tyngre i vissa bolag och varit med i en del lyckosamma börsintroduktioner. Vi tycker att vi har hittat en bra grupp företag som både tjänar och delar ut pengar.”

Att företag ska redovisa svarta siffror och inte bara storslagna drömmar om framtida vinster är viktigt för Hedlundh. Sommaren 2021 gick han ut i Di och varnade för en överhettad aktiemarknad där omogna företag med obeprövade affärsmetoder noterades – och det visade sig att börsveteranen skulle få rätt. Flera företag som noterades under börsyran efter pandemin kraschlandade när marknaden nyktrade till, varav Desenio med sitt 98-procentiga ras sedan noteringen på First North våren 2021 är ett talande exempel.

”Det är inte kul att få rätt i sådana här fall. Det var uppenbart att olika investmentbanker drev på den dåvarande trenden – vissa mer än andra. Det var ett sätt att tjäna väldigt mycket pengar. Att vi har fått de här tvära kasten är något av ett underbetyg på investmentbanker och investerare.”

Ett annat förhoppningsbolag som har rasat i värdering under det senaste året är det onoterade teknikbolaget Klarna, som gjorde ett minusresultat om 7,1 miljarder kronor under 2021. Enligt källor till Wall Street Journal har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar – motsvarande cirka 378 miljarder kronor – på bara ett år.

”Man har sett ett mönster i de tidigare värderingarna av Klarna och andra liknande bolag. Investerarna fokuserade på omsättningstillväxt och struntade fullständigt i hur resultat- och balansräkningarna såg ut. Man jagades av investerare och blev glada när tidningarna skrev om nya miljardvärderingar. Det mönstret är helt utbytt nu, vilket gör det svårt för sådana bolag att hantera en situation där man helt plötsligt måste trycka på bromsen, friställa medarbetare och hitta helt nya sätt att jobba på.”

När Ulf Hedlundh blickar framåt oroas han av utvecklingen i fastighetssektorn, men är tydlig med att omständigheterna skiljer sig från de som präglade ekonomin under 90-talskrisen – som han anser är den värsta han genomlevt.

”Fastighetsbolagen är mycket mer kassaflödesstyrda i dag, vilket gör att de bör klara sig bättre. Jag tror dock att värderingarna är baserade på lite för låga avkastningskrav, så i det perspektivet kan det bli aktuellt med nedvärderingar. Därmed är det inte sagt att det blir samma problematik ur ett bankperspektiv eller ett kassaflödesperspektiv för bolagen, men det kommer att se lite tristare ut i resultaträkningarna under en period framöver.”

Ulf Hedlundh berättar att Svolder bara har ett fastighetsbolag kvar i portföljen.

”Vi gick egentligen ut ur sektorn lite för tidigt – men vi såg den här oron framför oss.”

När det kommer till industrisektorn ser börsveteranen på framtiden med desto större tillförsikt. Svolder har flertalet industribolag i portföljen, och Ulf Hedlundh tror att utvecklingen på området kommer att vara gynnsam då värderingarna i dagsläget inte är särskilt ansträngda.

”Vissa bolag har förvisso haft problem på komponentsidan, men det börjar lätta. Den nedgången har slagit ganska brett och har nog inneburit att börsen som helhet inte är så högt värderad.”

Samtidigt pekar Ulf Hedlundh ut vissa orosmoln som tynger industrin – exempelvis spår han en tuff lönerörelse 2023 till följd av inflationen. På det stora hela fortsätter han dock att tro på bolag med etablerade affärsmodeller som tjänar pengar och har sunda finanser.

”Där ska man spendera sina pengar om man vill placera på aktiemarknaden.”

Ulf Hedlundh fortsätter att leda Svolder till dess att en ny vd har rekryterats, och kommer då att vara tillgänglig under en övergångsfas. Därefter väntar nästa kapitel i livet, som ska fyllas med mindre uppdrag och mer tid med familjen.

”Jag vill vandra i fjällen med min hustru. Det finns mycket att göra som vi inte har hunnit med under de här åren.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?