Annons

Donald Trump höjer temperaturen på Wall Street

NEW YORK. Donald Trumps skattereform ligger bakom de största positiva överraskningarna i företagens rapporter på flera år.

Fler än tre fjärdedelar av företagen har presenterat bättre siffror än vad marknaden hade förväntat sig.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Bild:Keith Srakocic

”Från 31 december till 15 februari har 127 av företagen som ingår i S&P-index kommit med en positivare prognos för 2018 än vad marknaden hade räknat med. Den här siffran är mer än dubbelt så hög som medeltalet under de tio senaste åren”, skriver analysföretaget Factset i en färsk analys av rapportsäsongen.

Sedan årsskiftet har prognoserna för företagens vinster stigit med 7 procent, vilket är den största uppgången på så kort sedan företaget började samla den statistiken 1996.

Analytikerna har uppgraderat sina förväntningar framför allt på grund av sänkningen av företagsskatten, som är en del av den färska skattereformen. Andra faktorer som bidrar till optimismen är den starka globala ekonomin och den svagare dollarn.

När 80 procent av företagen presenterat sina helårsresultat har 75 procent av dem visat en högre vinst än förväntat medan 78 procent har glatt marknaden med en högre försäljning än väntat.

Resultatökningarna för bolagen som ingår i S&P 500 är 15,2 procent för det fjärde kvartalet, vilket är den största ökningen på sju år.

För helåret 2018 räknar analytikerna med en vinstökning på hela 17,9 procent som helhet för bolagen på S&P 500. P/e-talet för de kommande tolv månaderna ligger på 17,1 procent, jämfört med 14,3 procent i medeltal under tio senaste åren.

När det gäller de olika sektorerna sticker framför allt några branscher ut. Läkemedel, industri, it och konsumentvaror har överraskat positivt, medan företagen i fastighets-, telekom- och kraftbranscherna inte har överraskat positivt i lika hög utsträckning.

JP Morgans analytiker Chris Scott är mycket nöjd, speciellt med hur läkemedelsbolagen har presterat.

”De flesta företag som vi tittar på har rapporterat i linje med eller bättre än våra förväntningar. Framåt är många läkemedelsbolag intressanta, med rätt stor rabatt jämfört med andra bolag på S&P 500. Vi ser stora möjligheter i läkemedelssektorn”, skrev Chris Scott till bankens kunder i veckan.

Han lyfter fram Pfizer PFE -0,61% Dagens utveckling , Merck, Allergan och Eli Lilly som de intressantaste läkemedelsbolagen.

Ser man till resultatet bland branscherna ligger energisektorn i topp med en vinsttillväxt på hela 121 procent, främst på grund av att många av bolag i sektorn gick med förlust sista kvartalet 2016. Största ökningen i sektorn stod olje- och gasbolagen för.

Också råvarubolagen stod för stora vinstökningar under fjolårets sista kvartal, där kemiföretagen gick bäst före metall- och gruvindustrin.

De positiva siffrorna till trots har inte aktiemarknaden belönat företagen med stigande kurser – tvärtom har de i medeltal sjunkit marginellt efter rapporterna. Men här spelar naturligtvis de senaste veckorna turbulens på aktiemarknaden en stor roll.


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?