ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Donald Trump höjer temperaturen på Wall Street

  • USA:s president Donald Trump. Foto: Keith Srakocic

NEW YORK. Donald Trumps skattereform ligger bakom de största positiva överraskningarna i företagens rapporter på flera år.

Fler än tre fjärdedelar av företagen har presenterat bättre siffror än vad marknaden hade förväntat sig.

”Från 31 december till 15 februari har 127 av företagen som ingår i S&P-index kommit med en positivare prognos för 2018 än vad marknaden hade räknat med. Den här siffran är mer än dubbelt så hög som medeltalet under de tio senaste åren”, skriver analysföretaget Factset i en färsk analys av rapportsäsongen.

Sedan årsskiftet har prognoserna för företagens vinster stigit med 7 procent, vilket är den största uppgången på så kort sedan företaget började samla den statistiken 1996.

Analytikerna har uppgraderat sina förväntningar framför allt på grund av sänkningen av företagsskatten, som är en del av den färska skattereformen. Andra faktorer som bidrar till optimismen är den starka globala ekonomin och den svagare dollarn.

När 80 procent av företagen presenterat sina helårsresultat har 75 procent av dem visat en högre vinst än förväntat medan 78 procent har glatt marknaden med en högre försäljning än väntat.

Resultatökningarna för bolagen som ingår i S&P 500 är 15,2 procent för det fjärde kvartalet, vilket är den största ökningen på sju år.

För helåret 2018 räknar analytikerna med en vinstökning på hela 17,9 procent som helhet för bolagen på S&P 500. P/e-talet för de kommande tolv månaderna ligger på 17,1 procent, jämfört med 14,3 procent i medeltal under tio senaste åren.

När det gäller de olika sektorerna sticker framför allt några branscher ut. Läkemedel, industri, it och konsumentvaror har överraskat positivt, medan företagen i fastighets-, telekom- och kraftbranscherna inte har överraskat positivt i lika hög utsträckning.

JP Morgans analytiker Chris Scott är mycket nöjd, speciellt med hur läkemedelsbolagen har presterat.

”De flesta företag som vi tittar på har rapporterat i linje med eller bättre än våra förväntningar. Framåt är många läkemedelsbolag intressanta, med rätt stor rabatt jämfört med andra bolag på S&P 500. Vi ser stora möjligheter i läkemedelssektorn”, skrev Chris Scott till bankens kunder i veckan.

Han lyfter fram Pfizer, Merck, Allergan och Eli Lilly som de intressantaste läkemedelsbolagen.

Ser man till resultatet bland branscherna ligger energisektorn i topp med en vinsttillväxt på hela 121 procent, främst på grund av att många av bolag i sektorn gick med förlust sista kvartalet 2016. Största ökningen i sektorn stod olje- och gasbolagen för.

Också råvarubolagen stod för stora vinstökningar under fjolårets sista kvartal, där kemiföretagen gick bäst före metall- och gruvindustrin.

De positiva siffrorna till trots har inte aktiemarknaden belönat företagen med stigande kurser – tvärtom har de i medeltal sjunkit marginellt efter rapporterna. Men här spelar naturligtvis de senaste veckorna turbulens på aktiemarknaden en stor roll.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies