Hoppa till innehållet

Annons

Donald Trump fortsätter att väcka ilska hos elitidrottare

Striden mellan Donald Trump och hans nya motståndare elitidrottarna blir allt tuffare.

Den senaste konflikten följde efter att han hävdade att Barack Obama misskötte kontakten med krigsoffers anhöriga.

President Donald Trump och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell.
President Donald Trump och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell.Bild:Pablo Martinez Monsivais/TT

Måndagens tv-sända presskonferensen i den rosa trädgården utanför Vita huset skulle bli en uppvisning i enighet, där presidenten och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell slutligen stod sida vid sida.

Det gemensamma målet är nu att få igenom Donald Trumps skattereform innan årets slut.

Presskonferensen tog dock en annan vändning när de fyra amerikanska soldater som nyligen hade dödats i ett bakhåll i Niger kom på tal.

Förutom att berätta hur bra han sköter kontakten med de anhöriga, passade också presidenten på att kritisera sina företrädare.

”Jag har skrivit personliga brev och kommer att ringa deras familjer. De flesta presidenter, som Obama ringde inte, men jag tycker om att göra det när jag anser det är lämpligt”, sa Donald Trump.

Senare försökte slingra sig ur sitt plumpa uttalande.

”Jag har fått höra att Barack Obama inte ringde dem så ofta, kanske skrev han brev ibland. Vissa presidenter skrev inte ens brev, har flera generaler berättat för mig, men jag skriver både brev och ringer dem.”

Barack Obama mötte många gånger krigsoffrens anhöriga. Bland annat flög han i augusti 2011 till Dover Air Force Base i Delaware när 30 soldater hade mist livet.

En av dem som reagerade starkast på Donald Trumps uttalande var Texaslaget San Antonia Spurs tränare Gregg Popovich, som är mitt inne i förberedelserna för den professionella basketligan NBA, som startade på tisdagen. Han gav ord för det som många amerikaner elitidrottare känner.

”Den här mannen i Ovala rummet är en fegis utan själ som tror att han själv blir större genom att hacka ned på andra”, sa han i en intervju med liberala The Nation.

Gregg Popovich kallade presidenten för en patologisk lögnare och konstaterade att de som jobbar för honom borde skämmas.

Det här växlar ytterligare upp den pågående konflikten mellan Donald Trump och idrottsrörelsen.

Det hela startade 2016 när footballspelaren Colin Kaepernick i San Francisco 49er knäböjde i stället för att stå i protest mot rasismen, när nationalsången spelades. Sedan dess har hundratals spelare följt hans exempel. Colin Kaepernick fick så småningom sparken.

Istället för att lugna de upprörda känslorna lade Donald Trump ytterligare bränsle på konflikten när han gav sin in i konflikten.

”Frågan om att stå på knä har inget med ras att göra. Det är frågan om respekt för landet, vår flagga och nationalsång. NFL måste respektera detta", sa presidenten.

Basketspelarna hakade också på. När Donald Trump traditionsenligt bjöd in fjolårssegrarna The Golden Warriors till Vita huset, meddelade den största stjärnan Stephen Curry att han vägrar gå. Presidenten kontrade genom att snabbt twittra att han dragit tillbaka sin inbjudan.

Det fick basketligans andra superstjärna LeBron James från Cleveland Cavaliers att twittra:

”Att få inbjudan till Vita huset var en stor ära ända tills du flyttade in.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera