1515

Donald Trump fortsätter att väcka ilska hos elitidrottare

Striden mellan Donald Trump och hans nya motståndare elitidrottarna blir allt tuffare.

Den senaste konflikten följde efter att han hävdade att Barack Obama misskötte kontakten med krigsoffers anhöriga.

President Donald Trump och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell.
President Donald Trump och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell.Bild:Pablo Martinez Monsivais/TT

Måndagens tv-sända presskonferensen i den rosa trädgården utanför Vita huset skulle bli en uppvisning i enighet, där presidenten och republikanernas ledare för senaten Mitch McConnell slutligen stod sida vid sida.

Det gemensamma målet är nu att få igenom Donald Trumps skattereform innan årets slut.

Presskonferensen tog dock en annan vändning när de fyra amerikanska soldater som nyligen hade dödats i ett bakhåll i Niger kom på tal.

Förutom att berätta hur bra han sköter kontakten med de anhöriga, passade också presidenten på att kritisera sina företrädare.

”Jag har skrivit personliga brev och kommer att ringa deras familjer. De flesta presidenter, som Obama ringde inte, men jag tycker om att göra det när jag anser det är lämpligt”, sa Donald Trump.

Senare försökte slingra sig ur sitt plumpa uttalande.

”Jag har fått höra att Barack Obama inte ringde dem så ofta, kanske skrev han brev ibland. Vissa presidenter skrev inte ens brev, har flera generaler berättat för mig, men jag skriver både brev och ringer dem.”

Barack Obama mötte många gånger krigsoffrens anhöriga. Bland annat flög han i augusti 2011 till Dover Air Force Base i Delaware när 30 soldater hade mist livet.

En av dem som reagerade starkast på Donald Trumps uttalande var Texaslaget San Antonia Spurs tränare Gregg Popovich, som är mitt inne i förberedelserna för den professionella basketligan NBA, som startade på tisdagen. Han gav ord för det som många amerikaner elitidrottare känner.

”Den här mannen i Ovala rummet är en fegis utan själ som tror att han själv blir större genom att hacka ned på andra”, sa han i en intervju med liberala The Nation.

Gregg Popovich kallade presidenten för en patologisk lögnare och konstaterade att de som jobbar för honom borde skämmas.

Det här växlar ytterligare upp den pågående konflikten mellan Donald Trump och idrottsrörelsen.

Det hela startade 2016 när footballspelaren Colin Kaepernick i San Francisco 49er knäböjde i stället för att stå i protest mot rasismen, när nationalsången spelades. Sedan dess har hundratals spelare följt hans exempel. Colin Kaepernick fick så småningom sparken.

Istället för att lugna de upprörda känslorna lade Donald Trump ytterligare bränsle på konflikten när han gav sin in i konflikten.

”Frågan om att stå på knä har inget med ras att göra. Det är frågan om respekt för landet, vår flagga och nationalsång. NFL måste respektera detta", sa presidenten.

Basketspelarna hakade också på. När Donald Trump traditionsenligt bjöd in fjolårssegrarna The Golden Warriors till Vita huset, meddelade den största stjärnan Stephen Curry att han vägrar gå. Presidenten kontrade genom att snabbt twittra att han dragit tillbaka sin inbjudan.

Det fick basketligans andra superstjärna LeBron James från Cleveland Cavaliers att twittra:

”Att få inbjudan till Vita huset var en stor ära ända tills du flyttade in.”


Innehåll från CIMalgoAnnons

Med CIMalgo blir det enklare än någonsin att göra hållbara investeringar

I en samtid som blir allt mer fokuserad på hållbarhet vill många satsa på hållbara lösningar även på aktiemarknaden. För den globala och professionella aktieinvesteraren finns svenska CIMalgo – som ger sina kunder rätt typ av data och verktyg för att göra hållbara investeringar.

Hållbar investeringar har flera dimensioner. André L. Havas är vd på CIMalgo och berättar att till exempel satsa på att minska koldioxidutsläpp är subjektivt – hur man än vrider och vänder på det.

– För att man ska kunna understödja den subjektiviteten så krävs många datapunkter, och denna data måste man även kunna tolka. Vi på CIMalgo tycker och tänker inte – utan vi tillgodoser våra kunder med rätt information för att lyckas, berättar han.

Ingen subjektiv bedömning

Många företag satsar idag på att bli mer gröna och att göra gott för miljön. Det talas inte sällan om att minska koldioxidutsläppen när temperaturerna ökar, och att se till att orsaka färre klimatförändringar.

Goda tankar som dock behöver konkretiseras, menar André L. Havas.

– Hur, med vad och i vilken del av en produktion ska man göra det? Där hittar vi på CIMalgo logik och systematik för att hjälpa användarna att tolka data. Med denna kan de göra mer övervägda och robusta analyser kring vad de ska investera i ur ett hållbarhetsperspektiv.

CIMalgo utgår från en datadriven approach för att sedan sätta samman portföljer av aktier. Dessa menar André L. Havas är tämligen agnostiska till någon form av subjektiv bedömning.

Istället kan du vara så strikt som möjligt, och ändå göra en bra investering. Du kan också göra en approach som är mer mittemellan; du kan tolerera vissa utsläpp, men det ska ändå ändå uppfylla dina hållbarhetsparametrar?

Hållbart på flera sätt

CIMalgo bereder väg för att med teknik och funktionalitet göra hållbara investeringar,men företaget är hållbart på fler sätt än så. Deras filosofi handlar om att minska risken i en portfölj av investeringar, menar han. Har du datastöd och teknik för det sista så har du även råd att vara än striktare i dina parametrar för exempelvis hållbarhetsfaktorer kopplade till miljöpåverkan utan att kompromissa din risk- eller avkastningsprofil.

– Som enskild komponent är att minska risken och standardavvikelsen av fluktuationer i en portfölj hållbart i sig. För varje procent du minskar risk minskar du ett eventuellt scenario där någon förlorar pengar – något som ju inte är hållbart.

– En fråga som vi ofta får från kunder och intressenter är om man kan använda hållbarhetsdata för att minska portföljrisken. Detta är en intressant fråga och jag tror på sikt att hållbara bolag med hållbara värdekedjor kommer premieras och på så sätt bli mindre riskfyllda. Däremot kommer det alltid finnas hållbara bolag som inte utvecklas finansiellt varför riskkontrollen blir viktig oavsett när man väljer aktier. 

André L. Havas fortsätter:

–Att nyttja teknologi och systematik för att nå sina avkastningsmål är en hållbarare väg att gå, byggd på kvantitativa modeller som kan skapa denna typ av investeringslösningar. Då hamnar vi i också i diskussionen ”människa versus maskin”. Hur mycket data kan en människa processa innan det blir ohållbart? Inte mycket alls. Samtidigt vill man ju stödja sig mot så mycket fakta som möjligt. 

Fokus på bra bolag

Idag vänder de sig till investerare, som använder sig av CIMalgos modell för att bygga egna produkter. Skulle de till exempel vilja köpa aktier inom biotech är det något som kräver stora mängder data.

Här skiljer sig CIMalgo från den traditionella förvaltaren och firman, anser André L. Havas.

–Traditionella förvaltare skulle ta de aktier som är närmst, i den närmsta marknaden. Vi vill bara hitta bra bolag. Bara för att något är svenskt så är det inte bättre eller sämre än ett japanskt. I och med att vi har datapunkter på båda bolagen kan vi jämföra dem sinsemellan. Det ger oss ett hållbarare universum av potentiella investeringskandidater som inte är baserat på närhetsprincip.

Han fortsätter även med att de utgår från att varje enskild individ har sin egen bygd kring någonting. 

– Du tror på en viss sak och det vill du satsa på. Du måste sätta dina parametrar: gillar du amerikansk biotech, bolag som är större än genomsnittet i sektorn, lönsamma etcetera? Alla datapunkter är uttryck för hur du ser på saker och ting

– I vårt egna publika globala aktieindex har vi exempelvis satt nolltolerans för en rad faktorer där andra tillåter en viss del av någonting för att inte missa något bolag. Rätt eller fel?, men vi kan bevisa att du kan vara väldigt strikt utan att det påverkar resultatet.

När det väl kommer till bolagen kommer man till principer för hur man ska investera i dessa, exempelvis att premiera biotech som har en hög CapEx. Allt handlar om att systematiskt följa de parametrar som man själv tycker är viktiga, säger André L. Havas.

– När du gjort det har du en kortlista som är väldigt relevant för dig. Sen kan du se hur den står historiskt, göra simuleringar, backtester, finns det risker och ska vi stresstesta den någonstans? Hur fungerar den med dina övriga investeringar?, säger han och avslutar:

– Det är väldigt hållbart för den framtida produkten.

Läs mer om CIMalgo här

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CIMalgo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?