Annons

Domstolsbeslut kan öppna upp USA:s spelmarknad

USA:s högsta domstol banade på måndagen vägen för amerikanska delstater att legalisera sportbetting.

"Det känns som att vi har vunnit på lotto", säger Henrik Persson Ekdahl, vd på spelmarknadsföringsbolaget Catena Media.

Galopp.
Galopp.Bild:Erik Nylander/TT

En ny marknad för spelbolagen öppnades upp på måndagen då USA:s högsta domstol slog fast att en federal lag från 1992 som förbjuder delstater att tillhandahålla sportbetting inte är förenlig med landets konstitution. Det federala förbudet hade överklagats av delstaten New Jersey.

Detta innebär att en delstatslag i New Jersey från 2014 som tillåter sportbetting på New Jerseys casinon och hästkapplöpningsbanor är laglig – och beslutet öppnar upp för fler delstater att legalisera sportbetting (Nevada är den enda USA-delstaten där det var tillåtet sedan tidigare gällande spel på enskilda matcher).

"Legaliseringen av sportbetting kräver ett viktigt politiskt beslut, men beslutet är inte vårt att fatta. Kongressen kan reglera sportbetting direkt, men om den väljer att inte göra det är varje delstat fri att agera på egen hand", skriver Samuel Alito, domare i USA:s högsta domstol, i ett uttalande. 

Utfallet i USA:s högsta domstol är ljuv musik för flera svenska spelbolag vars aktier lyfter efter beskedet. På Stockholmsbörsen steg Kambi med 5,8 procent, Catena Media 5,1 procent, Betsson 1,1 procent, Leo Vegas 1,9 procent och Kindred 2,6 procent.

När Di når Catena Medias vd Henrik Persson Ekdahl är han märkbart glad.

"Det känns som att vi har vunnit på lotto", säger han.

Henrik Persson Ekdahl pekar på att Catena Media gjort investeringar i USA sedan flera år tillbaka, just med hoppet att detta skulle inträffa. 

I senaste kvartalsrapporten skrev Persson Ekdahl att Catena Media "är väl positionerat" i fall sportbetting skulle få grönt ljus i USA och pekade på att bolaget har etablerat närvaro i New Jersey och Pennsylvania.

"Vi kommer att få betalt för de strategiska satsningar som vi har gjort och det känns givetvis superkul", säger Henrik Persson Ekdahl.

Han räknar med att sportbetting drar igång i New Jersey i augusti i samband med nästa NFL-säsong.

"Jag gissar på att vi kommer att ha tre-fyra delstater där sportbetting är igång redan i år", säger Henrik Persson Ekdahl.

Innehåll från Tieto EvryAnnons

Nordens klimat idealiskt för energieffektiva datacenter

Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.
Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson.

Digitalisering och teknisk innovation spelar en nyckelroll för att lösa de stora utmaningar som väntar Sveriges nya regering. I dag ligger makten över vår data och information i stor utsträckning utanför EU vilket hotar att förvärra ekonomisk osäkerhet, energikris, globala säkerhetshot och klimatutmaningarna.

Läs mer om digital suveränitet här

För att öka vår digitala suveränitet håller flera EU-initiativ på att skapa egna europeiska molnlösningar. Men det räcker inte, enligt Tietoevrys Sverigechef Johan Torstensson:

– Våren 2023 är Sverige ordförande i EU. Sveriges kommande EU-minister och digitaliseringsminister Erik Slottner bör inte bara arbeta för att driva på det redan pågående arbetet, utan också visa upp Norden som föregångare. En hållbar framtid kräver en självständig, ansvarsfull och säker digital ekonomi, med de nordiska länderna i täten.

Johan Torstensson konstaterar att det i dag är viktigare än någonsin att stärka den europeiska dataekonomin för att ge full kontroll över var data lagras, hur den hanteras och på så sätt hålla vårt öde i våra egna händer. 

– I dag behandlas så mycket som 92 procent av all data utanför EU, vilket gör det svårare att såväl klara av klimatmålen som att upprätthålla Europas och Nordens suveränitet och motståndskraft. 

Internationell drivkraft

Utöver klimatfrågor sträcker sig den digitala teknikens inflytande till människors privatliv, företagens verksamhetsvillkor, samhällets trygghet – även under exceptionella omständigheter. Med det i åtanke är det viktigt att överväga var datacenter finns och i vilka länder molntjänsterna hanteras.

Datacenter placerade på suverän nordisk mark innebär en lång rad fördelar, inte minst ur klimat- och geopolistiskt perspektiv. 

– Norden är och kan bli en ännu starkare internationell drivkraft och ledare i utvecklingen av den digitala ekonomin och molntjänster med fokus på miljö, energieffektivitet, datasuveränitet och cybersäkerhet. Nordiska värderingar i kombination med global kapacitet och teknisk kompetens ger en mycket robust grund för oss att på allvar leda utvecklingen av hållbar, rättvis och säker digital teknik.

It-branschens infrastruktur utvecklas snabbt, och dess miljöpåverkan är enorm. EU uppskattar att digital teknik står för 8–10 procent av den totala energiförbrukningen globalt. It-branschens utveckling är också en av de viktigaste nycklarna för att lösa problemen. De nordiska länderna är pionjärer, bland annat inom utvecklingen av modern molnteknik, vilket bidrar till att ytterligare stärka Europas position i framtidens dataekonomi.

– Vårt kalla klimat i Norden innebär också idealiska förhållanden för energieffektiva datacenter. Vi på Tietoevry har med hjälp av modern teknik och miljövänlig dataekonomi exempelvis kunnat minska våra kunders koldioxidutsläpp med uppskattningsvis 75 000 kilo bara under 2021.

Mer energieffektiva

Molntjänster som levereras i linje med gröna värden är enligt Tietoevry mest effektiva sättet att öka energieffektiviteten och minska dataekonomins negativa miljöpåverkan. 

– Molntjänster är 90 procent mer energieffektiva än konventionella serverrum och med smarta lösningar kan de vara en viktig pusselbit i hur vi hanterar dagens energikris. Spillvärme som återvinns från ett datacenter i Esbo, Finlands används redan idag för att värma upp 700 hushåll året runt, säger han och fortsätter:

Det är hög tid att vi tar tillbaka makten och kontrollen över vår data och information. Genom att låta de nordiska länderna dra nytta av den kompetens, den innovationskraft och de geografiska förutsättningarna som råder i Norden kan vi på allvar skapa en bättre och tryggare värld.

Läs mer om digital suveränitet här

 

Mer från Tieto Evry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tieto Evry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera