ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Domstolsbeslut kan öppna upp USA:s spelmarknad

  • Galopp. Foto: Erik Nylander/TT

USA:s högsta domstol banade på måndagen vägen för amerikanska delstater att legalisera sportbetting.

"Det känns som att vi har vunnit på lotto", säger Henrik Persson Ekdahl, vd på spelmarknadsföringsbolaget Catena Media.

En ny marknad för spelbolagen öppnades upp på måndagen då USA:s högsta domstol slog fast att en federal lag från 1992 som förbjuder delstater att tillhandahålla sportbetting inte är förenlig med landets konstitution. Det federala förbudet hade överklagats av delstaten New Jersey.

Detta innebär att en delstatslag i New Jersey från 2014 som tillåter sportbetting på New Jerseys casinon och hästkapplöpningsbanor är laglig – och beslutet öppnar upp för fler delstater att legalisera sportbetting (Nevada är den enda USA-delstaten där det var tillåtet sedan tidigare gällande spel på enskilda matcher).

"Legaliseringen av sportbetting kräver ett viktigt politiskt beslut, men beslutet är inte vårt att fatta. Kongressen kan reglera sportbetting direkt, men om den väljer att inte göra det är varje delstat fri att agera på egen hand", skriver Samuel Alito, domare i USA:s högsta domstol, i ett uttalande. 

Utfallet i USA:s högsta domstol är ljuv musik för flera svenska spelbolag vars aktier lyfter efter beskedet. På Stockholmsbörsen steg Kambi med 5,8 procent, Catena Media 5,1 procent, Betsson 1,1 procent, Leo Vegas 1,9 procent och Kindred 2,6 procent.

När Di når Catena Medias vd Henrik Persson Ekdahl är han märkbart glad.

"Det känns som att vi har vunnit på lotto", säger han.

Henrik Persson Ekdahl pekar på att Catena Media gjort investeringar i USA sedan flera år tillbaka, just med hoppet att detta skulle inträffa. 

I senaste kvartalsrapporten skrev Persson Ekdahl att Catena Media "är väl positionerat" i fall sportbetting skulle få grönt ljus i USA och pekade på att bolaget har etablerat närvaro i New Jersey och Pennsylvania.

"Vi kommer att få betalt för de strategiska satsningar som vi har gjort och det känns givetvis superkul", säger Henrik Persson Ekdahl.

Han räknar med att sportbetting drar igång i New Jersey i augusti i samband med nästa NFL-säsong.

"Jag gissar på att vi kommer att ha tre-fyra delstater där sportbetting är igång redan i år", säger Henrik Persson Ekdahl.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies