Annons

Domstol stoppar inte nödlagen i Hongkong

En domstol i Hongkong avslår ett bestridande av den nyligen aktiverade nödlagen.

Lagen, som förbjuder maskering vid protester och gör att styret kan runda parlamentet, utmanades av demokrativänliga parlamentsledamöter.

Nya demonstrationer i Hongkong på söndagen.
Nya demonstrationer i Hongkong på söndagen.Foto:Vincent Yu/TT

Parlamentsledamöterna vände sig tidigt på söndagen till domstolen för att bestrida maskeringsförbudet. De argumenterade att nödlagen, som gör att parlamentet kan kringgås, strider mot stadens konstitution. Men en högt uppsatt domare avslår deras protest.

Samtidigt som domen offentliggjorts inleds två demonstrationer på båda sidor om Victoria Harbour i Hongkong, där tusentals människor trotsar maskeringsförbudet och tar till gatorna.

Protesterna på lördagen var delvis våldsamma och butiker och tunnelbanestationer vandaliserades efter att Hongkongs ledare Carrie Lam aktiverat nödlagen, som bygger på en lag från kolonialtiden och som inte åberopats sedan 1967.

Gatulivet i Hongkong kom på lördagsmorgonen i gång igen efter det att hela tunnelbanesystemet och stora delar av affärslivet hölls stängda under lördagsdygnet.

Kollektivtrafikoperatören MTR meddelar dock att en del t-banestationer är så vandaliserade att de inte kan öppnas än.

Hittills har nödlagen endast använts för att införa maskeringsförbud, men den gör att Carrie Lam kan införa vilka regler som helst under en tid då fara för folket föreligger. Hon har varnat att hon kan komma att införa nya regler om oroligheterna inte lugnar ner sig.

Nödlagen har välkomnats av regeringsanhängare och av Kina.

Protesterna har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?