ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Falcon Funds-härvan

Domstol: Falcon-misstänkta ska utlämnas

Tre av fyra som begärts utlämnade till Sverige i Falcon Funds-utredningen ska flygas hit från Storbritannien, enligt ett färskt domstolsbeslut.

Den fjärde, Emil Ingmanson, är fortfarande på rymmen.

Sverige har begärt fyra misstänkta för miljardsvindeln mot PPM-spararna i Falcon Funds utlämnade från Storbritannien.

Nu har en domstol i London fattat sitt beslut: tre av de fyra ska lämnas ut till den svenske åklagaren Arne Fors.

Beslutet fattades för två dagar sedan, men Ekobrottsmyndigheten har fortfarande inte underrättats om det.

Inte heller har de fått veta vad som hänt med den huvudmisstänkte, Emil Ingmanson, som inte dök upp till förhandlingen den 5 november.

Det visade sig att han två dagar tidigare på något sätt tagit av sig den elektroniska fotboja som var ett av villkor för att han skulle slippa häktning i väntan på utlämningsförhandlingarna.

Emil Ingmanson greps på Heathrow-flygplatsen den 14 december, efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats av den svenske åklagaren.

Den numera utvandrade tidigare svensken – som också bytt namn två gånger – släpptes ur häktet mot en borgenssumma på motsvarande 2,9 miljoner kronor.

De pengarna är nu förverkade.

Med rymningen aktiveras ännu ett villkor i borgensåtagandet. En extern garant tvingas nu betala motsvarande 290.000 kronor i böter för att Emil Ingmanson inte dök upp i rätten.

Till skillnad från de tre andra misstänkta har hans fall inte avgjorts, eftersom han uteblev från förhandlingarna. I stället är målet i hans fall ajournerat, under det att han är efterlyst i Storbritannien.

De tre andra har till och med den 26 november på sig att överklaga utlämningsbeslutet, annars kommer de instrueras om en tid och en plats de ska infinna sig för att transporteras till Sverige.

En av de tre, en man som enligt utredningen verkat tätt i samband med Emil Ingmanson, har också han ett stort borgensåtagande, motsvarande 2,3 miljoner kronor.

Processen för utlämnande från Storbritannien ger dock stora möjligheter till överklaganden i flera led, varför det inte säkert går att säga när, eller ens om, de misstänkta förs över till den svenska rättvisan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies