Annons

Domslut dämpar brexit

Premiärminister Theresa May får inte runda parlamentet om brexit, enligt ett brittiskt domslut. Det väntas mjuka upp och dra ut på den brittiska skilsmässan med EU. Pundet tog ett glädjeskutt efter beskedet.

Theresa May
Theresa MayBild:AP

Förvaltningsdomstolen High Court i London går emot den brittiska regeringens hållning till brexit.

Domstolen underkänner premiärminister Theresa Mays hållning att regeringen kan dra igång ett EU-utträde utan att det formellt godkänns av parlamentet.

Det svårt nedpressade pundet steg på beskedet till de högsta nivåerna på en månad, gentemot såväl kronan som dollarn. Londonbörsen FTSE var mer obeslutsam och backade något.

Domstolen har tagit ställning till en grupptalan som lämnades in i oktober, som för fram att den brittiska regeringen inte har rätt att själv aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget utan parlamentets godkännande.

Om parlamentet skall hantera frågan väntas det försena utträdet ur EU eftersom tre fjärdedelar av ledamöterna var negativt inställda till brexit före folkomröstningen. Theresa May har tidigare sagt att hon vill starta Brexit-förhandlingarna senast i mars 2017.

Finansmarknaden oroas över att den brittiska regeringen siktar på det som kommit att kallas en hård brexit, alltså att landet lämnar EU utan att ha säkrat tillgången till den inre marknaden. Om parlamentet får inflytande över processen tror investerare på en mjukare och mer utdragen brexit, vilket väntas stärka pundet.

Pundet har försvagats med dryga 15 procent sedan brexitbeskedet och med 5 procent bara sedan Theresa Mays besked i oktober att hon siktade på att inleda processen i mars nästa år.

Beslutet i Londons High Court väntas dock överklagas till den nationella högsta domstolen Supreme Court, som möjligen kan upp ärendet tidigast i december.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?