Annons

Domen pekar ut Mark Bishop som huvudman

Samtliga fyra åtalade i Optimushärvan döms till långa fängelsestraff, men bara i ett fall går tingsrätten helt på åklagarens linje.

”Tingsrätten bedömer Mark Bishop som något mer drivande”, säger kammaråklagare Jerker Asplund till Di.

På fredagen föll domen i det första åtalet i Falcon Funds-härvan, det som rör affärerna i fondbolaget Optimus under 2012 och 2013.

Det längsta fängelsestraffet får amerikanen Mark Bishop, som Dagens industri flera gånger kunnat dokumentera har agerat huvudman i svindeln.

Han döms till sju och ett halvt år i svenskt fängelse, varefter han ska utvisas på 15 år.

Det var precis det Jerker Asplund, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, hade yrkat.

I övriga tre fall blir straffet något nedsatt.

Vad tror du det beror på att Mark Bishop döms enligt ditt yrkande, där de andra får viss rabatt?
”Tingsrätten bedömer Mark Bishop som något mer drivande än Max Serwin, och Max Serwin får också avdrag för att han hade fotboja i Storbritannien”, säger Jerker Asplund till Dagens industri.

Då Max Serwin var häktad i sin frånvaro, men gripits i Storbritannien, rymde han från den elektroniska fotboja han belagts med under utlämningsförhandlingarna.

Han döms nu till sex år och nio månaders fängelse, mot yrkande sju år och nio månader.

Även Mark Bishops försvarare noterar att tingsrätten ser hans klient som huvudman.

”På något sätt har tingsrätten tyckt att min klient har haft en mer central roll än vad han har haft. Han har ju förnekat helt och hållet”, säger advokat Henrik Olsson Lilja till Di.

Däremot är åklagaren påtagligt belåten.

”Så långt vi kan se verkar domen vara mycket välskriven”, säger Jerker Asplund.

De fyra döms för att 2012-2013 med fonden Optimus High Yields pengar ha köpt värdepapper kopplade till amerikanska bostadskrediter, så kallade MBS:er.

MBS:erna köptes dock till våldsamma överpris av Mark Bishop, som samtidigt ägde fondbolaget Optimus. Max Serwins roll var att agera mellanhand för att dölja kopplingen till Mark Bishop.

Förutom att han handlade med sig själv har EBM också presenterat starka bevis på att amerikanen själv fabricerat regelbundna priser på MBS:erna, som saknat koppling till verkligheten.

Det har också uppdagats då fonden sålt värdepapperen, till en förlust för PPM-spararna på motsvarande 300 miljoner kronor.

”Vi har gjort en ganska stor tillgångsutredning. Det vi vet är att det är mycket lätt att flytta vidare pengar”, säger Jerker Asplund, och tillägger att en del pengar flyttats till Dubai.

Tror ni att ni kan få tillbaka någonting av de här cirka 240 miljonerna?

”Jag vet att Pensionsmyndigheten driver ett separat skadeståndsmål i brittisk domstol.”

Max Serwins ombud, advokat Isak Åberg säger att den största överraskningen i domen är den roll Max Serwin tilldelats vid prissättningen av MBS:erna.

”Hans inställning har varit att han inte har känt till överprissättningen, ändå kommer man fram till det utan att vi tycker att det finns någon egentlig bevisning”, säger han till Di.

Har ni tagit ställning till om ni kommer att överklaga?

”Det har vi inte.”

Inte heller Mark Bishop har bestämt sig för ett överklagande - men det lär komma.

”En dom med de här påföljderna som är bland de längre i svensk historia är inget man kan vara nöjd med”, säger Henrik Olsson Lilja.

Fondens vd Ulf Deckmark döms till fem års fängelse för att ha genomfört affärerna. För det fick han en muta på motsvarande 4,5 Mkr. En honom närstående person döms till två års fängelse för att ha hjälpt till med att tvätta mutan. 

I och med att Stockholms tingsrätt så tydligt gått på åklagarens linje har han vind i seglen vid det kommande andra åtalet mot Mark Bishop och Max Serwin. 

De är nämligen huvudmisstänkta för plundringen av de tre PPM-fonderna i det Malta-registrerade fondbolaget Falcon Funds, där minst 1,1 miljarder kronor försvunnit.

En stor del av pensionsmedlen som gick förlorade i Falcon Funds kom just från Optimus High Yield, i en lång kedja av flyttar utan spararnas medgivande.

Mark Bishop ska betala tillbaka 235,5 Mkr i så kallat brottsutbyte.

Max Serwin ska betala tillbaka 72,4 Mkr och får tio års näringsförbud.

Ulf Deckmark ska betala tillbaka 5,7 Mkr. Han döms också till sju års näringsförbud.

Den fjärde åtalade måste lämna tillbaka 1,1 Mkr.

Fortfarande arbetar sex åklagare, förutom den stora arbetsgruppen, med Falcon Funds-utredningen.

”Det här har varit - och är fortfarande - Ekobrottsmyndighetens största utredning genom tiderna”, säger Jerker Asplund, och indikerar att nästa åtal är att vänta i juni.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera