1515
Annons

Domedagsstämning på MP:s valvaka

Partimedlemmarna på Miljöpartiets valvaka kastas mellan hopp och förtvivlan i kväll. När SVT:s Valu bara gav partiet 4,2 procent gick luften helt ur festen på Nalen.

Foto:Maja Suslin/TT

Partiets tidigare partisekreterare Anders Wallner var tagen av situationens allvar, och hade svårt att finna orden.

"Det är väldigt, väldigt nervöst", säger han. 

"Vi hade behövt mer marginal för att det skulle kännas riktigt bra."

Vid Valu 2014 överskattades Miljöpartiet. En marginal på 0,2 procentenheter är helt enkelt för lite för att miljöpartiet vid denna tidning pressläggning kunde vara alls säkra på att få sitta kvar i riksdagen. 

Språkröret Isabella Lövin kom med tröstande ord:

"Vi är stolta och har all anledning att vara stolta. Vi har gjort en fantastisk valrörelse, och alla har gjort sitt allra yttersta. Precis som vi kämpat för vår planet, våra barn och framtiden. Vi kommer att följa rösträkningen ända in i slutet. Det ser ut att bli onödigt spännande, men vi ger inte upp", sa hon från scenen.

Gunvor G Ericson, partiveteran och statssekreterare i statsrådsberedningen, minns med olust när partiet åkte ur riksdagen 1991.

"Det var faktiskt då som jag gick med i partiet och när vi gjorde comeback 1994 var det en fantastisk känsla."

Hon menar att partiet den gången hade klantat sig och att det inte var så konstigt att man då åkte ur riksdagen – men att så inte är fallet den här gången.

"Vi har lärt oss otroligt mycket under de senaste fyra åren och har kunnat genomföra otroligt mycket av vår klimatpolitik. Vi förtjänar att vara kvar."


Academedia: Vi ska fortsätta att dela ut

VISBY. Den börsnoterade utbildningsjätten Academedia, som delat ut närmare en halv miljard till sina ägare de senaste tre åren, ska fortsätta att dela ut kapital. 

Det säger vd Marcus Strömberg i Di:s Börsmorgon från ett Almedalen där politikerna tävlat i att kräva stopp för vinstuttag för skolföretag. 

Academedias vd Marcus Strömberg
Academedias vd Marcus StrömbergFoto:Jack Mikrut

Vinster hör inte hemma i skolan sa statsminister Magdalena Andersson (S) i Almedalen. Förbud mot vinstuttag, stopp för nya religiösa friskolor och nationellt skolval var tre av de åtgärder hon lanserade. Vänsterpartiet krävde i sin tur en färdig plan för att stoppa vinstdrivande skolor för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. 

”Det är ord och inga visor. Den här valrörelsen tar regeringen verkligen i från tårna”, säger Academedias vd Marcus Strömberg i Börsmorgon. 

Han är irriterad av det politiska spelet, men säger sig samtidigt vara luttrad efter att ha styrt Academedia genom fyra valrörelser.

Det är inte verkligheten som är ett problem, utan den bild som målas upp i politiska syften, enligt Marcus Strömberg. 

”Ägarna har satt in mer än dubbelt så mycket pengar som man har delat ut. Det är det företagande handlar om. Vi avser att fortsätta att ge återbäring och ränta till våra aktieägare, för de har satsat och tagit ansvar för Academedias utveckling”, säger han. 

De senaste tre helåren har Academedia delat ut alltmer pengar, för 2021 blev det 185 Mkr. Om den trenden fortsätter vill han inte säga.  

”Det får vi se, vad som står i rapporten. Men rent principiellt tror jag att styrelsen som beslutar om de här frågorna avser att fortsätta att ge återbäring och ränta till ägarna”, säger han. 

Hur skulle ni resonera om det blir ett stopp för vinstuttag?
”Det är omöjligt att svara på den frågan, det finns olika varianter på utspel. Vi sätter våra elever först, så får vi förhålla oss till vad politiken fattar för beslut. Men jag är övertygad om att man inte kommer att förbjuda den här typen av verksamhet, den är för stor, för bra och för viktig”, säger Marcus Strömberg. 

Omsorgsföretaget Humana, vars vd Johanna Rastad också gästade Börsmorgon, har valt att inte dela ut. 

”Det är en enkel förklaring, vi har faktiskt inte haft möjligheterna”, säger hon och tillägger att rörelsemarginalen ligger runt 6 procent. 

”Jag har inte problem med att dela ut om det finns utrymme, men vi har bra möjligheter att investera det kapital vi genererar för att skapa ytterligare tillväxt”, säger hon.

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?